Trykte aviser fortsætter styrtdykket

Der er ikke mange opmuntringer for papiraviserne i december måneds læserstal. Især B.T. og gratisaviserne må holde hårdt for. (Rettet.)

Der er ikke mange opmuntringer for papiraviserne i december måneds læserstal. Især B.T. og gratisaviserne må holde hårdt for. (Rettet.)

Historier om faldende læser- og oplagstal for de trykte aviser har i nogen tid været reglen frem for undtagelsen, og i de helt nye tal fra Gallup fortsætter den triste føljeton.

Sammenligner man december måneds læsertal med året før, er der flere steder fald på den forkerte side af 100.000 eksemplarer. Størst nedgang ses hos gratisavisen Urban, hvor læsertallet på 206.000 er 160.000 lavere end for et år siden. Alene i forhold til november måned er tallet næsten 80.000 lavere. Men også MetroXpress og 24timer er gået markant tilbage med godt 100.000 hver i forhold til for et år siden. B.T. har tabt 125.000 i dækningsgrad og ligger nu på 246.000.

De store landsdækkende morgenaviser har også tabt læsere i forhold til sidste år, men for alle tre har december-tallene dog rettet sig i forhold til de foregående måneder. Politiken kan sågar glæde sig over det højeste oplagstal i 2010.

Sammenlignet med december-tallene 2009 er det kun de fire aviser i Plusgruppen – Midtjyllands Avis og Folkebladet i henholdsvis Horsens, Herning og Vejle Amt – samt Lolland-Falster Folketidende, der kan notere en lille fremgang

(NB. I denne artikel blev tallene tidligere omtalt som oplags-tal. Det var en fejl.)

1 Kommentar

Ole Munk
6. JANUAR 2011
Re: Trykte aviser fortsætter styrtdykket
Nu er det forhåbentlig sidste gang, historien om avisernes drastisk faldende læsertal kan få lov at blive præsenteret som en nyhed. Der er næppe tvivl om, at de danske dagblade som helhed mister læsere, men trods alt ikke i det omfang tallene antyder. Gallup indførte jo i 2010 en ny måde at måle læsertal på, og allerede i september stod det klart, at hovedårsagen til de dramatiske fald var den ny beregningsmetode. Eftersom der hver gang sammenlignes med målingen fra året før, gør nøjagtig den samme problematik sig naturligvis gældende i december.
Læs eventuelt mere her: https://journalisten.dk/gallup-om-drastiske-laeserdrop-vi-maler-pa-en-ny-made