Al Jazeera truet af lukning – frist udløber om fire dage

Om fire dage skal Al Jazeera lukke, lyder kravet fra blandt andre Saudi Arabien. Ifølge professor Jakob Skovgaard-Petersen har Al Jazeera introduceret en journalistik, hvor arabiske herskere ikke bare kan diktere deres politik, "men også bliver stillet til ansvar for den.” Han mener, Fox News er mere partiske i deres journalistik end Al Jazeera

Det vil være et tab for pluralismen i det arabiske mediebillede, hvis tv-kanalen Al Jazeera lukker. Det siger Jakob Skovgaard-Petersen, professor på Institut for Tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet. Han forsker i islam i den arabiske verden, og arabiske medier er et af hans felter.

”Hvis Al Jazeera English falder ud af mediebilledet, forsvinder en meget vigtig engelsksproget kanal, som dækker synspunkter, der ikke tager udgangspunkt i Europa eller USA,” siger han.

Det vil også have betydning for danske journalisters mulighed for at dække den arabiske verden, tilføjer Jakob Skovgaard-Petersen.

En koalition bestående af Saudi Arabien, De Arabiske Emirater, Egypten og Bahrain har imidlertid indledt en blokade mod Qatar. Et af kravene er, at Al Jazeera lukker inden 3. juli 2017.

Der findes langt værre kanaler

Kravet om at Al Jazeera skal lukke har ført til protester fra The Committee to Protect Journalists, Human Rights Watch, Reporters Without Borders og lederskribenter på New York Times og engelske The Guardian.

Al Jazeera er finansieret af styret i Qatar, og Qatars udenrigsminister har afvist at efterleve kravet om at lukke Al Jazeera.

Angiveligt er anklagen fra koalitionen, at Al Jazeera fremmer islamisme. Men ifølge Jakob Skovgaard-Petersen er mange af de andre over 1.000 arabiske tv-kanaler betydeligt mere religiøst agitatoriske end Al Jazeera.

”Der findes langt værre kanaler, som Saudi Arabien passende kunne begynde med at lukke. Al Jazeera har ikke været en spydspids, når det gælder om at propagere islam eller islamisme,” siger han.

Magthavere bliver stillet til ansvar

Tværtimod har Al Jazeera stået som fortalere for journalistik, hvor man hører begge sider.

”Da Al Jazeera kom frem for 21 år siden, var det en revolution i det arabiske mediebillede, fordi man opsøgte kontroversielle emner, man ellers havde veget bort fra på de statslige tv-stationer. På statsejet tv kom oppositionen typisk ikke til orde,” siger Jakob Skovgaard-Petersen.

”Al Jazeera har været med til, at arabiske herskere ikke bare kan diktere deres politik, men også bliver stillet til ansvar for den,” siger han.

Al Jazeera er – ligesom andre medievirksomheder – flere gange blevet kritiseret for at favorisere bestemte grupper.

”Men Al Jazeera er ikke ligeså partisk som for eksempel Fox News,” siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Kravet om lukning omfatter også Arabi21, Rassd, Al-Araby Al-Jadeed og Middle East Eye.

Opdatering; Rubrikken er klokken 10.13 ændret fra 'Tv-kanalen Al Jazeera i dødskamp' til 'Jazeera truet af lukning – frist udløber om fire dage'

0 Kommentarer