Flirt mellem ’Journalisterne’ og Distriktsblad-gruppen

Hvis to af DJ's medlemsgrupper slår pjalterne sammen, vil de skabe en af DJ's største specialgrupper. Målet er dog ikke mere magt, siger Rasmus Mark Pedersen fra Journalisterne i DJ. ”Det er faktisk en af ulemperne, fordi folk vil stikke os i skoene, at vi gør det for at få magt,” siger han

Den kommende tid skal specialforeningen Journalisterne i DJ og specialgruppen Distriktsbladgruppen finde ud af, om de vil slå pjalterne sammen.

Journalisterne i DJ tæller mere end 1.500 medlemmer, men foreningen har ikke ret til at stille delegerede til delegeretmødet. Det har Distriktsbladgruppen. Til gengæld styrtdykker antallet af medlemmer i Distriktsbladsgruppen i disse år, så der nu kun er 80 medlemmer.

Hvis det ender med dannelsen af en fælles specialgruppe, kan det vende op og ned på magtbalancen i Dansk Journalistforbund. Fordi den som specialgruppe vil få delegerede, hvilket specialforeningen Journalisterne i DJ ikke har.

Målet er ikke mere magt

Formand for Journalisterne i DJ Rasmus Mark Pedersen afviser dog, at målet er mere magt.

”Det giver mulighed for at få delegerede og dermed magt på delegeretmødet. Men det er faktisk en af ulemperne, fordi folk vil stikke os i skoene, at vi gør det for at få magt,” siger Rasmus Mark Pedersen.

For Journalisterne i DJ er det vigtigere at sidde med i for eksempel mediepolitisk udvalg i DJ end at kunne stille med delegerede, siger han.

”Selvfølgelig er det fint at have stemmer på delegeretmøde, men jeg er bange for, at det flytter fokus i foreningen væk fra vores formål: Kampen for journalistikkens forhold,” siger han.

Han tilføjer, at tilnærmelserne mellem Journalisterne i DJ og Distriktsbladsgruppen kun er i sin allerførste fase.

”Hvis vi bliver en specialgruppe, så vil min klare indstilling være, at vi kun skal have fælles holdninger til de spørgsmål, der betyder noget for journalistikken,” siger Rasmus Mark Pedersen.

1.800 medlemmer står uden specialgruppe

Tanken med udspillet er at skabe et fagligt fællesskab for journalister, der ikke er med i en medarbejderforening. Ifølge forbundets seneste estimat er cirka 10 procent af forbundets medlemmer hverken medlem af en medarbejderforening eller en specialgruppe, det vil sige 1.800 mennesker.

”Vi regner med, at en stor del af dem er journalister. Dem mener jeg, at vi har en forpligtelse til at være noget for. Og det bliver alt andet lige nemmere, hvis vi bliver en specialgruppe,” forklarer Rasmus Mark Pedersen.

Distriktsbladsgruppen hjælper på vej

For to uger siden sagde Henrik Rath, formand for Distriktsbladsgruppen, at han har været i dialog med Rasmus Mark Pedersen om dannelsen af en specialgruppe for klassiske journalister, fordi Distriktsbladgruppen er tæt på at lukke.

”Hvad vil vi egentlig med de penge, vi har? Og hvad vil vi rent politisk med de muligheder, der er? Og her ser vi det, som Journalisterne har gang i, som noget, vi godt kan se en mening i at hjælpe på vej,” sagde Henrik Rath.

Du kan læse mere om forskellen på specialgrupper og specialforeninger her.

Billedet er taget af fotograf Martin Hammer, som Journalisterne i DJ hyrede til at dække foreningens generalforsamling for to uger siden. Journalisten har fået lov til at bringe hans billeder. 

 

0 Kommentarer