Venstre siger ja til kontroversiel medieskat

Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, præsenterer i dag et forslag om at ændre tv-licensen til en regulær medieskat sammen med socialdemokraternes Mogens Jensen. Overfor Journalisten.dk kalder hun forslaget "kontroversielt". (opdateret)

Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, præsenterer i dag et forslag om at ændre tv-licensen til en regulær medieskat sammen med socialdemokraternes Mogens Jensen. Overfor Journalisten.dk kalder hun forslaget "kontroversielt". (opdateret)

Udspillet præsenteres i en kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten mandag. Her skriver de to medieordførere blandt andet:

»Det nuværende licenssystem er hamrende uretfærdigt, og en skat er den rette løsning til at fremtidssikre dansk public service.«

Det er første gang Socialdemokraterne og Venstre går sammen i nyere tid med et fælles bud på ny mediepolitik. De to medieordførere understreger dog, at det foreløbig blot er et input i debatten. Ingen af de to har clearet udspillet med deres partier.

»Der er tale om et kontroversielt udspil,« siger Ellen Trane til Journalisten.dk.

Meldingerne fremsættes dog på et meget strategisk tidspunkt. I disse måneder arbejder regeringens skattekommision nemlig for fulde omdrejninger. Og det er med afsæt i dette arbejde, at Ellen Trane Nørby og Mogens Jensen ønsker at give deres indspark.

»Det er et input til debatten, som vi fremsætter som to individuelle medlemmer af Folketinget. Vi har ikke taget vores partier med på råd i sagen, og vi er bestemt heller ikke blevet taget i ed hos vores partier. Men det er et spørgsmål, som helt klart bør indgå i Skattekommissionens arbejde,« skriver de to.

Samtidig fremhæver de, at ny teknologi og muligheden for at se tv på snart sagt enhver mobiltelefon og andre medier betyder, at behovet for en teknologineutral finansiering presser sig på for at undgå, at licensen udvikler sig til en fast skat på ny teknologi.

Begge bemæker, at deres udspil kan opfattes som noget nær politisk selvmål og direkte ubegavet set i lyset af det skandaleramte byggeri af DR Byen og den efterfølgende revisionsundersøgelse, som satte fokus på ansvar, økonomi og kvalitet

»Når vi alligevel vil gøre forsøget her, er det fordi at vi er mere end almindeligt overbeviste om, at det er den rette løsning for en fremtidssikring af dansk public service. Vi tror på public service og DR som en nødvendig kulturbevarende og ditto udviklende faktor i samfundet,« argumenterer de.

Overvejelser om at ændre medielicensen er i øvrigt ikke ny. I det seneste år har medieordførerne flere gange diskuteret en ny ordning, hvor man ændrer det nuværende system med tilmelding til licensen til at blive en frameldeordning. Ideen blev dog til sidst afvist af Venstres folketingsgruppe.

Ifølge Ellen Trane og Mogens Jensen er der i dag op mod 300.000 sortseere, der af den ene eller anden grund ikke betaler licens. Det svarer til næsten en halv mia. kr. Derudover bruger DR årligt 40 mio. kr. på licensopkrævninger og 100 mio. kr. på yderligere udgifter.

Læs hele kronikken her. Læs også Ellen Tranes blogindlæg.

(opdateret)

1 Kommentar

Jan Hansen
29. SEPTEMBER 2008
Re: Venstre siger ja til kontroversiel medieskat
Jeg må ud med min glæde: Hvor er det ualmindeligt positivt! Tidligere udmeldinger fra de store partier har ellers ikke givet meget håb om at skat kunne afløse den uretfærdige licens. Men nu er der håb forude. Med sådan en start på ugen, kan det kun blive en god uge.