Listen over de 50 mest magtfulde mediepersoner i Danmark.
Sådan blev listen til
Listen over de mest magtfulde i mediebranchen er udarbejdet af analysefirmaet Kaas og Mulvad for Fagbladet Journalisten. Det er tredje år i træk, at vi bringer listen.
Kaas og Mulvad har i samarbejde med Journalisten nedsat et magtpanel bestående af seks personer med et indgående kendskab til mediebranchen. (Se panelet på side XX) Medlemmerne af magtpanelet har hver fået udleveret en bruttoliste med knap 250 personer fra medier, mediebureauer, kommunikationsvirksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner, fra Christiansborg og forskellige organisationer. Personerne på bruttolisten er personer med en direkte eller indirekte forbindelse til den danske medieverden. Tilknytningen skulle dog være konkret og ikke abstrakt.
Magtpanelet mødtes en enkelt gang i november for at diskutere, efter hvilke kriterier pointene skulle gives. Paneldeltagerne har hver især givet personerne på bruttolisten point fra 0-20 ud fra hver persons samlede politiske, økonomiske, dagsordensættende og kulturelle magt. Men det har i høj grad været op til den enkelte paneldeltager at bestemme, hvad der skulle lægges mest vægt på i uddelingen af point.
Den endelige liste er et gennemsnit af de point, hver enkelt paneldeltager har givet. Vi har valgt kun at præsentere den absolutte elite med de 50 mest magtfulde i forhold til medierne.
Magtlisten er kun et øjebliksbillede, og da mediebranchen jo er omskiftelig, kan der være sket ændringer siden listen blev til. Chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert har for eksempel meddelt, at han træder tilbage, Anders Krab-Johansen har forladt sin stilling på Politiken til fordel for TV 2, og der kan være andre jobskift, som listen ikke tager højde for. Der er dog ingen på top 10, der i skrivende stund har forladt deres stillinger.
Listen skal opfattes som en selskabsleg med et panel af kompetente branchekendere.
JOURNALISTENS MAGTPANEL
– de bestemmer placeringen
Magtpanelet 2010. Fra venstre: Anna Vinding, Palle Strøm og Camilla Linnemann – foto: Ricky John Molloy
Panelet bag Journalistens magtliste består af seks personer med indgående kendskab til den danske mediebranche. Panelet er sammensat af personer fra elektroniske medier, aviser, magasiner, og universitetsverden.
Ida Willig
Ida Willig er mediesociolog og ansat som lektor på RUCs journalistikuddannelse, hvor hun underviser og forsker. Senest har hun skrevet bogen "Hvor kommer nyhederne fra?" sammen med kollegaerne Anker Brink Lund og Mark Blach-Ørsten. Bogen udkom i efteråret 2009 og dokumenterede blandt andet, at mængden af nyheder er steget med 134 procent de sidste 10 år, mens antallet af nyhedsjournalister kun er steget med otte procent. Ida Willig har også forfattet en ph.d., der er udkommet i en revideret udgave med titlen: "Bag nyhederne – værdier, idealer og praksis." Ida Willig er i magtpanelet for første gang.
Palle Strøm
Programdirektør i TV 2 og dermed indholdschef for alle TV 2s kanaler og TV 2's netsider. Palle Strøm kom til TV 2 i 1997 som underholdningsredaktør. Sammen med Keld Reinicke, der i dag er programchef, udviklede han TV 2 Zulu og TV 2 Charlie. I 2005 blev Palle Strøm administrerende direktør for TV 2 Networks, der består af Zulu, Charlie og Film. Det gik så godt, at han i 2006 blev programdirektør for hele TV 2. Karrieren begyndte i DR i 1993 som programmedarbejder på Transit og senere som vært i programmet 'Gotha – kult, kitsch og B-film'på DR2, inden han blev headhuntet af TV 2. Palle Strøm har opfundet eller været med til at opfinde Den Store Klassefest, Årgang Nul, FC Zulu, Zulu Bingo og Syv Sure Mænd.
Camilla Lindemann
Camilla Lindemann er chefredaktør i Allerhuset for både IN, Psykologi og Femina og når dermed ud til omkring 700.000 læsere. Hun er udlært journalist efter den gamle mesterlære på det daværende Fyens Tidende. Efter uddannelsen var hun ansat som journalist ved Dagbladet i Køge og Ringsted. Herfra blev hun hentet til Familie Journalen, hvor hun slog sit navn fast som klummeskribent og interviewer. Da Aller lancerede In i 1986 var hun med som skrivende redaktionssekretær, men overtog hurtigt chefredaktørstolen. I 2004 lancerede hun magasinet Psykologi og blev i 2005 også chefredaktør for flagskibet FEMINA. Camilla Lindemann sidder i magtpanelet for første gang.
Anna Vinding
Anna Vinding har siden 1998 været kommunikationschef i DSB. Da hun kom til DSB havde hun en næsten 30 år lang karriere som journalist bag sig. Hun blev uddannet i 1972 og har været ansat så forskellige steder som Fyens Stiftstidende, Politiken, Berlingske Tidende, TV-Avisen på DR samt Skandinavisk Filmkompagni, hvor hun var redaktionschef. Fra 1999 til 2004 var Anna Vinding formand for Cavling-komiteen. Anna Vinding sidder i magtpanelt for tredje gang.
Christian S. Nissen
Siden Christian Nissen forlod DR 2004 efter ti år som generaldirektør, har han fungeret som selvstændig freelancerådgiver og foredragsholder. Inden han blev mediemand, havde han en karriere som universitetslektor og embedsmand. Først i Miljøministeriet senere i Finansministeriets Budgetdepartement. Han har også været administrator på Nationalmuseet og administrerende direktør på Rigshospitalet. Han er derudover adjungeret professor ved CBS og Næstformand i CARE Danmark, bestyrelsesformand for RUC og tilknyttet the Media Management and Transformation Centre, Jönköping International Business School som forskningslektor. Christian Nissen sidder i magtpanelet for tredje gang.
Niels Lunde
Niels Lunde har de sidste to år analyseret og kommenteret erhvervslivet for Dagbladet Politiken. I de fem år forinden var han ansvarshavende chefredaktør på Berlingske Tidende. Niels Lunde begyndte sin journalistiske karriere i Dansk Arbejdsgiverforening, hvor han blev redaktør af Arbejdsgiveren. I 1994 blev han journalist på Det Fri Aktuelt, hvor han var et år. Herefter kom han til Berlingske Tidende. I 1999 blev han medlem af chefredaktionen og siden ansvarshavende i 2002. Niels Lunde sidder i magtpanelet for tredje gang.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.