search

Fotograf klager over politichikane

Politiet sigtede pressefotograf Mathias Øgendal for brandstiftelse, efter at han ville klage over betjent. »Det lyder jo fuldstændigt grotesk,« siger formanden for pressefotograferne, Lars Lindskov

Mathias Øgendal er pressefotograf med 112 som speciale. Han har altid politiscanneren tændt, han sover med et øre på klem, og bilen står parkeret med snuden mod vejen.

Derfor har han ofte været hurtigt ude til de mange påsatte brande, der i månedsvis har plaget hans lokalområde i den københavnske vestegn.

»Lige så snart scanneren tænder, og jeg ellers har fri, så sætter jeg mig ud i min bil, og så kan jeg dække det meste af Albertslund på fem-seks minutter,« siger Mathias Øgendal til Journalisten.

Derfor er han normalt fremme før eller samtidig med brandvæsnet og politi, forklarer han.

Men natten mellem den 20. og 21. februar var han så hurtigt på pletten, at politiet fandt det så mistænkeligt, at de sigtede ham for to tilfælde af brandstiftelse den morgen.

Selv har Mathias Øgendal dog svært ved at tro på, at der ligger en oprigtig mistanke bag sigtelserne. Han tror nærmere, at det var, fordi han den dag fortæller en betjent, at han vil klage over ham. Mathias Øgendal mener nemlig, at betjenten uberettiget har ransaget hans bil og desuden har talt nedladende til ham undervejs.

Selvsamme betjent, som få minutter senere anholder ham.

»De anholder mig først, da jeg fortæller ham, at jeg ønsker at klage over ham. De anholder mig ikke de fem gange, jeg er i kontakt med dem inden,« siger Mathias Øgendal.

Politiet ransager derefter hans bil igen og kører ham på stationen, hvor han sidder i mere end 10 timer, inden de slipper ham løs igen, uden at han har været for en dommer.

Sidenhen har Mathias Øgendals forhold til politiet lidt et knæk, og han har følt sig nødsaget til at montere to videokameraer i sin bil, så han altid kan dokumentere, hvad han laver, når han rykker ud til en opgave.

Desuden missede han en række professionelle aftaler i de 10 timer, han sad på stationen.

Mathias Øgendal har efterfølgende indgivet en officiel klage over den betjent, der anholdt ham, og over politiets generelle håndtering af sagen, som han mener udviklede sig til chikane.

 

Grotesk

Journalisten har kontaktet Vestegnens Politi for at få en kommentar, men politiet oplyser, at de ikke kan kommentere en verserende klagesag.

I Pressefotografforbundet har formand Lars Lindskov svært ved at se logikken i det forløb, som Mathias Øgendal beskriver.

»Det lyder jo fuldstændigt grotesk, ret meget andet er der næsten ikke at sige til det.«

»Det er jo meget alvorligt med de mange brande, der har været, og hvis politiet mener, at de har en, de vil gå så langt som til at anholde, så skal de gøre det noget hurtigere. Og man skal jo ikke gå rundt og anholde folk for sjov,« siger Lars Lindskov.

 

Forløbet

Mathias Øgendal fortæller, at situationen kom helt bag på ham, for han har ellers et rigtigt godt samarbejde med politiet, og han leverer ofte fotos til efterforskningen.

»Normalt når jeg er ude, så kalder de mig over og siger ”Kan du ikke lige tage billeder af de her fodaftryk” eller også rekvirerer de efterfølgende,« siger Mathias Øgendal.

Natten til den 21. februar ændrer det sig, da han når frem til det, som over politiradioen er meldt som ”ild i bil”.

»Jeg konstaterer ret hurtigt, at der ikke er ild i en bil, men et skraldeskur, så jeg hopper med det samme ind i bilen igen, hilser på de to betjente og kører videre,« forklarer Mathias Øgendal.

Han og resten af pressen har nemlig en gentlemanaftale med Vestegnens Politi om ikke at dække skraldebrandene i skolernes vinterferie for at se, om det kan dæmme op for påsættelserne.

Han ved af erfaring, at mange af brandene starter i samme kvarter, så han kører en runde for at se, om der er flere brande i gang, men da han ikke ser noget, vender han tilbage til containerbranden.

 

Ulovlig ransagning

På vej hjem fra containerbranden opdager han et brandskær i nærheden af det sted, hvor den første brand blev antændt. Han kører derhen og hilser først på indsatslederen fra brandvæsnet og en hundepatrulje, inden han begynder at fotografere.

»På et tidspunkt ser jeg, at der står to betjente, jeg ikke kender, og lyser ind i min bil med lommelygter,« siger Mathias Øgendal.

