Brandsigtelser mod fotograf var “grundløse”

Politiet opgiver sag mod pressefotografen Mathias Øgendal. Han blev anholdt for brandstiftelse, men "sigtelserne i sagen har vist sig at være grundløse," skriver politiet til ham. »Det taler sit helt eget tydelige sprog,« siger Mathias Øgendal

Mathias Øgendal blev anholdt for ildspåsættelse natten mellem den 20. og 21. februar, hvor han var ude og fotografere to af de utallige brande, som har hærget Albertslund den seneste tid.

Ifølge hans egen forklaring var anklagerne grundløse, og han tror i stedet, at anholdelsen skyldtes, at han havde sagt, at han ville klage over en betjents ulovlige ransagning af hans bil.

Nu har han netop fået ret i første halvdel. Politiet har nemlig officielt valgt at droppe sagen mod ham.

»Martin (anklagerfuldmægtig, red.) ringede til mig i tirsdags og sagde, at de frafaldt det hele, og at det var grundløst, og at han slet ikke kunne forstå, at jeg i første ombæring havde været anholdt,« siger Mathias Øgendal til Journalisten.

I går fik han bekræftet dette på skrift.

Mathias Øgendal har siden anholdelsen henvendt sig løbende til politiet for at få sin klage behandlet og sigtelserne frafaldet hurtigt. Da de ikke har reageret tilfredsstillende, er han senere gået til pressen, men den anklagerfuldmægtige afviste i telefonen, at det skulle have haft betydning for behandlingen af hans sag.

»Men mon ikke det har haft en lille smule effekt, at han er blevet ringet op af diverse journalister? Hvis jeg kender deres politik, så er det vel nok sådan, at hvis der er noget, der har pressens bevågenhed, så lægger man det måske lidt op i bunken. Så det vil jeg da tro har været en medvirkende faktor til, at det er blevet behandlet så hurtigt,« siger Mathias Øgendal.

Mathias Øgendal har foruden Journalisten kontaktet Albertslund Posten og andre i sit netværk som pressefotograf.

En ekstra chance

Han er for nyligt blevet kontaktet af et tv-hold fra »en af de større tv-stationer,« som var interesseret i at bruge hans sag i en dokumentar om klagesager mod politiet, men han har indtil videre forholdt sig afventende.

»Det er egentlig mest for at forsøge at være fair over for dem, for jeg har i princippet ingen interesse i at tilsværte vort danske politi, men jeg har interesse i at få en fair og hurtig behandling, når de har kvajet sig,« siger Mathias Øgendal.

Han har derfor informeret politiet om tv-holdets henvendelse og bedt dem behandle hans klage hurtigt.

»Men det har de naturligvis ikke svaret på, og det er heller ikke sikkert, at de gør det, men så er min samvittighed i orden i forhold til dem, for så har jeg givet dem chancen for at få det på plads,« siger Mathias Øgendal.

Har du tænkt dig at trække klagesagen?

»Nej absolut ikke. Jeg synes i den grad, at de har handlet forkert,« siger Mathias Øgendal.

Det mener han også, at politiet indirekte vedgår sig i kraft af den formulering, den anklagerfuldmægtige bruger i brevet om, at sigtelserne er opgivet.

»Det han skriver her: ”grundløse”, det er i princippet det samme som, at de opdaterer den som en fejl. Det er det største tiltalefrafald, man kan få. Han kunne have skrevet ”mangel på beviser”, eller andre ting, hvis det havde været en dårlig sag, men ”grundløst” det er det samme som, at man er anholdt ved en fejl,« siger Mathias Øgendal.

Han fortæller, at han allerede har sat sin advokat i gang med at søge erstatning for uberettiget anholdelse.

»Men så mangler jeg stadig svar på selve dispositionsklagen og adfærdsklagen i forhold til den betjent, der var på stedet, og hans chef, der godkender, at jeg bliver taget med på stationen,« siger Mathias Øgendal.

Uberettigede ransagninger

Hele miseren udspringer af, at Mathias Øgendal opdagede, at en betjent var ved at ransage hans bil, som han havde parkeret nær en af de to brande, han var ude og fotografere, den nat han blev anholdt.

Betjenten havde hverken Mathias Øgendals tilladelse til ransagningen eller en ransagningskendelse, og det var dét, som Mathias Øgendal bestemte sig for at klage over i situationen. Umiddelbart efter at han oplyste betjenten om, at han ville klage, anholdt betjenten ham for ildspåsættelse.

