Norsk citatmyte falder

Journalisten.no har citattjekket NRK's nyhedsudsendelser i en uge. Konklusionen er klar: Den norske statsradiofoni producerer egenhistorier i massevis

NRK's morgenudsendelser er fyldt med citathistorier, der aldrig bliver krediteret til ophavsmediet. Sådan har kritikken mod NRK fra kolleger i den norske presse lydt i mange år.

Det har fået journalisten.no til at citattjekke NRK's 7:30-radionyheder i uge fire.

Konklusionen er – for nogle – overraskende. NRK producerer i høj grad deres egne nyheder.

"Af de 32 nyheder, der blev læst op på 7:30-udsendelsen i uge fire, er de 19 selvproduceret, tre er udbyggede nyheder, fire er fælles, og fem er citathistorier. Der er usikkerhed om kilden til én sag,” skriver journalisten.no, der videre forklarer, at NRK kommer med kildehenvisninger i alle historier, hvor Journalisten.no vurderer det vigtigt.

Du kan se hele undersøgelsen her.

Undersøgelsen kommer i kølvandet på en længerevarende debat, der af varierende intensitet har præget medienorge. I Danmark mener mediebosserne også, at de statsejede radio- og tv-stationer i urimelig grad baserer deres nyhedsdækning på citathistorier fra dagspressen.

»Jeg kender ingen andre brancher, hvor statsejede virksomheder nærmest systematisk kopierer de produkter, som private virksomheder har brugt penge på at fremstille – og efterfølgende forærer kopiproduktet væk,« sagde direktør i JP/Politikens Hus Stig Ørskov i november sidste år til Journalisten.dk.

Samtidig foreslog sammenslutningen Danske Medier, at DR og TV 2 kun må citere i tweet-længde.

Forslaget blev dog affejet af Merete Eldrup, direktør på TV 2. Hun forklarede til Journalisten.dk, at TV 2 arbejder efter samme kommercielle vilkår som aviserne:

»Før kunne du have en solohistorie i en dag, nu kan du have den i fem minutter. Men selv hvis man burede TV 2 og DR inde, ville der bare opstå nye netmedier, der ville citere fra aviserne.«

0 Kommentarer