Poul Høi: »Jeg er sgu chokeret«

Chok. Så kort kan Poul Høis reaktion beskrives, efter at bloggeren Mikael Jalving i dag beskylder Berlingske Tidendes USA-korrespondent for at plagiere andres artikler.

Den tidligere skribent i Berlingske Tidendes klumme "Groft sagt" Mikael Jalvings beskyldninger mod avisens Cavling-vindende korrespondent i USA vækker stor forundring på den anden side af Atlanten. Netop opvågnet med morgenkaffen i hånden ringer Poul Høi til Journalisten.dk for at svare på Mikael Jalvings beskyldninger.

Efter ligeledes at være blevet beskyldt for plagiat af Jyllands Posten i 2005 er Poul Høi nemlig særdeles påpasselig med at bringe kildehenvisninger i sine artikler, forklarer han.

»Jeg fik jo ørerne i maskinen, da Jyllands Posten beskyldte mig for tyveri, hvilket var virkelig uretfærdigt. Siden har jeg været yderst opmærksom på at undgå sådanne beskyldninger, så jeg tror ikke, der er mange korrespondenter, der er så påpasselige som jeg, når det handler om at bruge kildehenvisninger,« siger Poul Høi.

Han gør opmærksom på, at artiklen "Den ondskabsfulde teenagemor fra cyberspace", som Mikael Jalving kritiserer Poul Høi for at have siddet bag skrivebordet og opfundet kilder til, netop havde syv kildehenvisninger.

Mikael Jalving har siden sin afgang fra Berlingske Tidende i februar været ude med flere beskydninger imod Berlingske Tidende for at have mistet sit borgerlige ståsted under Lisbeth Knudsens ledelse. Men om blog-skribentens kritik af Poul Høi således skal ses i den sammenhæng, vil Poul Høi ikke spekulere i.

»Jeg kan ikke lave en psykologisk profil af Mikal Jalving, så jeg kan ikke vurdere, om han bruger mig i sit spil mod Berlingske Tidende. Jeg ved blot, at hans beskyldninger er uretfærdige,« siger Poul Høi.

Kommentarer
6
Poul Høi
19.06.09 14:26
Re: Poul Høi: »Jeg er sgu chokeret.«

 

Jeg er stadig "sgu chokeret," som Journalisten citerer mig for, men nu har jeg også haft tid til at læse Jalvings blog, og tillad mig blot at knytte følgende til den. 

Et problem ved Michael Jalving - ikke blot i denne sammenhæng, men også i andre sammenhænge - er følgende:
Han tror ikke, at der er andre end ham selv, der kan tænke, og for at bevise sin påstand foretager han, hvad amerikanerne kalder guilt-by-association. Jeg er sikker på, at jeg også kunne finde nogle af Jalvings blogs og finde andre skribenter, som har haft samme synspunkter eller formuleringer, og så sige: Aha, han skriver af... Han plagierer...

Plagiat er blevet journalistikkens - eller for den sag sin skyld - litteraturens pendant til den gamle påstand om hustruvold.
"Er du holdt op med at slå din kone?"
"Holder du snart op med at plagiere?"
At ignorere påstanden er at acceptere den, og at forsvare sig imod den er at forsvare sig imod noget, der i den ideelle verden ikke behøver ikke forsvar.

Men lad mig alligevel gøre det, og lad mig tage et par af de eksempler, som Jalving nævner:
* "Den ondskabsfulde teenagemor" indeholder syv kildehenvisninger. Syv. Det lyder ikke umiddelbart som en mand, der vil pynte sig med lånte fjer.
* "Pilotens sidste ord...." Jeg skriver klart, og jeg skriver flere gange, at de amerikanske flymyndigheder NTSB har offentliggjort en udskrift fra den sorte boks, og, ja, jeg læste udskriftet og skrev en historie på den baggrund
* "Amanda Knox..." Det være inspireret af Timothy Egan, som skrev en blog om emnet på New York Times, skriver Jalving. Tro det om du vil, Jalving, jeg har ikke læst Timothy Egans blog. Kom undersøg min computer, se mine cookies, mine temporary files, men jeg kunne faktisk godt tænke mig frem til mine synspunkter selv.

Jalving går mest i dybden med en fem og et halvt år gammel artikel om Neil Bush; det er tidligt om morgenen i min ende, jeg har siden udskiftet computer, og jeg har den ikke i min nuværende computer, men her er, hvad jeg tror, der er foregået.
Jeg skriver i min artikel ifølge Jalving:
Washington Post skrev før jul et portræt af ham, og det fremgår, at det er lykkedes for ham at være et sort får ikke blot for én, men for to amerikanske præsidenter.”
Underforstået: Jeg vil her redegøre for, hvad Washington Post artiklen skrev.
Sådan ville jeg ikke gøre i dag. Jeg har lært min lektie, og jeg har lært, at der er mennesker, som vil forsøge at læse andre motiver end mine egne ind i teksten - og som vil gå ud fra, at kun de kan tænke - og derfor ville jeg i dag tydeligt og redeligt og mange gange have citeret Washington Post.

