Forslag om medieskat får ros

Forslaget om at skifte licensen ud med en medieskat, fremsat af medieordførerne fra V og S, roses af Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård. Samtidig melder De Radikale, at DR bør sikres fem år frem.

Forslaget om at skifte licensen ud med en medieskat, fremsat af medieordførerne fra V og S, roses af Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård. Samtidig melder De Radikale, at DR bør sikres fem år frem.

Dansk Journalistforbund understreger, at det centrale er, at public service-stationerne stadig sikres de nøvendige midler.

»Det helt afgørende er at public service fremtidssikres, og har mulighed for udvikling. Derfor er der grund til at kvittere for, at politikerne på tværs af partier tænker kreativt,« siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.

Forslaget om at ændre tv-licensen til en regulær medieskat er fremsat i fællesskab af Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby sammen med socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen.

Udspillet blev præsenteret i en kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten mandag, hvor de to medieordførere blandt andet skriver:

»Det nuværende licenssystem er hamrende uretfærdigt, og en skat er den rette løsning til at fremtidssikre dansk public service.«

Mogens Blicher Bjerregård advarer dog om mulige negative konsekvenser:

»Jeg kan dog være bekymret for, at en medieskat risikerer at blive reguleret politisk, så vi mister armslængdeprincippet, der er afgørende for troværdighed og redaktionel frihed i public service medierne. Der skal man have nogle garantier for at vilkårene for public service fastholdes,« siger han til Journalisten.dk.

Forslaget ventes at blive diskuteret videre på Venstres gruppemøde nu på torsdag. På forhånd er Venstre politiske ordfører Inger Støjberg dog meget skeptisk. Til JP siger hun:
»Jeg er noget uforstående over for, at Ellen Trane Nørby skriver, som hun gør. Vi har haft diskussionen i folketingsgruppen tidligere, og da var det ikke det her, der blev besluttet,« siger Inger Støjberg.

De radikale er til gengæld begejstrede. Medieordfører Simon Emil Ammitzbøll, der befinder sig i USA, erklærer sig enige med Venstre og Socialdemokraterne i, at medielincensen bør afskaffes og ændres til at blive betalt via skatten.

»Det er positivt, hvis den holdning nu kan vinde indpas blandt de politiske partier og inden vi skal igang med at lave næste medieforlig,« siger Simon Emil til Journalisten.dk og tilføjer:

»Vi mener, at DR er blevet en slags offentligt gode, som alle bruger, og derfor er det vigtigt, at alle betaler. Men samtidig vil det være mere fari, hvis folk betaler proportionelt efter hvor meget de tjener. O derfor bør vi have en medieskat,« siger han.

Simon Emil Ammitzbøll mener desuden, at forhandlingerne om næste medielov skal bruges til generelt at sikre DRs finansiering.

»Det er vigtigt, at vi kæder det sammen med en lov om DRs finansiering. At vi får vedtaget et minimumsbudget for DR for minimum 5 år af gangen,« udtaler Simon Emil.

 

 

0 Kommentarer