En generel medieskat som erstatning for den nuværende medielicens kan komme på tale allerede om få år. Den ny kulturminister Carina Christensen (K) siger til Journalisten.dk, at det kan blive en del af det ny medieforlig fra 2011.
Danskerne slipper muligvis for licensen om godt to år. Den nytiltrådte Kultur- og medieminister Carina Christensen er således åben for at se på, om der findes andre og bedre måder at opkræve pengene på end den nuværende medielicens:
»Mit udgangspunkt er, at vi holder fast i medielicensen frem til 2010, hvor det nuværende medieforlig udløber. Og så må vi se, når vi nærmer os 2010, hvad vi så gør,« siger Carina Christensen til Journalisten.dk.
Dermed kommer hun Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby ganske forsigtigt i møde. Ellen Trane og medieordfører Mogens Jensen fra Socialdemokraterne har i en kronik i JP i dag argumenteret for, at erstatte den nuværende medielicens med en medieskat.
Et synspunkt, som Ellen Trane også fremførte på sin blog i nat.
Carina Christensen er dog ikke parat til på stående fod, at love et opgør med licensen:
»Ikke her og nu. Lad nu den ny medielicens virke et stykke tid, og lad os se, hvordan den virker,« siger hun med henvisning til, at man først ved det seneste medieforlig valgte at erstatte tv-licensen med en generel medie-licens.
Omvendt er hun ikke totalt afvisende:
»Jeg synes ikke, der er behov for så principiel en tredje vej her og nu. Lad os se, hvordan det virker.«
Hun understreger, at tanken om en medieskat i øvrigt ikke er ny.
»Det er jo lidt en gammel nyhed, for vi har drøftet det i flere år – også ved sidste medieforlig. Den gang valgte vi at erstatte tv-licensen med medielicensen. Og jeg synes, at det var godt, vi lavede medielicensen. Det viser også midtvejsevalueringen. Siden må vi se, hvad vi gør, når vi nærmer os 2010,« udtaler Carina Christensen.
Om løsningen bliver at lave en decideret medieskat med næste medieforlig for 2011-2014 eller om man skal gå helt andre veje tør hun ikke sige:
»Der kan være mange relevante problemstillinger. Og jeg er ikke sikker på, man løser dem, ved at køre dem over skattebilletten,« siger hun til Journalisten.dk.
Den eksisterende medieaftale kan læses her.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Da medielicensen reelt er en skat, som 99,9% af danske husstande berøres af, så er det komplet tåbeligt at oprette licenskontoret med kontrollører o.s.v.
I stedet kan 1 enkelt person, på deltid, overføres til arbejdet med at fritage den ene dansker, der reelt ikke har nogen form for adgang til noget som helst, for selv en hjemløs med respekt for sig selv, er i stand til at se "billeder" på mobilen.
Hvorfor dog opretholde helt illusoriske illusioner om, hvad licensen dækker, og det dertil hørende ENORME apparat til registrering, opkrævning og kontrolforanstaltninger, herunder brandulovlige "vindueskig", der er en soleklar krænielse af privatlivets fred, uanset om beluringen afslører et "medie" eller ej!
Princippet kunne man så passende overføre til en række andre "kopskatteområder" , hvor den individuelle håndtering af opkrævningerne alene har til formål at skjule, hvor højt det reelle skattetryk er, men der er naturligvis et problem: Hvad i alverden skal de mange personer, der efter bedste "Parkinsons lov"-principper er beskæftiget hermed, så beskæftiges med!