Jeg læser - sikkert akkurat som Jalving - mange forskellige kilder, jeg læser mange aviser, mange blogs, mange bøger, mange magasiner, og jeg forsøger efter bedste evne at spore originale synspunkter tilbage til, hvor de kom fra. Læs min blog "Amerikanske Tilstande," og Jalving og alle andre vil se flere links end i de fleste andre blogs.

Jalving kan ikke lide den måde, som jeg skriver på, og, nuvel, det må jeg så leve med. Men det er der faktisk en temmelig simpel løsning for.
Lad være med at læse mig. Der er millioner af mennesker, som ikke gør det, og som har et udmærket liv.

Med venlig hilsen

Poul

Fremhævet af Journalisten
Kristian Mouritzen
20.06.09 07:19
Re: Poul Høi: »Jeg er sgu chokeret.«

 Det er egentligt underligt, at Michael Jalving har behov for at tage en så gammel sag frem - en sag som er afsluttet på alle måder. Men agurketiden er vist indtruffet permanent i Jy-Pos blogs.

 De såkaldte "nye" sager, som der nævnes i bloggen, er helt hen i vejret. Det er godt nok svært at se, at der skulle være tale om afsmitning på sagen om mordet i Italien, (Amanda Knox sagen) ligesom man skal være usandsynligt konspiratorisk anlagt for at tolke, at Poul Høi lader som om, at han befinder sig et helt andet sted, end han foregiver, når han skriver sine reportager.

 Journalistikkens vilkår er, at korrespondenter ofte skriver om begivenheder, der ligger uden for deres kontor, og det hænder, at de ikke befinder sig lige i den retssal, det nu foregår i, men rapporterer på afstand gennem de medier, der er til rådighed. Det kan godt være, at det kommer som en stor overraskelse for folk, der ikke ved noget om journalistik, men for os andre er det en del af vilkårene ved at være udstationeret. Man kan ikke være alle steder på én gang, men har til opgave at gengive, hvad der sker, på en korrekt måde og samtidig skabe et fortælleteknisk univers, der gør det udholdeligt at læse om det. Det sker også på Jyllands-Posten, at korrespondenterne ikke altid befinder sig i det ovale værelse i Det Hvide Hus, eller befinder sig i Udenrigsministeriet i Washington eller i den retssal, hvor der sker noget interessant. Jeg er helt sikker på, at de også er i stand til at løfte en god historie fortællemæssigt uden at gå på kompromis med det faktuelle og det korrekte i gengivelsen.

 Men det problem har en blogger jo ikke. Vedkommende behøver ikke at forlade sin computer. Måske er det derfor, at det er så svært at finde på noget fornuftigt at skrive om.

 Poul Høi har ikke det problem. Han er ofte på farten, hvad hans fremragende reportager i Berlingske Tidende vidner om.

 Kristian Mouritzen

 Udlands- og debatredaktør

 Berlingske Tidende. 

Fremhævet af Journalisten
Lars Simonsen
20.06.09 13:38
Re: Poul Høi: »Jeg er sgu chokeret.«
Jeg har ofte set, læst og hørt Jalving, og han er godt nok ikke meget for at give andre mennesker ret eller anerkende at de har ret til at være uenige.Han er i egne øjne formentlig oraklet, der får alle andre til at fremstå som uvidende almue, der bare skal holde bøtte, når nu han har fortalt, hvordan tingene hænger sammen
Fremhævet af Journalisten
Lars Simonsen
20.06.09 13:42
Re: Poul Høi: »Jeg er sgu chokeret.«
Jeg har ofte hørt, set og læst Jalvings uforgribelige mening om dette eller hint. Han opfatter formentligt sig selv som oraklet, der ved alt. Han har svært ved at erkende at andre mennesker kan have ret, og svært ved at acceptere at man faktisk har lov til at være uenig med ham.
Fremhævet af Journalisten
Christian Brorsen
20.06.09 20:31
Re: Poul Høi: »Jeg er sgu chokeret.«

Poul Høi har en formidabel evne til at analysere og beskrive strømninger og fænomener i vores tid. Det er journalistik på meget meget højt plan. Hvor Jalving er en bøsseforskrækket polemiker sætter Poul Høis artikler tingene i et perspektiv som interesserer alle læsere - fri for Jalvings liberalistiske kæpheste og interessant for alle danskere uanset polistisk ståsted. Som abonnent kan man leve med Jalving sålænge vi har Høi ..........det omvendte er ikke tilfældet.

Fremhævet af Journalisten
Altmann
26.07.09 10:25
Re: Poul Høi: »Jeg er sgu chokeret«
Se http://www.punditokraterne.dk/fusk-eller-sjusk--mere-om-poul-h-i-post189691
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right