Besparelser

Sjællandske Mediers fyringsrunde rammer sportsredaktion hårdt

18 redaktionelle medarbejdere skal afskediges fra Sjællandske Medier. Otte af dem skal findes på sportsredaktionen

Sjællandske Mediers ledelse har i dag meldt ud, hvordan de omfattende besparelser i koncernen skal fordeles. I alt skal der nedlægges 18 redaktionelle stillinger. Det svarer til 10 procent af de redaktionelle medarbejdere.

Og det er flere stillinger end tallet i sidste uge, hvor meldingen var nedlæggelse af omkring 15 stillinger.

Særligt Sjællandske Mediers sportsredaktion bliver hårdt ramt, fordi otte stillinger på redaktionen nedlægges. Dermed går Sjællandske Medier fra 12 til fire sportsjournalister.

”Det er en dramatisk nedskæring i sportsbemandingen, og jeg har fuld forståelse for, at det er chokerende for sportens medarbejdere,” forklarer Louise Pettersson.

”Men 12 medarbejdere ud af godt 150, når vi nu har som fokus at være til stede lokalt så mange steder som muligt, er mange, og sportsredaktionen blev ikke beskåret ved efterårets sparerunde,” siger hun.

Blandt de i alt 18 stillinger, som skal nedlægges, findes de 10 øvrige stillinger i koncernen lokalt, siger Louise Pettersson.

Medarbejderne er blevet orienteret om planerne på møder tidligere i dag, forklarer tillidsrepræsentant Kasper Ellesøe.

”18 kolleger er rigtigt mange stillinger, og det er en stor del af vores kolleger, som bliver ramt af det her, så det er en sorgens dag for os på Sjællandske Medier og især for sporten,” siger Kasper Ellesøe.

De kommende uger forhandler tillidsfolkene med ledelsen om den konkrete udmøntning af nedskæringerne.

”Vi skal som tillidsfolk bruge den næste tid til at kæmpe for vores kolleger og forsøge at bringe antallet af nedlagte stillinger ned,” forklarer han.

Skal dække færre kampe

Louise Pettersson siger, at det er Sjællandske Mediers målsætning at vokse digitalt, og indtil nu har sportsjournalistikken ikke bidraget nok til det.

”Det er ikke sportsjournalisternes skyld. De har været flittige og skrevet et utal af enheder, men det har mest været klassiske resultater og referater efter kampene.”

Fremover skal sportsjournalistikken være mere live, forklarer hun.

”Når vi sidder på stadion. skal vi ikke levere historierne på bagkant. Det giver ikke mening digitalt.”

Kan fire sportsjournalister klare den opgave?

”Vi kan ikke være til stede ved alle de kampe, vi dækker i dag. Hvis vi har fulgt fodboldklubben Næstved til Fredericia, gør vi det nok ikke i fremtiden, medmindre det er en knald eller fald-kamp,” siger hun.

Til gengæld kan det være, at Sjællandske Medier prioriterer en interessant seriekamp, mens Ritzaus automatiserede nyheder dækker de større sportskampe, siger hun.

”Det er ikke et formål i sig selv at bruge højtuddannet journalistisk arbejdskraft på at lave registrerende journalistik. Det vil vi hellere lade andre om at løse,” siger hun.

Lokal sårbarhed

Louise Pettersson forklarer, at fordelingen af nedlagte stillinger sker for at sikre Sjællandske Mediers tilstedeværelse lokalt bedst muligt.

”Det er vores berettigelse og mål at være til stede lokalt. Hvis vi ikke er der lokalt, er der ikke nogen journalister,” siger Louise Pettersson.

Sjællandske Medier nedlagde i efteråret 2022 en række stillinger i en stor sparerunde, og nu skal der spares igen. Det kan gøre lokalredaktionerne sårbare, når der er sygdom og ferie.

Derfor ønsker ledelsen at indføre såkaldte ’kommuneklynger’, hvor lokalredaktionerne beholder deres lokalredaktører, men redaktionerne skal i højere grad hjælpe hinanden med mandskab, hvis en redaktion er underbemandet på grund af for eksempel sygdom.

”Hvis Odsherred for eksempel en dag har overskud af kræfter, ville det være helt tosset, hvis de ikke hjalp til med en historie i Holbæk.”

Ikke frivillig fratrædelse til alle

Den nye organisation betyder indførelse af en ny slags områderedaktører, der har ansvaret for at udvikle og koordinere arbejdet på tværs af to-tre-fire lokale redaktioner.

I efteråret gav Sjællandske Medier alle medarbejdere mulighed for at søge om frivillig fratrædelse for at nedbringe antallet af fyringer. Den model ligger ikke i kortene denne gang.

”Vi vil gerne fremtidssikre Sjællandske Medier, og derfor skal vi have de rigtige kompetencer,” forklarer Louise Pettersson.

Hun siger, at Sjællandske Medier har en plan for det videre forløb, men at ledelsen også er lydhør for forslag fra tillidsfolkene. Et begrænset antal af de medarbejdere, der får nedlagt deres stillinger, kan fx få job andre steder i koncernen.

Sjællandske Medier har 35 lokale redaktioner, og der er i dag ansat omkring 180 redaktionelle medarbejdere.

Den seneste store sparerunde på Sjællandske Medier fandt sted i september 2022, hvor fire grafikere og 11 journalister eller fotografer fratrådte. Begrundelsen for afskedigelserne var dengang økonomiske problemer foranlediget af coronakrisen, krigen i Ukraine og inflation.

0 Kommentarer