Mobiltelefoner er verdens øjne på uroligheder

Mobile videooptagelser lavet af demonstranter har i flere tilfælde været den eneste kilde til billedmateriale fra urolighederne i Mellemøsten og det nordlige Afrika.

Mobile videooptagelser lavet af demonstranter har i flere tilfælde været den eneste kilde til billedmateriale fra urolighederne i Mellemøsten og det nordlige Afrika.

Den seneste måneder har videooptagelser fra mobiltelefoner været et af de stærkeste våben til at gøre verdensoffentligheden opmærksom på protesterne i Mellemøsten og det nordlige Afrika, skriver New York Times.
I Tunesien blev mobiltelefoner brugt til at optage de første protester i december. Optagelserne fik tv-kanalen al-Jazeera til at fokusere på urolighederne, der blev efterfulgt af demonstrationerne i Egypten og Mubaraks fald.

De seneste år er det blevet mere og mere almindeligt, at nyhedsmedier og internetsider efterlyser og offentliggør mobiloptagelser. YouTube bruger Storyful, hvor tusindvis af videoklip fra Mellemøsten og det nordlige Afrika er blevet uploaded – senest fra urolighederne i Libyen.
Et andet site, Bambuser, streamer videoer fra folks mobiltelefoner. Da masseprotesterne toppede i Egypten, modtog Bambuser 10.000 mobilvideoer dagligt.
Måske derfor har myndighederne i Bahrain blokeret for adgangen til netop Bambuser.

Menneskerettighedsgrupper har lavet guider og tilbudt undervisning til borgere, der ønsker at offentliggøre deres materiale på for eksempel Youtube, Facebook, Twitter, Bambuser og Storyful – uden om de regeringsstyrede radio- og tv-kanaler.
Ifølge Bassem Samir fra the Egyptian Democratic Academy dokumenterede videooptagelserne i slutningen af januar et vigtigt historisk øjeblik i Egypten.
»Pludselig har man en videoteknologi, man kan have i hånden – og det, man optager, ender måske med at blive vist i hele verden,« siger James E. Katz, direktør ved Rutgers Center for Mobile Communication Studies til New York Times.

0 Kommentarer