Kom du ikke ind på mediestudiet? Så hårde var oddsene

Kampen om en plads på et af landets tre journaliststudier er blevet en smule lettere end tidligere. Men 75-80 procent af ansøgerne afvises stadig. Endnu sværere er det, hvis du vil være fotograf eller tv- medietilrettelægger

Igen i år er der rift om pladserne på de danske journalist- og mediestudier. Det viser årets statistik over optag og karaktergennemsnit på landets videregående uddannelser, som Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggjorde i weekenden.

Uanset om du drømmer om at blive journalist, fotojournalist, tv- og medietilrettelægger, kommunikatør eller visuel kommunikatør, er der mange flere ansøgere til drømmestudiet, end der er plads til.

Allersværest er det, hvis du vil være fotojournalist. 159 har i år søgt ind på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) med en drøm om at blive fotograf, men kun 12 er blevet optaget. Det svarer til 7,7 procent af de håbefulde ansøgere.

Tv og visuel kommunikation hitter stadig

Også DMJX’ uddannelser i henholdsvis tv- og medietilrettelæggelse og visuel kommunikation har fået mange ansøgere målt i forhold til antallet af studiepladser.

På tv- og medietilrettelæggelse var der i alt 402 ansøgere til 40 pladser. Det svarer til, at 9,9 procent af ansøgerne kom ind. På uddannelsen i visuel kommunikation kom 11,7 procent af de i alt 814 håbefulde ansøgere ind på en de 95 studiepladser.

På begge uddannelser har optaget de seneste år ligget nogenlunde stabilt, mens antallet af ansøgere svinger en smule.

Lidt lettere at blive journalist  

Drømmer du om at blive journalist, er oddsene lidt lettere. På journalistuddannelsen på SDU er næsten hver fjerde ansøger i år kommet ind, mens det på DMJX og RUC’s journalistlinjer gælder for omkring hver femte ansøger.

Chancen for at komme ind på et journaliststudie er dermed lidt højere i år end tidligere. Det skyldes ikke, at der er flere studiepladser, men derimod at der er lidt færre ansøgere til pladserne. Den udvikling har stået på i nogle år. I år søgte 1.054 ind på journalistik på DMJX, mens antallet af ansøgere i 2013 var 1.575.

På RUC – der som det eneste af de tre journaliststudier optager på baggrund af karaktergennemsnit – ligger karakterkravet for at komme ind på Journalistik og Humanistisk Basis i år på 9,6. I 2010 var det oppe på 10,9.

Også DMJX’s kommunikationsuddannelse optager på baggrund af karaktergennemsnit. Her er kravene høje. I år kræver det et gennemsnit på 11,2 at komme ind på uddannelsen – et tal, der er steget støt siden uddannelsen blev oprettet.

0 Kommentarer