Selv om Urban netop har fået afslag på distributionsstøtte, fortsætter avisen med at udkomme i 2010. Men hvorvidt det også gælder 2011, vil koncerndirektør Lisbeth Knudsen ikke garantere. Ligeledes usikkert, om Urban kommer til at give overskud.
Det var lidt af en bet for Berlingske-koncernen, da konkurrenterne 24timer og MetroXpress i januar i år blev tildelt til sammen 34 mio. kroner ekstra gennem Dagbladspuljen. »Konkurrenceforvridende,« lød det dengang fra Berlingske Medias koncernchef, Lisbeth Knudsen, som ikke selv havde søgt distributionsstøtte til Urban, fordi hun havde fået forståelsen, at gratisaviserne ikke havde mulighed for at kvalificere sig.
Men det havde de. Og det har 24timer og metroXpress derfor nydt godt af gennem 2010.
Da den næste ansøgningsmulighed fulgte i år, sendte Berlingske Media naturligvis derfor en ansøgning ind. Når de andre fik, skulle Urban ikke snydes.
Desværre gik det ikke, som Berlingske havde håbet. I går stod det klart, at Urban fuldstændig blev forbigået i uddelingen af distributionsstøtten for 2010 fra Dagbladspuljen. Igen modsat konkurrenterne.
Lisbeth Knudsen forsøger dog at nedtone betydningen af nederlaget:
»Det har primært været en principiel ting for os at søge. Når to af gratisaviserne har fået distributionsstøtte, er det rimeligt, at Urban også skal have det. Men principielt er jeg jo imod, at gratisaviserne får det,« siger Lisbeth Knudsen til Journalisten.dk og føjer endnu en pointe til historien, så det næsten ligner en fordel for Berlingske Media, at Urban gik glip af millionerne:
»Hvis man kigger på det samlet set, ville 17 mio. kroner i støtte til Urban fra Dagbladspuljen i høj grad have ramt vores andre aviser. For kommer der flere ind og trækker på samme pulje, kommer der jo ikke flere penge,« siger hun med tilføjelsen:
»Den store udfordring er, at vi stadig har en ordning, hvor nogle gratisaviser får støtte – mens andre ikke gør.«
En af grundene til, at Urban fik afslag, var, at avisen ikke levede op til kravet om, at annoncer maksimalt må udgøre 50 procent af indholdet. Med andre ord skal mindst halvdelen af indholdet bestå af redaktionelt stof. Da der blev foretaget stikprøvekontrol tidligere i år, var det ikke tilfældet for Urban.
Ifølge Lisbeth Knudsen skyldes det, at et annonceindstik var »hæftet« fast i avisen
»Det havde vi gjort af miljømæssige hensyn, så annonceindstikket ikke skulle flagre på togstationer. Men det betragtes altså som en del af avisen.«
– Men den slags burde du jo vide?
»Jeg siger også, der er ikke noget at komme efter her. Det er vores problem. Reglerne blev lagt ud på nettet i midten af august, på et tidspunkt, hvor vi er ved at aflevere vores ansøgning. Vi har så ikke været opmærksomme på det, da vi afleverer vores ansøgning. Men igen, det er vores problem,« siger Lisbeth Knudsen, der prøver at vende tabet af støttekroner til noget positivt:
»Nu giver det os en større fleksibilitet for Urban i forhold til annonceindstik og omslag. Vi får frihed til at gøre, hvad vi vil, og det vil vi udnytte til spændende alternative annoncemuligheder.«
– Men undskyld mig, spændende alternative annoncer kan da umuligt opveje tabet af 17 mio. kroner i distributionsstøtte?
»Det holder mig ikke søvnløs. Jeg tror godt, det kan opveje det, fordi vi får den større fleksibilitet. Og igen skal man også se det i sammenhæng med, at hvis vi gik ind og fik de 17 mio. kroner, ville det betyde, at det ville trække på den samlede Dagbladspulje og dermed ramme vores andre aviser.«
– Men som chef for Berlingske Media er det din politik, at hver enkelt medie skal give overskud. Det gælder vel stadig for Urban, at avisen selvstændigt skal løbe rundt?
»Jeg tror godt, vi kan overkomme den her udfordring.«
– Så avisen fortsætter i 2010?
»JA!«
– Gælder det også videre i 2011?
»Hør nu her, der er ingen, der giver statsgaranti for noget i disse tider.«
– Dine drilske konkurrenter taler ellers om, at tabet af distributionsstøtte vil kunne bruges som en anledning til at forklare en lukning af Urban?
»Okay – det må de om.«
– Men der er jo ikke udsigt til, at Urban kommer til at give overskud?
»Nej, det kommer den ikke til i år. Men det vil være sigtet, at det skal den gerne i 2010. Men meget afhænger jo af annoncekonjunkturerne. Gratisaviserne er dybt afhænge af annoncemarkedet – i endnu større grad end betalingsaviserne. Vores målsætning er, at Urban skal kunne løbe rundt, men vi er også realistiske. Vi tror ikke, der kommer det store overskud. Det vil klart være en kamp, for vi tror ikke, der kommer et annonceopsving næste år.«
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Fatter ikke, at fagbladet skal gå op i økonomi så intenst, som vi har oplevet det siden Island begyndte at interessere sig for avisdrift.
Indholdet i aviserne er det interessante for vores faggruppe.
Jeg er enig med min topchef i, at der burde skrives flere positive historier om Berlingske Medias økonomi.
Journalisten.dk lader ikke til at have hørt om begrebet positive historier. Når jeg understreger, at URBAN fortsat vil være på gaden til glæde for læsere og annoncører i 2010 på trods af, at den ikke som de andre gratisaviser er på støtten, så kan Journalisten selvfølgelig få det til en negativ vinkling om, at der ikke er sikkerhed for udgivelsen i 2011. Det kan man vist kalde journalistisk vinkling med et ganske bestemt formål. Man bliver bare forstemt over det.