TIME retter fejl om dansk halal- og kosher-forbud

TIME Magazine skriver, at Danmark i mandags indførte forbud mod halal- og kosher-slagtning. Nyheden er delt over hele verden. Men den er fejlagtig og kan skade landets omdømme, mener Fødevareministeriet. TIME har rettet efter Journalistens henvendelse, men svarer ellers ikke

»Det undrer mig, at man præsenterer en gammel nyhed som helt ny.«

Sådan siger Paolo Drostby, kontorchef i Dyrevelfærdsenheden i Miljø- og Fødevareministeriet.

Det anerkendte amerikanske tidsskrift TIME Magazine skriver på deres hjemmeside, at Danmark i mandags indførte ”et gennemgribende forbud mod religiøs slagtning”. Artiklen har titlen ”Danmark forbyder kosher- og halalslagtning af dyr”.

Men Miljø- og Fødevareministeriet peger på, at artiklen har flere fejl, som kan skade Danmarks omdømme.

Halvandet år gammel nyhed

Først og fremmest er nyheden gammel:
»Der står i artiklen, at forbuddet ”trådte i kraft i mandags”. Men faktum er, at det trådte i kraft i februar 2014,« siger Paolo Drostby.

Derudover forklarer Paolo Drostby, at Danmark dengang i 2014 ikke forbød religiøs slagtning, men slagtning uden bedøvelse. Det fremgår også længere nede i TIMEs artikel. Repræsentanter for det jødiske og det muslimske samfund i Danmark har givet udtryk for, at de finder det i strid med religiøse regler at slagte med bedøvelse.

Det undrer mig, at man præsenterer en gammel nyhed som helt ny.

Paolo Drostby
Kontorchef i Fødevareministeriet

Dan Jørgensen er i artiklen citeret som fødevareminister for at sige til TV 2, at "dyrerettigheder kommer før religion". Dels er Dan Jørgensen ikke længere minister. Dels nævner Paolo Drostby, at flere medier i februar 2014 citerede Dan Jørgensen for, at dyrs rettigheder kom før religion. Men det var ifølge Paolo Drostby et fejlcitat.

»Den tidligere fødevareminister Dan Jørgensen er blevet fejlciteret. Han citeres for, at dyrs rettigheder kommer før religion. Men den daværende minister forklarede på et møde med de jødiske og muslimske samfund i Danmark, da bekendtgørelsen trådte i kraft sidste år, at dyrevelfærd på ingen måde står over religionsfriheden,« siger Paolo Drostby.

Citeret af Tyrkiets nationale tv og radio

Artiklen fra TIME Magazine er ellers blevet flittigt citeret på diverse netmedier og hjemmesider. Blandt andet Tyrkiets nationale tv- og radio – TRT – har onsdag citeret TIME for, at forbuddet trådte i kraft i mandags.

Det samme gælder mindre medier og blogs i andre muslimske lande, fx Pakistan.

Nyheden er også delt på nyheds- og debatsitet Reddit, hvor den har fået 4.288 upvotes – brugere, som har stemt for at flytte nyheden op i Reddits nyhedsstrøm. Dette selvom flere brugere betvivler artiklens troværdighed i de over 2000 kommentarer.

Da TIME tweetede nyheden om, at Danmark i denne uge har forbudt religiøs slagtning, blev den også retweetet 248 gange.

Samarbejder med Udenrigsministeriet

I 2014, da Danmark faktisk ændrede undtagelsen i loven, så det ikke længere er tilladt at slagte dyr uden bedøvelse, skabte det massiv omtale i hele verden. Flere jødiske og muslimske organisationer tog afstand fra beslutningen, fordi de mener, at det er i strid med halal- og kosher-reglerne at bedøve dyret, før man slagter det.

Derfor er Miljø- og Fødevareministeriet også forberedt på, at debatten kan blusse op igen efter TIME’s artikel.

»TIME er et blad, som læses af mange mennesker i hele verden. Det er klart, at når de præsenterer det som et nyt forbud, så kan vi have en forestilling om, at debatten blusser op igen internationalt,« siger Paolo Drostby.

Hvad gør I for at stoppe det?