Selv om han gav efterforskerne et videoklip af den uberettigede ransagning, da han blev afhørt, så fremgår ransagningen ikke af nogen af de politirapporter fra dagen, som han og hans advokat har set.

»Det synes jeg et eller andet sted gør det ekstra kritisabelt, at man i politiets verden aldrig har foretaget en første ransagning. Det er lidt ærgerligt, at de har et videoklip oppe på politigården, hvor de står og roder i bagagerummet og siger »jeg fandt jo ikke noget«, og det er tidsmæssigt 11-12 minutter før, jeg bliver anholdt,« siger Mathias Øgendal.

»Det klæder dem ikke,« konstaterer han.

Har de betvivlet klippets rigtighed?

»Nej, overhovedet ikke spor. De får videoklippet, da jeg sidder til afhøring, hvor jeg bruger det som et argument for, at den eneste grund til, at jeg sidder oppe hos dem, det er, at jeg ønsker at klage over den ransagning, de sidder og ser på. Derfor ender det også med, at de løslader mig,« siger Mathias Øgendal.

Efter anholdelsen ransagede politiet igen hans bil, hvilket fremgår af rapporterne, og politiet gik endnu længere end det.

»De har også foretaget en ransagning af min carport og mit udhus hjemme på bopælen. Det var jeg ikke klar over, da jeg sad deroppe, og det havde jeg heller ikke været klar over, hvis ikke det var, fordi jeg har nogle venner på vejen, der havde bemærket, at politiet var hjemme i min forhave, og som spurgte mig, hvad der foregik. Det har jeg ikke kunnet finde en forklaring på, før jeg sad hos min advokat for tre uger siden og så, at der lå en ransagning,« siger Mathias Øgendal.

Og der var en kendelse?

»Nej, der var ikke en kendelse, men de har lavet en ransagningsrapport, som ligger sammen med sagen hos advokaten,« siger Mathias Øgendal.

Har du talt med din advokat om, hvorvidt det er lovligt?

»Næh, det har jeg ikke, men jeg kan godt høre, nu når jeg fortæller det, at det skal jeg da faktisk gøre. For jeg har ikke set en ransagningskendelse, og de har heller ikke været inde og give sig til kende, hvor der rent faktisk var fire personer hjemme,« siger Mathias Øgendal og konkluderer:

»Det er også lidt vanvittigt, det må jeg nok medgive, men det er rart, at de frafalder, og det er rart, at de gør det, som de gør. For det taler sit helt eget tydelige sprog, at de vælger den absolut kraftigste formulering, som man kan anvende.«

 

Politiet har indtil videre afvist at kommentere forløbet, da de ikke kommenterer igangværende klagesager.

3 Kommentarer

carina serano cosma
25. NOVEMBER 2013
Jeg oplevede lignende i
Jeg oplevede lignende i sidste uge.
på baggrund af en pakke der skulle være sendt til min adresse december sidste år, aldrig modtaget noget dog, hermed kom der 6 betjente på min adresse. uden min samtykke eller en retskendelse brasede de ind ubehøvlede og fandt selvf. ingenting.
de vejledte mig at jeg ikke skulle gå i retten med det da det ikke kunne betale sig, jeg spurgte til hvilken beføjelser de havde til at komme ind, de sagde jeg skulle læse loven....Er det sådan de uddanner vores betjente?
Jeg sagde selvfølgelig jeg vil have ransagningen stillet for en dommer. Nu sidder jeg hjemme med papir fra retten at det var ulovligt.
UTROLIGT!
Lasse Lindquist
17. APRIL 2013
Jeg kan oplyse, at såvel
Jeg kan oplyse, at såvel politiet som Mathias Øgendal er bekendt med identitet og patruljenummer på den betjent, der i første omgang foretog den ransagning af Øgendals bil, som ledte til hans ønske om at klage og den efterfølgende anholdelse.
Mathias Øgendal har dog bedt om at holde betjenten anonym i artiklerne, for ikke at optrappe konflikten yderligere.

Med venlig hilsen
Lasse Lindquist
Ib Keld Jensen
16. APRIL 2013
Det var dog en fuldstændig
Det var dog en fuldstændig rystende historie. Godt gået af Mathias Øgendal, som holder hovedet koldt og godt arbejde af Journalisten.
Og hvor er det dog pinligt for politiet. Spændende om det lykkes at identificere betjentene...