Journalisterne smider Qureshi ud – DJ beholder ham

Specialforeningen Journalisterne har smidt Michael Qureshi ud. »Det er jo ikke journalistik, han har lavet. Punktum,« siger formand. DJ-formand Lars Werge fastslår, at forbundet ikke smider Qureshi ud, men tilbyder hjælp: »Jeg tror umiddelbart, at den, han har skadet allermest, er sig selv«

Michael Qureshi er blevet ekskluderet fra specialforeningen Journalisterne under Dansk Journalistforbund. Det fastslår formand Rasmus Mark Pedersen i en pressemeddelelse, som foreningen har lagt på Facebook.

"Vi ligger i forvejen ikke alt for højt på listen over troværdighed i befolkningen. Derfor er det ulykkeligt, at en fremtrædende journalist kan finde på at bruge den slags metoder," udtaler han i meddelelsen.

Michael Qureshi blev bortvist fra Ekstra Bladet i sidste uge, fordi TV3 kunne fortælle, at han har opdigtet navne på kilder, som optræder i en række artikler. Ekstra Bladet har trukket fem artikler tilbage, og Berlingske Media – hvor Qureshi var sportsjournalist på BT i en årrække – har trukket 22 artikler tilbage. BT er i gang med en intern undersøgelse.

Til Journalisten uddyber Rasmus Mark Pedersen, at Michael Qureshi er blevet smidt ud af foreningen, fordi han ikke lever op til dens kriterier for medlemskab: At man arbejder med fri og uafhængig journalistik.

»Det er jo ikke journalistik, han har lavet. Punktum,« siger Rasmus Mark Pedersen, som til daglig er journalist på Radio24syv.

Ikke kontakt med Qureshi

Michael Qureshi har erkendt, at han har opdigtet navne på kilder, men han fastholder, at kilderne findes og blot er anonymiserede med falske navne. Han ønsker dog ikke at afsløre kildernes identiteter over for hverken offentligheden eller sine tidligere chefredaktører, har han svaret Journalisten.

Har I været i kontakt med Michael Qureshi, før I ekskluderede ham?

»Nej, det lykkedes mig ikke at få fat i ham, men jeg har indtalt en længere besked på hans telefonsvarer, hvor jeg forklarer, hvorfor vi gør, som vi gør. Jeg siger også, at hvis han kan bevise, at disse kilder ikke er det pure opspind, så er jeg meget interesseret i at høre det.«

Hvis kilderne findes, trækker I så eksklusionen tilbage?

»Så vil vi tage det op på ny. Vi har også til gode at se, hvad der kommer ud af BT's undersøgelse. Men vi synes, at de beviser, som Poul Madsen fremlagde på Ekstra Bladets pressemøde, var så overbevisende, at vi eksekverede derefter.«

Ikke for tidligt

Rasmus Mark Pedersen henviser også til, at Danske Sportsjournalisters formand, Andreas Kraul, over for Journalisten i forgårs gjorde klart, at Michael Qureshi ikke længere er velkommen i den forening.

»Allerede før han var bortvist fra Ekstra Bladet, ringede han selv til mig og sagde, at sagen var under opsejling. Han sagde, at han helt åbenlyst ikke kunne fortsætte. På den måde trak han sig, før det blev nødvendigt at ekskludere ham,« sagde Andreas Kraul.

Michael Qureshi var ellers bestyrelsesmedlem i Danske Sportsjournalister.

Rasmus Mark Pedersen afviser, at det er for tidligt at drage konklusionen og ekskludere Qureshi, selv om både BT og Egmont stadig er i gang med interne undersøgelser.

»Det er vigtigt, at vi sender et signal om, at den opførsel er helt uacceptabel og intet har med journalistik at gøre.«

Forskel på Journalisterne og DJ

Rasmus Mark Pedersen mener også, det bør overvejes at smide Michael Qureshi ud af Dansk Journalistforbund.

»Jeg mener, vi bør tage det op i hovedbestyrelsen. Men jeg vil gerne se sagen fuldt belyst først. Hvis det viser sig, at vi har at gøre med systematisk løgn, så synes jeg, han har gjort så meget skade på sit fag og sin fagforening, at vi bør overveje at ekskludere ham. Men jeg vil også gerne høre eventuelle modargumenter først. Man skal jo ikke betale til en fagforening, som – straks man kommer i problemer – ikke længere vil hjælpe. Det kender vi fra de gule fagforeninger, og sådan er en rigtig fagforening ikke.«

Men kan man ikke sige det samme om Journalisterne? Han er betalende medlem, men så snart han kommer i problemer, smider I ham ud?

»I princippet har du ret. Men sagen er, at vi er en forening, som kæmper for faget – ikke den enkelte. Han har gjort faget stor skade, og så kan han ikke være del af den kamp, vi fører, det må være åbenbart for enhver. Forskellen er, at Journalisterne i den grad handler om faget, mens fagforeningen også handler om personlig hjælp.«

Rasmus Mark Pedersen fortæller, at Michael Qureshi kun har været medlem af Journalisterne i ni dage. Men han understreger, at det ikke ville ændre bestyrelsens beslutning, om han havde været medlem længere. Specialforeningen Journalisterne blev stiftet i januar 2014.

DJ-formand: Vi har ikke smidt ham ud

Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, understreger, at det er Journalisternes »soleklare ret« at bestemme, hvem de vil smide ud. Men han mener ikke, Michael Qureshi skal ekskluderes fra DJ.

»Der skal helt særlige grunde til, som er beskrevet i vores vedtægter: At man skader andre medlemmer eller forbundets interesser. Jeg tror umiddelbart, at den, han har skadet allermest, er sig selv. Hans kolleger og arbejdsplads er i gang med at rette op og tager det – ligesom os – meget alvorligt,« siger Lars Werge.

Han tilføjer, at DJ normalt ikke oplyser, hvem der er medlemmer af forbundet.

»Men nu er det jo indlysende, efter at Journalisterne har meldt ud, som de har. Man kan ikke være medlem af Journalisterne uden at være medlem af Dansk Journalistforbund.«

Forveksles med DJ

Lars Werge ærgrer sig til gengæld over, at mange – også mediefolk – forveksler Journalisterne med hovedforbundet DJ.

»Jeg blev senest spurgt her til morgen i P1, hvorfor vi har ekskluderet Qureshi. Det har vi ikke. Og det er slet ikke noget, jeg kan tage stilling til. Hvis vi vil ekskludere nogen, er det op til hovedbestyrelsen. Der er heldigvis helt klare retningslinjer.«

Han understreger, at DJ behandler Michael Qureshi som ethvert andet medlem og vil tilbyde ham hjælp på samme vilkår.

Hvad kan DJ hjælpe Qureshi med som fagforening?

»Jeg vil ikke gå i detaljer, blandt andet fordi jeg ikke ved, om han har henvendt sig til os. Men hvis man er bortvist eller fyret, så har vi en række tilbud på hylderne. Det er lige fra almindelig rådgivning om rettigheder og vilkår til karrieresamtaler og så videre,« siger Lars Werge.

Journalisten har kontaktet Michael Qureshi for at få hans reaktion på eksklusionen.

Rettet klokken 10.39: Journalisterne er en "specialforening". Desværre havde vi ved en fejl et sted i teksten kaldt det en "specialgruppe".