DMJX’s kommende rektor: 2018 viste, at journalistikken ikke er i krise

2018 var et år med masser af journalistiske afsløringer, siger den kommende rektor på DMJX, Trine Nielsen. Hun ved, at mange har det svært med, at DMJX skal ledes af en, der ikke er journalist. ”Og den bekymring tager jeg meget alvorligt,” siger hun

Hvad vil du huske 2018 for?

”I 2018 har jeg for eksempel glædet mig over, at mange af de traditionelle mediehuse har fået betalingsmure, der begynder at virke, fordi forbrugerne er parate til at betale for journalistik. Man har talt meget om, at medierne er i krise. Men det er ikke en journalistisk krise.”

”Faktisk viste 2018, hvad journalistik kan med de sager, der er blevet afdækket: Danske Banks hvidvask, TV 2 og Politikens afdækning af misbrug af børn i ungdomsfilm og afsløringen af svindlen med udbytteskat. I alle de sager har journalistikken vist sin berettigelse, og det får mig til at se meget lyst på fremtiden.”

”Jeg vil også huske 2018 for, at DMJX havde 75-års jubilæum, og at vi løbende har haft en god dialog med branchen om dens forventninger til fremtiden, og hvad den forventer af os.”

Hvad vil du helst glemme fra 2018?

”Jeg er ikke en type, der tænker, at man skal glemme sine fejltagelser. Man skal lære af dem, så man ikke laver samme fejl flere gange. Men det kan fortsat irritere mig, at akkrediteringen ikke gik glat igennem. Det kunne vi have gjort bedre.”

Hvad er dit håb for 2019?

”I 2018 fik journalistuddannelsen nye fag, for eksempel en mulighed for at specialisere sig i datajournalistik. I 2019 kigger vi på kommunikationsuddannelserne, som i det nye år får endnu mere fokus på strategisk kommunikation, blandt andet med ansættelse af en forsker inden for feltet.”

”På tværs af alle fag sætter vi kreativitet højt på DMJX, fordi det er evnen til at tænke kreativt, der adskiller mennesker fra maskiner. Vores studerende bruger for eksempel kreativitet, når de skal udvikle en idé til en historie eller lave en kampagne.”

”Jeg synes også, at det har en særlig værdi, at DMJX har så mange internationale kontakter. Jeg håber derfor, at vi i 2019 bevarer nysgerrigheden, og at DMJX fortsat kommer til at arbejde uden for Danmarks grænser.”

Hvad ser du personligt som den største udfordring ved at begynde som rektor?

”Vi står foran en tid med forandringer, og det kan godt virke skræmmende. Folk vil gerne udvikles, men forandringer møder ikke nødvendigvis samme åbenhed. Jeg ser det som en udfordring at få folk med og få skabt den nødvendige forandring, så vi som skole også er relevante om 50 år. Og så håber jeg, at branchen vil bakke op og have tålmodighed med, at vi er i en omstillingsproces.”

Er du nervøs ved at skulle overtage jobbet som rektor?

”Nej, ellers havde jeg ikke søgt jobbet, men jeg har stor respekt for, at det kræver en særlig indsats. Jeg ved, at mange har det svært med, at DMJX skal ledes af en, der ikke er journalist, og den bekymring tager jeg meget alvorligt.”

Er du typen, der normalt lægger planer langt ud i fremtiden?

”På en arbejdsplads er det en god idé at lægge planer for fremtiden sammen med medarbejderne, så alle ved, hvilken vej vi bevæger os. Det giver frirum til, at man kan handle frit inden for planens rammer.”

0 Kommentarer