Whistleblower søger asyl i Ecuador

Edward Snowden lækkede tophemmelige dokumenter om amerikanske overvågningsprogrammer. Søger asyl i samme land som WikiLeaks-stifter

Den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden søger asyl i Ecuador. Det skriver flere medier – herunder The Washington Post.

Dermed var hverken Hong Kong eller Moskva sikre nok for whistlebloweren, der har lækket fortrolige oplysninger om de amerikanske myndigheders overvågningsprogrammer.

Asylansøgningen er blevet bekræftet på Twitter af Ecuadors udenrigsminister, Ricardo Patiño, og WikiLeaks.

Edward Snowden opholdt sig i Hong Kong, da han for 14 dage siden afslørede, at han stod bag offentliggørelsen af de fortrolige oplysninger. Her efter gik turen til Moskva, hvor han i følge The Washington Post muligvis mødtes med ecuadorianske diplomater.

»De Forenede Stater er skuffede over, at myndighederne i Hong Kong – på trods af vores anmodninger – ikke tilbageholdt flygtningen Edward J. Snowden,« siger en talsmand for det amerikanske justitsministerium.

Det er ikke første gang, at Ecuador modtager en asylansøgning fra en whistleblower. I august 2012 fik WikiLeaks-stifter, Julian Assange, asyl på Ecuadors ambassade i London.

Og netop WikiLeaks har hjulpet Edward Snowden med ansøgningen om asyl

»WikiLeaks og jeg er interesserede i at bevare Snowdens rettigheder og beskytte ham. Hvad der bliver gjort mod Mr. Snowden og Mr. Julian Assange er et angreb mod folket,« siger Baltasar Garzón juridisk direktør i WikiLeaks og advokat for Julian Assange.

De amerikanske myndigheder har sigtet Edward Snowdon for spionage.

0 Kommentarer