Det bliver intet problem at lave blade, selvom Aller må skille sig af med de freelancere, der ikke har skrevet under på den nye leveringsaftale, siger Camilla Lindemann.
I disse dage ringer Aller-redaktører rundt og rykker de tilknyttede freelancere, der endnu ikke har skrevet under på de nye leveringsaftaler. Konsekvensen for freelancere, der ikke skriver under, er klar: se jer om efter en ny kunde.
For mange af de berørte freelancere, vil det betyde en stor nedgang i indkomsten, hvis samarbejdet ophører. Men for Aller vil det ikke være et problem – i hvert fald ikke for blade som Femina, IN og Psykologi.
Ifølge Chefredaktør Camilla Lindemann bliver der ikke kvaler med at sende disse blade på gaden, selvom en stor del af de freelancere, hun benytter, ikke skriver under.
»Der er rigtig mange, der har skrevet under, så for øjeblikket betyder det ikke spor. Og selvom de resterende ikke skulle komme i hus, kommer det heller ikke til at betyde noget for vores produktion.
De, der har skrevet under, får flere opgaver – det er de allerede begyndt at få – og så kommer der jo altid nye freelancere til,« siger Camilla Lindemann, der vurderer at over halvdelen af freelance-staben i hendes afdeling på 50-60 personer har skrevet under.
Hvordan har du det med at skulle ringe rundt og presse folk til at skrive under?
»Jeg vil ikke kaldet det, at vi presser dem. Du får det til at lyde som om folk bliver hudflettet af den spanske inkvisition. Vi er nogle chefer, der har opgaven med at ringe rundt og spørge, om der er noget på vej. Det er jo helt frit, om man vil skrive under, vi spørger bare, og det har jeg det ikke dårligt med.«
Men du oplyser vel om, at de ryger ud, hvis de ikke gør det?
»Det er ikke udgangspunktet for samtalen. Vi er bare nødt til at vide, hvad vi kan regne med.«
De nye leveringsaftaler bliver stærkt kritiseret af Journalistforbundet, fordi de stiller freelancerne ringere både økonomisk og ansvarsmæssigt i forhold til viderebrug af materialet, og fordi de strider med en stadig gældende overenskomst. Men kritikken får ikke Camilla Lindemann til at ryste på hånden.
»Mit syn på den her diskussion er, at mediebranchen udvikler sig med rivende hast. Vi er nødt til at tænke fremad omkring brugen af forskellige medieplatforme, og det er det, vi gør her. Så personligt kan jeg sagtens bakke op om de kontrakter, jeg sender ud,« siger hun.
Kan du også bakke op om, at man udsender kontrakter, der strider med en gældende overenskomst?
»Den diskussion skal du ikke tage med mig, der er andre i huset der tager sig af de spørgsmål.«
Hvordan har du det med at skulle sætte freelancere, som du har arbejdet sammen med i mange år, stolen for døren?
»Det kan da være svært. Men i min stilling skal man træffe beslutninger, der ikke er sjove. Og det handler jo ikke om noget personligt, men en ren faglig sag,« siger Camilla Lindemann.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.