Tidligere efterretningsofficer får whistleblowerpris

Anders Koustrup Kærgaard får pris fra Carl Scharnbergs Uofficielle Fond. »Scharnbergs digte beskriver en masse følelser, jeg har i forbindelse med min sag,« siger prismodtageren til Journalisten

Carl Scharnbergs Uofficielle Fond uddeler i morgen den særlige whistleblowerpris til den tidligere efterretningsofficer Anders Koustrup Kærgaard.

»Det betyder meget for mig og min familie, at fonden har valgt mig,« siger Anders Koustrup Kærgaard.

I begrundelsen lyder det:

”Anders Koustrup Kærgaard modtager fondens særlige whistleblowerpris, der første gang blev uddelt i 2005 til tidligere efterretningsofficer Frank Grevil. Anders Koustrup Kærgaard trådte i efteråret 2012 frem med videooptagelse, der dokumenterede, at danske soldater i 2004 overværede mishandling af irakiske fanger – et overgreb, som forsvaret benægtede eksistensen af. Efterfølgende er Anders Koustrup Kærgaard i Byretten i april 2013 dømt til at betale, hvad der svarer til ugebøder a 500 kr. i et tidsrum af 6 måneder, eller til han ”har afgivet oplysning om identiteten på den person, der i starten af 2005 i Irak til ham afleverede et videobånd.” Det nægter Anders Koustrup Kærgaard. Auditørkorpset har desuden rejst krav om fængsling."

»Jeg har ikke tidligere fået læst Scharnberg, men jeg må indrømme, at hans digte beskriver en masse følelser, jeg har i forbindelse med min sag,« siger Anders Koustrup Kærgaard, hvis sag stadig er i venteposition i Østre Landsret.

Bestyrelsesmedlem i Scharnberg-fonden, Kjeld Richter-Mikkelsen, siger i en pressemeddelelse:

”Denne sag viser i sin absurditet, at en mand, der tager sin vidnepligt alvorligt, på det voldsomste bliver forfulgt af systemet. For Anders Koustrup Kærgaard blev forsvarets fortielser og løgne for meget. Samvittigheden og det personlige mod vandt. Demokratier har brug for mennesker som Anders Koustrup Kærgaard, og derfor får han Scharnberg-fondens whistleblowerpris.”

Anders Koustrup Kærgaard siger selv:

»Jeg føler mig meget ydmyg, for jeg har bare gjort det, som de fleste andre i min situation ville gøre.«

1 Kommentar

Ulf Timmermann
2. JULI 2013
Tillykke!
Tillykke!