Sjællandske Medier

Magtesløse medarbejdere skal igennem tredje fyringsrunde på ét år: ”Hvornår stopper det?”

Sjællandske Medier skal nedlægge op til 30 redaktionelle stillinger i tredje fyringsrunde på et år

September 2022: Alle medarbejdere i Sjællandske Medier-koncernen bliver tilbudt en frivillig fratrædelsesordning. 11 redaktionelle medarbejdere ender med at stoppe.

April 2023: Sjællandske Medier præsenterer et overvældende underskud på 91,4 millioner kroner for 2022. Kort efter blev 18 af Sjællandske Mediers redaktionelle stillinger nedlagt.

Og nu står medarbejderne igen – for tredje gang på bare ét år – midt i en fyringsrunde som følge af den tilpasningsplan, de er blevet præsenteret for på et orienteringsmøde tidligere i dag.

Denne gang skal 23-24 redaktionelle stillinger opsiges på den ene eller den anden måde, mens flere ubesatte stillinger ikke bliver genbesat. Ifølge ansvarshavende chefredaktør Louise Pettersson vil i alt 30 redaktionelle stillinger blive nedlagt.

”Folk er rigtig chokerede og kede af situationen. Det er virkelig hårdt, det er voldsomt, og folk er påvirkede af det,” fortæller tillidsrepræsentant Kasper Ellesøe.

”Det er tredje gang på et år, så folk er ramt af en form for magtesløshed. Man kan jo se, at andre medier har samme udfordringer med annoncemarkedet. For hvornår stopper det? Hvad skal vi gøre? Vi får at vide, at vi vækster og gør det godt, og vores journalistiske tal vokser og vokser, men det er bare ikke nok,” siger han.

Ledelse kan ikke give garantier

Ifølge chefredaktøren skyldes de nye besparelser, at annoncemarkedets nedtur bare er fortsat uden udsigt til bedring.

Og medarbejderne kan ikke få svar på, hvornår det stopper. For ledelsen har gjort det klart, at der ikke kan udstedes garantier for fremtiden. Det har Louise Pettersson også tidligere i dag udtalt til Journalisten:

”Det at tilpasse sin medievirksomhed er new normal. Som virkeligheden er nu, er det svært at udstede løfter om, at det her er den sidste runde. Det er klart, at medarbejderne også stiller det spørgsmål. Om det her er nok. Om noget er nok, vil der altid være delte meninger om. Det vigtige er, at man gør det, man synes er rigtigt i situationen. Og at man handler i tide,” siger hun.

Ifølge Kasper Ellesøe er dagens besked ikke som sådan en overraskelse, idet ledelsen i løbet af sommeren har skrevet ud, at der bliver kigget på tilpasninger.

”Selv om der har været tegn på en sparerunde, så er det sørgeligt, trist og frustrerende, og det er benhårdt at få at vide,” siger han.

Vil have tallet bragt ned

De næste 14 dage skal ledelsen på Sjællandske Medier og tillidsrepræsentanterne forhandle om de kommende fratrædelser.

”Vi har som noget af det første forhandlet os frem til muligheden for frivillige fratrædelser, og det er vigtigt for os,” siger Kasper Ellesøe.

Louise Pettersson har dog også understreget, at ledelsen vil holde på sin ret til ikke at imødekomme et ønske om en frivillig fratrædelse, hvis der er særligt brug for medarbejdernes kompetencer. Målet for tillidsrepræsentanterne er dog klart:

”Vi vil kæmpe med næb og kløer for at få nedbragt det her antal stillinger,” siger Kasper Ellesøe.

Tilpasningsplanen, som ledelsen kalder det, betyder ifølge Louise Pettersson, at der i organisationen fremover skal tænkes langt mindre i avis og mere i indhold.

Det vil betyde, at ansvaret for papiraviserne vil blive lagt hos en særlig avisredaktion.

”Nu vil vi prøve at centralisere det på vores avisredaktion. Så man som udgangspunkt afleverer til sn.dk, og så versionerer avisredaktionen det til avis,” forklarer hun.

Derudover har hun gjort klart for medarbejderne, at ledelsen også kommer til at rekruttere til en mere digital retning. Blandt andet skal Sjællandske Medier til at satse på lyd og video på nettet.

”Der er brug for nogle mere specialiserede kompetencer til det,” siger hun.

0 Kommentarer

Læs også

Fyringsrunde

”Så mange stillinger er dramatisk,” siger chefredaktør om ny fyringsrunde

14. SEPTEMBER 2023
Besparelser

Ny fyringsrunde rammer stort mediehus

14. SEPTEMBER 2023