Kurt Strand: Nok mere som Lasse end som Hakon

Mennesker og Medier på P1s nye vært Kurt Stand vil ruske liv i diskussionen om journalisters lave troværdighed, og så overvejer han at genindføre programmets tale-klumme. »Jeg har svært ved at skjule mine holdninger til mediebranchen«

Det bliver et redaktionelt make-over, men måske også tilbagevenden til gamle traditioner, når Kurt Strand den 5. februar 2016 overtager Mennesker og Medier på P1. Han er ny vært efter Hakon Mosbech fra Zetland. Det kan blandt andet betyde, at programmets afsluttende personlige kommentar, som var et af den forrige vært Lasse Jensens kendemærker, bliver genoplivet.

»Vi er lige nu i en proces, hvor vi gennemarbejder konceptet for programmet. Lasse Jensen havde en afsluttende kommentar – hans egen klumme – og det er noget af det, vi overvejer, om vi skal have med igen. Jeg er nok mere lig Lasse end Hakon. Dels aldersmæssigt, og så har jeg også svært ved at skjule mine holdninger til mediebranchen,« fortæller Kurt Strand.

Diskussion om troværdighed

60-årige Kurt Strand er et velkendt navn i dansk journalistik, hvor han startede i 1980 på Socialistisk Dagblad, men især er han kendt for sine værtsroller i DR, hvor han var ansat fra 1985 til 2010. I en periode arbejde han faktisk også med Lasse Jensen på Mennesker og Medier.

»Det er et program, jeg holder utrolig meget af, og jeg har beskæftiget mig med mediestof i det meste af mit journalistliv, så på den måde er det selvfølgelig en stor appelsin at få i turbanen,« siger han om opgaven.

Hvor mener du, du kan løfte mediekritikken?

»Jeg synes, mediekritikken set på de lange stræk har gode kår, og vi medier er gode til at kritisere hinanden. Men jeg synes stadig, der er mange ting, der trænger til at blive diskuteret. En grunddiskussion, jeg savner i vores fag, er om de årlige troværdighedsundersøgelser, og hvordan vi journalister bare kan trække på skuldrene over, at vi ligger så lavt. Det er et eksempel på en grunddiskussion, jeg godt kunne tænke mig at bidrage til,« forklarer han.i

Renere end paven

Har du selv et bud på, hvorfor journalister i folks øjne er så utroværdige?

»Når sådan nogle sager som de aktuelle plagiat-sager med Qureshi og Annegrethe Rasmussen dukker op og fylder så meget, så er det ikke noget, der i første hug bidrager til øget troværdighed. Omvendt er det vigtigt, at vi tør diskutere de her sager og får svesken på disken.«

Men er de medieetiske diskussioner med til at trække troværdigheden ned, fordi medierne udstiller hinanden?

»Medierne forlanger transparens og åbenhed af alle andre. Så det bør være et adelsmærke og kendetegn, at vi selv går forrest med mediekritikken og diskuterer det i offentligheden. Man kan sige, at vi næsten skal være helligere end paven selv. Og det gælder ikke kun journalister, det gælder medier i det hele taget,« siger Kurt Strand.

Han henviser blandt andet til sin egen kommende kunde, DR:

»I øjeblikket verserer der en sag mellem Jyllands-Posten og DR, fordi avisen har forsøgt at få indsigt i økonomien på P1. DR forsøger at dække sig ind med jura-argumenter. Men samtidig har DR med andre medier været forrest i det kor, der har kritiseret offentlighedsloven og dens øgede lukkethed. Så hvis ikke det skal fremstå hult, skal man måske være mere åben, end man er forpligtet til at være,« mener Kurt Strand.

Vil stadig være freelancer

Det er Strands personlige firma, der overtager entreprisen med programproduktionen fra Zetland, og Kurt Strand får således en rolle, hvor han både er ekstern producent og vært på programmet. Aftalen med DR er imidlertid konstrueret på den måde, at han stadig får mulighed for at løse andre freelance-opgaver ved siden af. Ellers var det slet ikke sikkert, han havde takket ja til opgaven.

»I mig eget freelancer-hoved har jeg haft en tanke om, at jeg ikke vil være alt for fast bundet. Og det bliver man jo i den her opgave. Men vi har lavet en aftale, der giver mig mulighed for stadig at lave andre ting. Blandt andet underviser jeg meget, og det er noget, jeg gerne vil blive ved med.«

Aftalen indebærer ifølge Kurt Strand blandt andet, at der i modsætning til tidligere vil være en sommerpause for Mennesker og Medier, og at Strand får mulighed for at indsætte en afløser i et antal udsendelser.

»Det var en afvejning. Men nogle gange får man et tilbud, hvor det bare er now or never, og derfor besluttede jeg efter nøje overvejelser at sige ja.«

12 Kommentarer

Per Dalsgaard
12. FEBRUAR 2016
Allerede efter to udsendelser
Allerede efter to udsendelser med Kurt Strand er skarphed, form og indhold ændret. Håber KS fastholder retning og engagement.
I et program som Mennesker og Medier er der plads til, som i Lasse Jensens tid, en personlig afsluttende kommentar.
Mosbech er sikkert dygtig, men programmet er tydeligvis ikke det rigtige for ham.

Ole Rasmussen
31. DECEMBER 2015
Jeg lytter en del til radio,
Jeg lytter en del til radio, tidligere altid P1, men med de mange ændringer på det seneste, så har jeg skiftet kanalen ud med 24/7. Blandt favoritterne var Poul Friis, Mennesker og Medier og Business. Jeg synes ikke afløserne er særlig spændende udsendelser, og ofte er programfladen med et religiøst islæt, som slet ikke er mig. Om Kurt Strand kan rette op på Mennesker og Medier, det er jeg ikke i tvivl om han kan, men det retter ikke op på P1 programfladen.
Gerda Sarah Larsen
27. DECEMBER 2015
Velkommen til Kurt Strand.
Velkommen til Kurt Strand. Han er i hvertefald ikke blåøjet. Der i mod meget skarp. Glæder mig allerede til ham som program vært. Yderligere er han et meget sympatisk menneske, så tillykke Kurt med dit nye job.
Karsten Jensen
23. DECEMBER 2015
Med Kurt Strand kan det da
Med Kurt Strand kan det da kun blive godt igen.
Rose Santos
23. DECEMBER 2015
Hakon Mosbech er nu heller
Hakon Mosbech er nu heller ikke så ringe. Han er meget saglig uden at være uden at være uforskammet over for sine gæster. Virker lidt blåojet nogle gange gange men kommer alligevel ind i emnet og får det belyst næsten uden at gæsten føler sig "klædt af". Det synes jeg er en stor kvalitet. Jeg er enig med jer andre, at han ikke er nogen Lasse Jensen men hvem andet end LJ er det?

Flere