
Uffe Kongsted
Fotograf Uffe Kongsted havde gjort sit forarbejde, da han skulle lave droneoptagelser for Dragør Goldklub. Han havde besøgt området i dagene før, studeret flyveforholdene, hvor højt dronen måtte flyve, hvor den slet ikke måtte flyve, og han havde orienteret politiet om, hvornår han var der. Alt var sådan set klar, da han en eftermiddag i september tog ud for at filme.
”Dragør Golfklub havde spurgt mig, om jeg kunne lave en elektronisk baneguide for dem, så jeg var ude og lave video af de forskellige huller. Golfklubben ligger klos op ad Kastrup Lufthavn, så jeg havde forberedt alting godt og orienteret politiet om, at jeg var der. Derfor var det også ret ubehageligt, da politiet pludselig troppede op.”
Efter at Uffe Kongsted havde filmet en times tid, blev han ringet op af golfklubben, der bad ham komme tilbage til hovedhuset, fordi politiet var kommet.
De to betjente fortalte, som Uffe Kongsted forstod situationen, at han var sigtet for ulovlig droneflyvning, han havde sigtedes rettigheder, der var tale om bødeforlæg og konfiskering af dronen.
”Jeg spurgte dem, om lovgivningen havde ændret sig inden for de seneste 11 måneder, siden jeg tog mit bevis, og det mente de ikke. De ville have min flyvetilladelse, men der måtte jeg jo fortælle dem, at sådan hænger loven ikke sammen.”
Han fortæller, at man skal give en tilkendegivelse af, hvor man flyver, at det skal gøres 24 timer inden, og det havde han gjort. Men de to betjente var ikke enige og ringede til deres vagthavende, der ifølge Uffe Kongsted også fastholdt, at han skulle sigtes. Og så gik betjentene.
”Det var rigtig ubehageligt, men jeg måtte jo bare vente og se.”
Politiets fejl
Uffe Kongsted kom ikke til at vente længe. Han fortæller til Journalisten, at der gik et par timer, før den ene af de to betjente ringede og fortalte, at de droppede sigtelsen, at han måtte undskylde ulejligheden, og at det var deres fejl.
I dag er Uffe Kongsted ikke vred på politiet, men finder det alligevel kritisabelt, at de ikke har styr på lovgivningen, før de kommer ud. Ifølge ham er droneflyvning ikke nyt – det, der til gengæld er nyt, er, at mange fotografer bruger det som arbejdsredskab.
”Nu hvor avisdøden har sat sig dødelige præg, og vi skal finde andre leveveje, så er dronen en niche, man kan lave. Jeg ved, at der er rigtig mange, der tager de her kurser.”
Derfor er hans anke, at politiet satte ham i en træls og pinlig situation over for sin kunde.
”Hvis man skal bruge en professionel dronefotograf, koster det måske 20.000 kroner, og der er mange, der har en fætter, der vil gøre det for 2.000. Den situation har jeg oplevet de seneste 15 år i det her fag. Så når en klub hyrer en professionel, så er det for at være sikker på, at lovgivningen overholdes, og for at undgå de her situationer.”
”Jeg står der i min bedste tro og har lavet mit forarbejde, og der er flere af klubbens gæster, der så det, og som nok nu tror, at jeg havde gjort noget forkert. Det er rigtig træls,” siger Uffe Kongsted.
Ifølge Københavns Politi blev Uffe Kongsted aldrig formelt sigtet. De skriver i en mail til Journalisten, at han ifølge sagsoplysningerne fik at vide, at han ikke havde pligt til at udtale sig til politiet, og det kan være i den situation, han fik en opfattelse af at være sigtet.
Uffe Kongsted selv fastholder dog, at det var hans klare indtryk, at han blev sigtet.
Københavns Politi skriver yderligere til Journalisten om sagen:
”Vi beklager, at droneføreren blev mistænkt for ulovlig droneflyvning, selv om han havde fulgt reglerne. De kørende patruljer møder hver dag situationer, der involverer en lang række forskellige lovgivninger, og som samtidig kræver, at betjentene reagerer hurtigt – for eksempel på grund af den fare, der potentielt kan være ved at flyve med drone tæt på en lufthavn,” skriver kommunikationskonsulent fra Københavns Politi Troels Jensen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.