Han giver dem sine oplysninger og sludrer kort med dem.

»Jeg bemærker, at min bagageklap åbner, og så går jeg ned til bagenden, hvor der er en betjent, der er ved at tage min computer og andre ting ud på jorden,« siger Mathias Øgendal.

Da han spørger betjenten, hvad der foregår, så får han at vide, at han er ved at ransage bilen.

»Så siger jeg, ”du skal ikke kigge i min bil uden at spørge om lov. Du kan sagtens få lov, men hvis du ikke spørger, skal du ikke kigge,”« siger Mathias Øgendal.

Betjenten svarer, at han hverken behøver Øgendals tilladelse eller en ransagningskendelse, og fortsætter med sit forehavende.

Mathias Øgendal kan dokumentere gennemsøgningen af hans bil.

»Jeg begynder at videofilme ransagningen, uden at han opdager det,« forklarer han.

Betjenten finder ikke noget i bilen, og Mathias Øgendal får lov at gå, men behandlingen gør stærkt indtryk på Mathias Øgendal.

 

Klagen og anholdelsen

Da Mathias Øgendal sætter sig i sin bil igen, bestemmer han sig for, at han vil klage over betjenten. Han ringer derfor til stationen, hvor man oplyser ham, at han skal have fat i betjentens patruljenummer.

Da Mathias Øgendal henvender sig til betjenten og beder om patruljenummeret, lyder svaret: »Hvad skal du med det?«

Øgendal fortæller, at han vil klage, og betjenten udleverer nummeret.

»Så går jeg tilbage til min bil, og der løber han nærmest efter mig. Jeg når lige at sætte mig, så banker han på ruden og siger, at jeg er anholdt for de to ildebrande den morgen,« siger Mathias Øgendal.

I patruljevognen på vej mod stationen hører Mathias Øgendal over politiradioen, at politiet skal til at ransage hans bil, og han insisterer derfor på at være til stede imens. Det får han lov til.

»De tog min jakke ud og snuste til min kaffekop, men de fandt selvfølgelig intet i min bil,« siger Mathias Øgendal.

Så bliver han kørt på stationen.

Her beder han om at kunne lave et telefonopkald, hvis betjentene mener, at det vil komme til at tage lang tid. Han vil gerne fortælle sine kolleger, hvorfor han ikke møder ind til tiden.

Politiet forsikrer ham om, at det kun vil tage to minutter.

Efter tre timer ringer Mathias Øgendal på tilkaldeknappen i den celle, han er blevet sat i.

»Jeg får at vide at vide, at det kan jeg ikke få lov til, men jeg holder fast på, at jeg har krav på det opkald, så efter han har vendt det med sin vagtleder, får jeg lov at ringe,« siger Mathias Øgendal.

Mathias Øgendal bliver først sat fri efter middag. På det tidspunkt har han siddet i mere end 10 timer.

 

Dokumentationen

Mathias Øgendal har mange betænkninger ved sigtelsen. Blandt andet har politiet noteret, at han var ved den første brand, halvandet minut før den blev meldt over radioen.

»Jeg kan gengive ordret, hvad det var for en melding, jeg var stået op til, og den var forkert, så hvordan skulle jeg kende meldingen, hvis jeg var derude, da den lød? Jeg har ingen politiscanner i bilen, hvilket de selv kunne se, da de ransagede min bil,« forklarer Mathias Øgendal.

Desuden har han billeder i ubrudt nummerrækkefølge, der understøtter hans udlægning af forløbet, og han kan fortælle, at han møder en patruljevogn på et sted og tidspunkt, der betyder, at han ikke kan have haft noget med den anden brand at gøre.

Alligevel viser politirapporten fra den første brand, at han var på stedet, før meldingen blev sendt ud.

»Det viser sig senere, at den patrulje, der skriver det her i rapporten, er identisk med den patrulje, som jeg ønsker at klage over,« siger Mathias Øgendal.

Det, tror han, skyldes, at betjentene ønsker et alibi for deres ulovlige ransagning samt anholdelsen af ham.

På stationen slutter forløbet med, at han får en mundtlig undskyldning af to efterforskere, der har afhørt ham.

»De siger, at de ekstremt travlt, og at tiltalefrafald ofte tager op til seks måneder, men at denne her sag er så klar, at jeg burde få et svar inden fire uger,« siger Mathias Øgendal.

 

Efterspil

Mathias Øgendal bliver utålmodig efter en uge og kontakter politiet, for rundt om på brandstederne har politiet skiftet holdning til ham, og han føler sig mistænkeliggjort i sit arbejde.

