Karinas mor om uanmeldt besøg fra BT: »Det var så ubehageligt«

Uden aftale troppede en journalist og en fotograf fra BT sammen med bogaktuelle Karina Pedersen op på moderens dørtrin for at konfrontere hende med anklager om dårlig barndom. »Jeg havde sagt i telefonen, at jeg ikke ville snakke med dem,« siger moderen. BT: »OK fremgangsmåde« (Opdateret 8/9 10.15)

De seneste uger har den liberale debattør og forfatter Karina Pedersen været på alles læber med sine beskrivelser af barndommen i Korskærparken i Fredericia og den kontante kritik af både hendes mor og brødre.

Lørdag meldte moderen Esther Pedersen sig i debatten, da hun i Jyllands-Posten udtalte, at hun ikke kan genkende kritikken fra sin datter.

Også Metroxpress har bragt en artikel med moderen, der sagde, at meget i bogen var usandt. 

Men i går tirsdag fik Esther Pedersen, der er 72 år og pensionist, en anden og mere direkte oplevelse med pressen. Det skete, da en journalist og en fotograf fra BT – sammen med Karina Pedersen – uanmeldt dukkede op på hendes adresse.

»Det var så ubehageligt, at de stod der og bankede på. Jeg havde sagt i telefonen, at jeg ikke ville snakke med dem,« siger Esther Pedersen.

Episoden kommer, efter Metroxpress fredag bragte en artikel, der satte kritisk fokus på, om Karina Pedersens beskrivelser af sine tidligere klassekammerater var korrekte. I weekenden bragte Jyllands-Posten også en artikel, der såede tvivl om Karina Pedersens egen udlægning af hendes opvækst.

MX-journalist: Det mest svinske nogensinde  

Netop Metroxpress-journalist Lars Fogt, som skrev artiklen fredag, langer i dag ud efter BT’s besøg hos Esther Pedersen. Det sker i en opdatering på hans åbne facebookprofil. Lars Fogt skriver, at han besøgte Esther Pedersen en time efter BT, og at hun var ”rystet”.

”BT sænker i dag overliggeren i dansk journalistik helt ned i rendestenen i nok det mest svinske interview og opførsel jeg nogensinde har læst, hørt og set,” skriver Lars Fogt.

Han har ikke ønsket at udtale sig yderligere til Journalisten.

Men BT-chefredaktør Karl Erik Stougaard afviser kritikken.

»Jeg synes, det var en ok fremgangsmåde. Jeg synes også, det er ok, at journalisten banker på døren i et sidste forsøg på at få moren i tale,« siger han til Journalisten.

De kunne have ringet fra København

Karl Erik Stougaard fortæller, at BT’s ærinde ikke var at konfrontere moderen, men at følge Karina Pedersen. Hun skulle tirsdag til Korskærparken for at hente nogle personlige papirer hos en nabo i moderens opgang. BT fik lov at komme med.

Da Karina Pedersen, journalisten og fotografen var i opgangen, ringede journalisten til Esther Pedersen for at spørge, om de også måtte komme op og snakke med hende. Det afviste Esther Pedersen.

»Jeg siger, at de ikke skal komme op. Jeg har givet interview til både Jyllands-Posten og Metroxpress, og det må være det,« fortæller Esther Pedersen.

Hun ville dog have overvejet at acceptere interviewet med BT, hvis situationen havde været en anden.

»Jeg forstår ikke, at de ikke ringede i forvejen. De kunne have ringet fra København og spurgt, om jeg ville stille op til et interview. Så ville jeg nok have sagt ja. Men ikke, når Karina var med,« siger hun.

Karl Erik Stougaard fortæller, at BT ikke kontaktede Esther Pedersen på forhånd, netop fordi det ikke var planlagt, at de ville interviewe hende, da de tog til Korskærparken.

Kan du forstå, at det er overvældende for moren, når I tropper op på hendes dørtrin uden varsel?

»Jeg kan godt forstå, det er overvældende, ja. Vi forsøger ikke at gå Karina Pedersens ærinde, men hun rejser en vigtig samfundsdiskussion, som vi skal dække,« siger Karl Erik Stougaard.

Ubehageligt at fotografen tog billeder  

Selv om Esther Pedersen takkede nej til at medvirke, bankede BT’s journalist på hos hende, da Karina Pedersen var færdig hos naboen. Efter noget tid åbnedes døren, og journalist og fotograf overværede en ordveksling mellem Karina Pedersen og hendes mor.

