Er det skidt for JP-Politikens Hus, at direktøren ikke har en baggrund som journalist? Eller er det netop en fordel, at Lars Henrik Munch er uddannet på Handelshøjskolen – når han nu engang sidder med ansvaret for pengekassen? Var det bedre for journalistikken på TV 2, dengang tv-tilrettelæggeren Jørgen Flindt Pedersen var chef? Eller da journalisten Hans Jørgen Jensen var Danmarks Radios generaldirektør?
Sagen er, at regnedrengene, det vil sige økonomerne, juristerne og politikerne, sidder tungt på magten i den danske medieverden. Det fremgår af Journalistens magtliste, som vi bringer for tredje gang.
Af listen fremgår det, at folk med en journalistbaggrund i de fleste tilfælde er fortrængt til andet geled. I stedet for Jørgen Flindt Pedersen og Hans Jørgen Jensen, er bosserne i DR og TV 2 i dag cand.merc. Kenneth Plummer og cand.polit. Merete Eldrup.
Udviklingen er ikke ny, men den bliver forstærket af mediernes aktuelle krise, mener Journalistens magtpanel. De siger, at regnedrengene har fået mere magt, fordi medierne er i krise, og økonomien strammer til. Derfor må de kreative vige pladsen. Faktisk er den eneste journalist uden cheftitel på top 50-listen Lasse Jensen fra P1-progammet "Mennesker og Medier". Set i magtperspektiv kommer indhold – programmerne og artiklerne – åbenbart i anden række.
Måske er det hamrende ligegyldigt, om mediernes topfolk er journalister eller ej. De redaktionelle medarbejdere i Berlingske Media siger tit, at det giver en god følelse, at der står en journalist i spidsen, nemlig Lisbeth Knudsen. Hun har selv prøvet at arbejde som reporter og fungerer stadig som chefredaktør. Hun står på mål for journalistikken og er garanten for, at ejerne ikke sænker niveauet mere end højst nødvendigt. Mener nogle.
På B.T. husker mange stadig, hvor stramt den journalistuddannede Arne Ullum kørte avisen, da han var chefredaktør. Det var med regneark, opmålinger og benchmarks. Ja, selv journalisternes produktivitet kunne måles i Excel-ark, mente han.
Mere løssluppent gik det for sig på TV 2, da journalisten Per Mikael Jensen satte flere skibe i søen, end økonomien kunne bære. En anden journa-list, der var lidt for ivrig efter at erobre nyt land, var Jyllands-Postens Jørgen Ejbøll, som drømte om at slå de københavnske dagblade på deres hjemmebane. Efter flere års kostbar aviskrig, måtte han opgive og gå sammen med fjenden.
Når der ikke er flere journalistuddannede i toppen, skyldes det måske, at de ikke er sultne nok efter magten og de kompromisser, den indebærer. Jørgen Flindt Pedersen stoppede i sin tid som direktør for TV 2, fordi han ikke længere kunne stå inde for stationens kvalitet. Ville Pål Thore Krosby fra Aller eller Kenneth Plummer fra DR gøre det samme?
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.