Flemming Rose vinder Publicistprisen 2015

Han vinder for sin mangeårige indsats for bl.a. ytringsfriheden. »Jeg aldrig hørt et ord fra kollegerne om, at jeg skule holde min kæft eller holde lav profil. Tak for det,« sagde Rose. Vinderne af de øvrige priser blev Zetland, DR's Puk Damsgaard og Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen

Der skulle uddeles hele fire priser, da Den Danske Publicistklub torsdag aften holdt prisfest på AFUK, Akademiet For Utæmmet Kreativitet.

Ud over æresprisen 'Den Store Publicistpris' og søsterprisen 'Den Lille Publicistpris' havde Publicistklubben i år tilføjet to helt nye priser til listen. For at fremhæve flere former for lødig publicisme skulle 'Fortæller-prisen' og 'Public serviceprisen' også uddeles i år.

Vinder af hovedprisen blev forfatter og kulturredaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose.

Publicistklubbens formand, Jacob Mollerup, som overrakte prisen, lagde i sin tale vægt på, at Flemming Rose har leveret en »mangeårig fremragende indsats«.

»Du har i mere end et kvart århundrede markeret dig i mange forskellige roller. Du har den kvalitet, at 10 sekunder efter at man har sagt dit navn, så er man næsten altid involveret i en diskusion. Og altid en væsentlig diksussion. Så har man som publicist drevet det vidt,« sagde han.

Flemming Rose selv rettede i sin tale en særlig tak til sine kolleger på Jyllands-Posten og hele JP/Politikens Hus.

»På trods af den prekære situaiton i JP/Politikens Hus har jeg aldrig hørt et ord fra kollegerne om, at jeg skule holde min kæft eller holde lav profil. Tak for det,« sagde Flemming Rose blandt andet.

De øvrige nominerede til æresprisen var Informations Jørgens Steen Nielsen og dokumentarist Poul-Erik Heibuth.

Zetland har vist løsninger

Inden 'Den Store Publicistpris', som tildeles "én eller flere nulevende publicister for en mangeårig, fremragende indsats", havde medievirksomheden Zetland modtaget 'Den Lille Publicistpris'.

Informations chfredaktør, Christian Jensen, som overrakte prisen, sagde i sin tale, at Zetland har været med til at vise vejen for andre medievirksomheder.

»I en tid, hvor alle voksne publicister har talt om problemer, problemer og problemer, har det her hold vist os løsninger, løsninger og løsninger. I har vist os alle, hvordan journalistikken kan komme til at leve på nye måder, når andre er ved at begrave de gamle,« sagde han.

Zetlands Lea Korsgaard takkede Zetlands læsere, som rent faktisk betaler for kvalitetsjournalistik, som hun sagde. Deruodver takkede hun alle Zetlands bidragsydere:

»Grunden til, at vi kom på benene – og af uransagelige årsager stadig står her – er ikke kun summen af os stifteres vilje, det er også summen af alle de folk, som er rundt omkring os. For usandsynligt få penge har de været med til at træde nye veje,« sagde Lea Korsgaard.

Ud over medievirksomheden Zetland var manden bag DK4, Stig Holbøll Hasner, nomineret til 'Den Lille Publicistpris'.

Puk Damsgaard vinder 'Fortæller-prisen' 

Også DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård modtog en pris ved aftenens prisfest for publicismen. Hun fik den ene af Publicistklubbens nye priser, der hylder den gode fortæller.

»En af årsagerne til, at du får prisen, er din seneste fantastiske bog 'Hvor Solen Græder'. Den viser, at en af de ting, du er god til, faktisk er det, der kommer før fortællingen; nemlig at lytte,« sagde Per Mikael Jensen, som overrakte prisen.

Puk Damsgård fortalte i sin takketale, at et af hendes ønsker med bogen har været at gøre den folkelig.

»Jeg er især glad for, at jeg har formået at fortælle den her historie sådan, at folk gider at læse om Syrien. Det skylder jeg de mennesker, som har lukket mig ind i deres liv,« sagde hun fra scenen.

Ud over Puk Damsgård var Politikens Anders Legarth Schmidt og Fyens Stiftstidendes Tommy Byrne også nomineret til 'Fortæller-prisen'.

Altinget vinder for privat public service 

Vinder af årets anden nye pris, 'Public Service-prisen', blev Altingets stifter og chefredaktør, Rasmus Nielsen. Den nystiftede pris gives ifølge Publicistklubben for "et fremragende arbejde på publicisme i offentlighedens tjeneste".

»Historien om altinget.dk er historien om den rette timing. Altinget dukkede op i 2000, da nettet var godt i gang, men ikke så udviklet endnu. Da de andre ville ramme bredt, satsede du smalt – og endte med at ramme bredt, fordi kvalitet ikke fornægter sig,« lød det blandt andet, da Elisabeth Svane overrakte prisen til Rasmus Nielsen.

Hun understregede også, at 'Public service-prisen' ikke er en DR-pris. I sin takketale lagde Rasmus Nielsen også vægt på, at private medier også kan lave public service:

»Jeg har længe gået og sagt, at der er også noget, der hedder privat public service. Men det har de haft svært ved at forstå inde i Kulturministeriet,« sagde han.

Nomineret til prisen var også journalist og forfatter Pia Friis Laneth og tv-journalist Mads Lund.

Senest opdateret klokken 22.16

0 Kommentarer