
Anne Engdal Stig Christensen, TV 2’s administrerende direktør. Foto: Miklos Szabo/TV 2 Presse/Ritzau Scanpix
Sagen om TV 2’s usande historie om Grønlands på det tidspunkt landsstyreformands-kandidat Múte B. Egede er decideret ulykkelig.
Det siger TV 2’s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, i en pressemeddelelse fra TV 2.
”Midt i en seriøs dækning af det grønlandske valg skete der et svigt i vores journalistiske kvalitetskontrol på TV 2, og konsekvensen blev en fejlagtig artikel om Múte B. Egede. Det undskylder og beklager vi både over for den grønlandske landsstyreformand og vores brugere på TV2.DK,” siger Anne Engdal Stig Christensen i pressemeddelelsen.
Hun kalder det samtidig en alvorlig sag, når mediets troværdighed bliver beklikket.
”Vi ser på denne sag med meget stor alvor, og nyhedsledelsen har fra starten taget situationen dybt alvorligt og har draget konsekvenser af denne ulykkelige sag. Fejl sker – i dette tilfælde i en artikel på Tv2.dk. Men alvorlige fejl som denne må ikke ske,” siger hun om sagen, som nyhedschef Jacob Kwon i en mail har kaldt for en ”smal historie”.
TV 2 udgav den 2. april, fire dage før valget i Grønland, en artikel med udokumenterede anklager mod Múte B. Egede, der ikke blev forelagt kritikken.
To dage efter udgivelsen blev der rettet i artiklen, men først den 7. april – dagen efter valget, som Múte B. Egede vandt – blev den trukket tilbage. Alligevel sagde han forleden til Berlingske, at han ser historien som et forsøg på at påvirke det grønlandske valg.
Opfordrer seernes redaktør til at undersøge
Artiklen blev udgivet, selv om flere kilder havde advaret TV 2 om at bringe den, ligesom journalisterne med byline på historien gjorde indsigelser.
Ifølge tillidsfolkene på TV 2 oplevede tre medarbejdere et pres fra en chef for at få historien ud. Efter massiv kritik af historien de seneste uger valgte redaktionschef på TV 2 News at fratræde sin stilling.
Også nyhedsdirektør Ulla Pors siger igen, at historien aldrig skulle have været udgivet:
”Vi lagde ekstra ressourcer i at dække det grønlandske valg bedst muligt, og det lykkedes på lange stræk, men i den konkrete sag har vi ikke gjort det godt nok. Der er sket ledelsesmæssige og redaktionelle svigt,” siger hun i pressemeddelelsen.
”Der er ikke noget i sagen, der indikerer, at det her er gjort med vilje. Ikke desto mindre er det stadig et stykke dårligt journalistisk arbejde. Derfor har jeg opfordret seernes redaktør, Lars Bennike, som arbejder helt uafhængigt af TV 2’s redaktioner, til at undersøge sagen,” tilføjer hun.
Flere vil have kilden frem
SF’s grønlandsordfører, Karsten Hønge, er en af dem, der har kritiseret den falske historie i skarpe vendinger. Han mener, at den kan være direkte skadelig for forholdet mellem Danmark og Grønland, og har i Ekstra Bladet kraftigt opfordret TV 2 til at afsløre kilden til historien.
Også Erik Jensen, der er formand for oppositionspartiet Siumut og dermed Múte B. Egedes modstander, ønsker en tilbundsgående undersøgelse af forløbet op til og efter udgivelsen af artiklen.
”Det er skadeligt for demokratiet at forsøge at påvirke folkets opinion, og derfor skal et medie være klar til at stå frem og give de oplysninger, når man har fejlet, som vi ser i denne beklagelige sag,” skrev Erik Jensen forleden til Berlingske.
TV 2 har tidligere afvist at afsløre kilden, og det gør nyhedsdirektøren igen.
”I debatten har der været kritik af, at vi ikke fortæller om vores kilder. Det er selvfølgelig helt udelukket, at TV 2 udleverer oplysninger om kilder – både i denne sag og i alle andre tilfælde. Kildebeskyttelsen er hellig. Vi kan altid tage imod et tip fra en kilde, men det skal undersøges til bunds, der skal være hold i det, og modparten skal naturligvis altid høres, hvilket ikke skete i det konkrete tilfælde,” siger Ulla Pors i pressemeddelelsen.
Hverken TV 2 eller Ulla Østergaard har yderligere kommentarer.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.