Modkraft skal lukke efter 17 år

Udgiverne lukker kassen for det venstreorienterede netmedie Modkraft. "Det er blevet en meget stor opgave at lave et Modkraft, der giver mening, og på den måde kan man sige, at vi har sejret os ind i helvede." "Der er en vis interesse for at fundraise et alternativ," siger en af journalisterne

Det venstreorientede netmedie Modkraft skal lukke. Sådan lyder det fra Mediebureauet Monsun, som ejer Modkraft og har udgivet netmediet i 17 år. Modkraft.dk blev registreret helt tilbage i januar 2000.

Monsun meddelte i en mail til medarbejdere, frivillige og venner af mediet søndag, at Modkraft lukker omkring 1. februar.

»Mediebureauet Monsun er et medarbejder-kooperativ, som blandt andet er sat i verden for at støtte progressive medier. Modkraft blev vores primære opgave, fordi det voksede og voksede. Det er blevet en meget stor opgave at lave et Modkraft, der giver mening, og på den måde kan man sige, at vi har sejret os ind i helvede,« siger Maj-Britt Milsted, daglig leder i Monsun.

Modkraft har i tre år modtaget produktionsstøtte fra mediestøttepuljen. I 2016 var det 289.197 kroner, mens det i 2017 stod til at blive 202.485 kroner. Derudover har Modkraft fået støtte fra innovationspuljen til en større omlægning, der skulle fremtidssikre netmediet.

Tre ansatte medarbejdere

Modkraft har to deltidsjournalister, som både skriver og redigerer, og en organisatorisk medarbejder. Derudover leveres en del indhold af frivillige, som redigeres af de to journalister. De tre lønnede ansatte skulle i december forholde sig til, om de ville forlænge deres kontrakter, som udløber 31. januar 2017. Det valgte de alle tre af forskellige årsager ikke at gøre.

"Det er primært personlige årsager. For mig handler det for eksempel om, at jeg som freelancer ikke har råd til at fortsætte hos Modkraft. Men vi vidste ikke, at konsekvensen ville blive, at Modkraft ville lukke," siger en af de to journalister, Laura Na Blankholm.

At alle tre medarbejdere valgte ikke at forlænge deres kontrakter på samme tid, blev den sidste dråbe for Monsun, forklarer Maj-Britt Milsted.

”Når vi står midt i en omlægning, og samtlige medarbejdere ikke ønsker at forlænge deres kontrakter – samtidig med at vi får lavere mediestøtte end før – så blev det den sidste dråbe. Vi har lyst til at bruge vores økonomi og energi på noget nyt i stedet for at skulle starte forfra midt i omlægningen af Modkraft,” siger hun.

Maj-Britt Milsted understreger, at hun ikke har nogen kritik af journalisternes beslutning om ikke at forlænge.

Håber at fundraise et alternativ

Laura Na Blankholm ønsker heller ikke at kritisere Monsun. Hun håber, det er muligt at fundraise nogle midler, så Modkraft kan overleve i hænderne på nogle andre. Hun fortæller, at hun har været i kontakt med andre, som har en fortid på Modkraft for at finde en løsning.

"Der er en vis interesse for at fundraise et alternativ. Jeg håber, at Monsun er interesseret i, at Modkraft fortsætter i et eller andet regi, og at nogle kvalificerede personer har ressourcerne til at drive det videre. Det er ikke sikkert, Modkraft skal fortsætte, som det gør nu, men der er nogle fordele i at have den platform til at debattere og dele indhold på venstrefløjen," siger Laura Na Blankholm.

Maj-Britt Milsted er åben for at lade andre overtage Modkraft, men det kan ikke være hvem som helst.

"Vi er åbne for at snakke om det, men vil ikke love noget. Det er ikke ligegyldigt, hvem der driver Modkraft videre og på hvilken måde. Men vi vil bestemt gerne høre fra folk, som har gode intentioner og kan finde ud af at skaffe nogle penge," siger hun.

Modvægt til Den Korte Avis

Laura Na Blankholm mener, at mediebilledet i Danmark for tiden præges af højreorienterede hjemmesider, der ikke er tilmeldt Pressenævnet.

"Vi kan se en stor tilslutning til sites som Den Korte Avis, Newspeek og Uriasposten, som ikke er tilmeldt Pressenævnet. Men vi kan se, at folk på Facebook og andre steder læser det som journalistik. Samtidig ser vi en højredrejning på Christiansborg. Derfor mener jeg, at der vil mangle en journalistisk modvægt, hvis Modkraft lukker," siger Laura Na Blankholm.

Du nævner selv, at Den Korte Avis har stor gennemslagskraft. Kan fremtiden være at blive mere som Den Korte Avis?

"Jeg tror, det har været overvejet, om Modkraft blot skulle facilitere holdninger. Jeg synes, der er et stort potentiale i at være et journalistisk medie, som er tilmeldt Pressenævnet. Men jeg kan godt se en stor udfordring i at få det til at løbe rundt, og det gælder alle webmedier."

Maj-Britt Milsted er enig i, at der er brug for Modkraft på grund af de politiske vinde.

”Men der er ikke brug for Modkraft, hvis det ikke bliver omlagt. Folk søger information på alle mulige andre måder i dag, og der skal Modkraft være med, hvis det skal give mening. Hvis Modkraft ikke skal lide en stille død, skal den omlægning laves. Og den opgave virker uoverstigelig for os lige nu,” siger hun.

De ubrugte innovationsmidler vil Monsun betale tilbage, og mediebureauet tager ikke imod produktionsstøtte for 2017. Det underskud, der står tilbage i Modkraft, har Monsun tænkt sig at dække – medmindre andre ønsker at fortsætter Modkraft, fortæller Maj-Britt Milsted.

3 Kommentarer

Carsten Pedersen
3. FEBRUAR 2017
Modkraft kunne have øget
Modkraft kunne have øget antallet af læsere ved at levere mere stof af interesse for "almindelige mennesker". Ikke så meget venstre-småborgerlig, fimset narcissisme. Som passer alt for godt med socialdemokratiseringen af Enhedslisten - og dette "partis" medlemsflertals forvirrede middelklasse-politiske reformisme (bl.a. med illusionen om at kunne stemme sig til socialisme).
Geert Mørk
17. JANUAR 2017
"...på den måde kan man sige,
"...på den måde kan man sige, at vi har sejret os ind i helvede."
Spørgsmål: på hvilken måde har Modkraft sejret??
Steen Ole Rasmussen
17. JANUAR 2017
Modkraft forsvinder, netop nu
Modkraft forsvinder, netop nu, hvor det store neoliberale projekt ser ud til at bryde sammen! (Trump, Brexit, m.m.)

Trump ser ud til at trække stikket til Nato (venstrefløjen har altid været for, at vi skulle trække os ud af Nato)!

Den gamle verden, som den oprindelige venstrefløj hele tiden har været imod, ser ud til at ramle, og så vælger man at slukke og lukke lige nu.

Jeg tror ærlig talt, at der er nogle meget meget store kræfter, som også har en finger med her, som slet ikke vil den kritik af det store dyr i åbenbaringen, som ellers i den grad kunne gøre en konstruktiv forskel lige nøjagtigt nu, hvor dyret er på vej til at udånde, af indre nødvendighed og i overensstemmelse med noget der til forveksling ligner de analyser, som venstrefløjens teoretiske forfædre lavede for generationer siden.

Man vælger at lukke, netop som de store fuldmodne lavthængende frugter skulle plukkes! (Det er ingen tilfældighed.)