Analytiker om ny melding fra Zuckerberg: “Det lyder fuldstændig kaotisk”

Snart skal Facebooks brugere vurdere, om medier er troværdige nok til at vinde udbredelse på Facebook, oplyste Mark Zuckerberg fredag aften. Men er det godt nyt for troværdige medier? Medie-analytiker Jan Birkemose tvivler. Udmeldingen skaber ”totalt kaos og forvirring”, siger han

”Det, Facebook er ude at sige nu, om at brugerne skal vurdere mediernes troværdighed, det lyder fuldstændigt kaotisk i mine ører. Hvordan helvede vil de gennemføre det på en balanceret måde?”

Sådan spørger Jan Birkemose, medieanalytiker og chefredaktør for Medietrends.dk. Anledningen er et Facebook-opslag fra Facebook-stifter Mark Zuckerberg fredag aften dansk tid, hvor han oplyser følgende:

1. Mediernes indhold vil nu falde fra fem til fire procent af Facebooks samlede nyhedsstrøm.

2. Facebook vil ”shift the balance”, så ”troværdige” medier får større rækkevidde end utroværdige medier. Brugerne skal vurdere mediernes troværdighed via surveys. 

Bekymring i mediebranchen

Zuckerbergs opslag kommer i forlængelse af en anden udmelding forrige uge. Her annoncerede medie-giganten, at medie-indhold fremover vil fylde mindre i nyhedsstrømmen.

Udmeldingen skabte bekymring i mediebranchen. Som BTMX's digitale chef, Michael Jensen, sagde det til Journalisten:

”De brugere, vi mister, skal vi ud og finde andre steder.”

Han fortalte også, at BTMX allerede har oplevet et fald i trafikken.

Dette blev bekræftet i sidste uge, da Jan Birkemose undersøgte 10 danske mediers rækkevide på Facebook via værktøjet CrowdTangle. Resultat: Mediernes gennemsnitlige rækkevidde på Facebook er næsten halveret i peroden december 2016 til december 2017. 

Det lyder fuldstændigt kaotisk”

Umiddelbart skulle man tro, at troværdige medier kan ånde lettet op efter Zuckerbergs seneste udmelding. Og springet fra fem til fire procent lyder ikke af meget.

Men Jan Birkemose er alt andet end fortrøstningsfuld.

”Det kan godt være, at Facebook har ressourcer til at gå ud og spørge folk, hvad de synes om New York Times, måske også Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske. Men jeg tvivler på, at de har ressourcer til at spørge, hvad folk synes om Journalisten.dk eller Medietrends.dk og alle de mindre medier, der ikke kommer ind i det der survey loop. De vil flyve fuldstændigt under radaren, selv om det er troværdige og solide medier,” vurderer han.

Men vi ved jo endnu ikke, hvilken form Facebooks surveys vil tage?

”Præcis hvordan de vil håndtere det, aner vi ikke. Men jeg har ikke fantasi til at se, hvordan de kan yde retfærdighed til alle medier. Og især ikke små medier.”

”Det er en manddomsprøve for medierne, hvor langt de fleste vil blive holdt udenfor. De vil slet ikke få lov til at blive vejet og målt,” lyder vurderingen.

Tvivler på brugernes dømmekraft

I Mark Zuckerbergs seneste opslag kan man læse, at troværdigheds-testen handler om at bekæmpe fake news.

”Der er for meget sensationalisme, misinformation og polarisering i verden i dag,” skrev Zuckerberg. 

Men det giver Birkemose heller ikke meget for.

”Det er paradoksalt, at det skal være brugerne, der skal stemme om, hvem der er troværdige. Dét ligger snublende tæt op ad den dynamik, der har skabt fake news og givet dem enorm udbredelse på sociale medier,” siger han.

Springet fra 5 til 4 procent af nyhedsstrømmen kan også få store konsekvenser, spår Jan Birkemose.

”Når medier er vant til at få 20, 30, 40 eller helt op til 80 procent af deres trafik fra Facebook, så er det klart, at selv marginale forandringer kan betyde forskellen på … jeg vil ikke sige liv og død, men det betyder sindssygt meget på bundlinjen. Der skal ikke så meget til. Når volumen er så stor, at man måske får halvdelen af sin trafik fra Facebook, så er det klart, at det betyder noget, hvis man mister 10 procent.”

Krisen er ikke afblæst

Men er krisen så stor, som den blev blæst op til for halvanden uge siden?

”Jeg ved ikke, om det er en stor krise. Men det kan potentielt være alvorligt for mange medier.”

”Men én ting er, hvad Facebook siger nu. En anden ting er, hvordan virkeligheden ser ud om to-tre måneder. Facebook kan sagtens justere i den anden retning. Men hvis man skal tage deres udmeldinger for pålydende, så synes jeg bestemt stadig, det er alvorligt,” siger Jan Birkemose.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra Facebook via virksomhedens danske pr-bureau, Lead Agency.

 

0 Kommentarer