»Vi samarbejder med Udenrigsministeriet, som er meget opmærksomme på de her spørgsmål. Vi giver besked igennem vores system til ambassaderne, som får en orientering om fakta i sagen, så de kan håndtere det og besvare henvendelser, der måtte komme.«

TIME retter artiklen – lidt

Journalisten har kontaktet TIME Magazine og skribenten for at få svar på kritikken fra det danske ministerium. Magasinets kommunikationsafdeling vendte torsdag aften tilbage med mail, der kortfattet lyder:

“FYI (til orientering, red.) – artiklen, du har spurgt til, er blevet opdateret på Time.com”

TIME har torsdag aften dansk tid rettet artiklen, så der nu står, at loven trådte i kraft "i 2014" frem for "i mandags". Ellers er artiklen uændret. Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra TIME.

Startede det hos Ricky Gervais?

Tilbage står, at en gammel nyhed pludselig blev til en ny. Og hvordan kunne det ske?

Paolo Drostby nævner, at komiker og dyreretsforkæmper Ricky Gervais søndag delte en gammel artikel om sagen – fra Independent i februar 2014.

Denmark bans kosher and halal slaughter as minister says ‘animal rights come before religion’

Posted by Ricky Gervais on Sunday, 26 July 2015

”Danmark forbyder kosher- og halalslagtning, minister siger at ”dyrerettigheder kommer før religion”, skrev Ricky Gervais på Facebook i søndags. Den opdatering har fået knap 270.000 likes og over 50.000 delinger.

Mange a Ricky Gervais’ følgere på Facebook giver i kommentarfeltet udtryk for, at de tror, der er tale om en nyhed – og altså ikke en halvandet år gammel beslutning.

Loven evalueres

Paolo Drostby nævner i øvrigt, at ministeriet har modtaget videnskabeligt materiale fra det jødiske og muslimske samfund i Danmark om, hvordan bedøvelsen påvirker dyrevelfærden. Det har man sendt til Aarhus Universitet, som er i færd med at undersøge spørgsmålet. Resultatet ventes offentliggjort i oktober.

4 Kommentarer

Jan Hillers
2. AUGUST 2015
Det er ikke tilfældigt det
Det er ikke tilfældigt det her. Jøder er ikke vant til at blive udfordret på deres skikke, der i nogle tilfælde er helt tåbelige set med nutidens øjne. Men muslimer er derimod udsatte, og netop rituel dyreslagtning og den barbariske fjernelse af små drenges forhud har de to trossamfund i udgangspunktet tilfælles. Det skal muslimerne være glade for. Men mon ikke der snart sættes et stop for også drengeomskæring, selv om der vil blive hylet meget op forinden. Det håber jeg. Jeg synes, det er pinligt, at så mange jøder er så ekstreme på disse områder.
Jacob Lorenzen
31. JULI 2015
Ja., bestemmelsen om
Ja., bestemmelsen om slagtning er noget bizar, synes jeg. Det er meget vigtigere at få forbudt at skære i små drenges tissemænd.
Jette Møller SOS mod Racisme
31. JULI 2015
At forbyde slagtning uden
At forbyde slagtning uden forudgående bedøvelse er lig med et forbud mod jødisk schæchtning. Kosher kød kræver for det første, at dyret ikke ser andre dyr blive slagtet, og desuden at dyret er uden skader, når det slagtes - og derfor heller ikke må bedøves først med en ikke-penetrerende boltpistol. Det sidste accepterer fleste muslimer.
At nyheden er foregået i nattens mulm og mørke og derfor ubemærket, fjerner vel ikke nyhedsværdien, når det så bliver opdaget, hvad dette tilsyneladende uskyldige forbud ved ministeriel bekendtgørelse reelt indebærer?
Emil Maischnack Jensen
31. JULI 2015
Mediet "Unilad" har i øvrigt
Mediet "Unilad" har i øvrigt valgt at skrive historien også, og det helt uden at tage det forbehold som Time har, for at det er et forbud mod slagtning
uden bedøvelse.

Her er den i skrivende stund delt knap 36.000 gange ifølge
deres hjemmeside.
(http://www.unilad.co.uk/articles/denmark-announces-ban-on-religious-slaughter-of-animals-for-kosher-and-halal-meat/)

De har også valgt at dele den med deres 6,8 millioner facebook-følgere
for 12 timer siden her har den fået knap 68.000 likes og knap 6500
delinger og 3200 kommentarer.
(https://www.facebook.com/uniladmag?fref=ts)

Jeg skrev til dem i morges og gjorde dem opmærksomme på at artiklen var fejlbehæftet, men har ikke fået svar.