»Vi diskuterer efterfølgende, hvad vi skal gøre med det, vi har hørt i den ordveksling,« fortæller Karl Erik Stougaard.

Ifølge Esther Pedersen var det ubehageligt, at der stod en fotograf og tog billeder af hende sammen med Karina Pedersen. Men Karl Erik Stougaard afviser kritikken.

Synes du, det er OK, at fotografen tog billeder af hende?

»Ja, det synes jeg. Det er så vigtig en diskussion, at vi vælger at dække det med en journalist og en fotograf,« siger han.

BT valgte dog efterfølgende ikke at bringe billederne af moderen. Avisen har også valgt at anonymisere det, hun sagde i ordvekslingen med Karina Pedersen – altså bringe udtalelserne uden navnet ”Esther Pedersen”.

Esther Pedersen er ikke navngivet i Karina Pedersens bog. Hendes navn og billede kom første gang offentligt frem, da Jyllands-Posten interviewede hende lørdag. Men selv om hun er identificeret af et andet medie, mener Karl Erik Stougaard, at det var rigtigt at anonymisere hende i dagens BT.

» Der kommer nogle ting frem under denne her ordveksling, som bakker Karina Pedersens historie op, og som vi finder er vigtige at referere, men da moderen ikke ville være med til et egentligt interview, vælger vi at anonymisere hende,« siger han.

Da Esther Pedersen udtalte sig til Jyllands-Posten, startede det også med, at en reporter opsøgte hende i Korskærparken og bankede på døren. Det var dog en helt anden oplevelse, fortæller hun.

Hvad var forskellen på den måde, Jyllands-Posten og BT gjorde det?

»Det var hele deres fremtoning, måden de brasede ind og hamrede på døren. Og så var det meget ubehageligt, at de havde Karina med,« siger hun.

Opdateret 8/9 klokken 10.10: Efter denne artikel er publiceret, har BT erkendt, at avisen ved en fejl ikke anonymiserede Esther Pedersen ordentligt i avisen. Du kan læse Journalistens opfølgende artikel her.

 

4 Kommentarer

John Kreiner
8. SEPTEMBER 2016
Den etiske side af denne sag
Den etiske side af denne sag kan naturligvis diskuteres, men bør vi ikke lige klappe hesten.
Der er tale om nogle journalister, der kommer uanmeldt til en kilde. Det sker hver dag, at journalister kommer uanmeldt, og meget ofte til mennesker, der ret beset ikke ønsker at tale med pressen.
I det aktuelle tilfælde er der tale om en kvinde, der har anbragt sig selv i "medieorkanens øje", da hun tidligere har givet interviews til både Jyllands-Posten og MetroExpress.
Men sagens værste bidrag kommer dog fra den såkaldte journalist Lars Fogt, der på Facebook skrev:
”BT sænker i dag overliggeren i dansk journalistik helt ned i rendestenen i nok det mest svinske interview og opførsel jeg nogensinde har læst, hørt og set,” skriver Lars Fogt.
De brød ikke ind eller trængte ind hos damen, men kom bare - som masser af journalister har gjort i årevis - uanmeldt.
Lars Fogt bør nok overveje, om han ønsker en fremtid som journalist eller som moralist.
Andreas Marckmann Andreassen
8. SEPTEMBER 2016
Kære Nikoline Vestergaard

Kære Nikoline Vestergaard

Tak for din kommentar. Du har ret! BT bragte ved en fejl Esther Pedersens navn i avisen, selvom der var truffet etisk beslutning om at lade være. Du kan læse den opfølgende historie her:
https://journalisten.dk/bt-beklager-bragte-karinas-mors-navn-ved-en-fejl

Mvh
Andreas, Journalisten
Jørgen Dragsdahl
7. SEPTEMBER 2016
Det er sgu ubærligt. Stod
Det er sgu ubærligt. Stod journalister allerede nederst på listen over hvem befolkningen har tillid til? Kunne forbundet eventuelt sørge for kollektiv, tvungen efteruddanelse i etik?
Nikoline Vestergaard
7. SEPTEMBER 2016
Hej. Jeg sidder med BT i dag,
Hej. Jeg sidder med BT i dag, hvor moderens navn altså fremgår helt klart og tydeligt.