»Der er helt klart ændret adfærd fra politiets side i forhold til pressen. Så sent som i lørdags, hvor der var sat ild til en skole Albertslund, der var jeg ude sammen med fire andre fotografer. Der fik vi at vide af indsatslederen, at ”hvis vi ikke bare pissede af, så kunne vi sådan set blive anholdt”. Tonen er blevet skærpet siden det her,« siger Mathias Øgendal.

Men politiet vender ikke tilbage på hans henvendelse, så han vælger at gå til pressen og den uafhængige politiklagemyndighed.

Den uafhængige politiklagemyndighed vender hurtigt tilbage og bekræfter, at der er tale om en sag for dem.

Mens Mathias Øgendal venter på afklaring i sin sag, fortsætter samarbejdet med politiet. Selv om forholdet mellem fotograf og politi i nogle tilfælde er belastet, så har ordensmagten fortsat bedt Mathias Øgendal om billeder fra gerningssteder, han har dækket, og desuden har en chef givet ham en uofficiel undskyldning ved et privat opkald.

Men det er ikke godt nok, mener Mathias Øgendal.

»I første ombæring havde det jo været alt rigeligt med en undskyldning fra den pågældende betjent – den kunne han have givet mig ude på gangen, så havde vi været ude over det problem. Men nu er det nødvendigt med en officiel undskyldning,« siger Mathias Øgendal.

Kommentarer
16
Jeppe Sørensen
09.04.13 08:14
Ærgerligt at få betjente skal
Ærgerligt at få betjente skal ødelægge det for de andre, og ærgerligt, at de andre betjente ikke siger fra.
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
09.04.13 12:53
Tusind tak til Lasse
Tusind tak til Lasse Lindquist for en god og saglig artikel, det er virkelig gedigen journalistik, man føler sig virkelig veloplyst efter at ha' læst den, hvis det havde været muligt at stemme på artiklernes kvalitet her på journalisten.dk, så skulle den ha' haft fem stjerner.

Og følgede tre journalister skulle tvinges til at læse den så mange gange, at de til sidst kan den udenad.

http://www.pressefotografforbundet.dk/news/fotografi/15456/112-fotograf-anholdt-for-brandstiftelse

http://albertslund.lokalavisen.dk/blev-anholdt-for-brand-fotograf-staevner-politiet--/Lokale-nyheder/20130403/artikler/704039969

http://www.bt.dk/krimi/fotograf-klager-over-politiet-blev-anholdt-og-anklaget-for-brandstiftelse

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Fremhævet af Journalisten
Jens Peter Hansen
09.04.13 23:02
Så han følte på egen krop,
Så han følte på egen krop, hvad vi normale borgere må finde os i fra politiet på daglig basis. Måske I fotografer skulle dække alle de ulovlige visitationer og ransagninger politiet udfører mod lovlydige borgere.
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
10.04.13 07:48
Jens Peter Hansen skrev:
Jens Peter Hansen skrev: "Måske I fotografer skulle dække alle de ulovlige visitationer og ransagninger politiet udfører mod lovlydige borgere."

Det gør vi skam allerede, se her:
http://mediapix.dk/oversigt/brandudrykning/politi/_visitation-29.html
http://mediapix.dk/oversigt/brandudrykning/politi/_visitation-85.html

Eva Smith har så sent som i gårsdagens udgave af Berlingske Tidende luftet sine holdninger til emnet:
http://m.b.dk/?article=25137659-Eva-Smith-Gadevisitationer-er-i-strid-med-loven

Men det ville da være en oplagt historie, hvis et par unge journalister lod skægget stå i et par dage, efterlod pressekortet hjemme på redaktionen, tog nogle hættetrøjer på, og gik sig nogle ture i de områder, hvor det er rutine, at politiet haler unge mennesker til side, og endevender deres lommer.

Og de skal endelig sørge for, at ha' en hel masse underlige ting i lommerne og i deres punge, som politiet kan komme med kommentarer til.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Fremhævet af Journalisten
Jørgen Brieghel
11.04.13 17:46
Forstår ikke helt hvorfor
Forstår ikke helt hvorfor Niels Riis Ebbesen synes, at Albertslund Postens journalist skulle læse Journalistens historie så mange gange at han kan den udenad. Hvis ikke Finn Due Larsen havde skrevet historien i Albertslund Posten, havde Journalisten aldrig haft nogen histore.
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
11.04.13 19:17
Der er jo en verden til
Der er jo en verden til forskel i den tydelighed, som der er i sagsfremstillingen.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Fremhævet af Journalisten
Finn Due Larsen
12.04.13 06:41
Niels Riis Ebbesen er
Niels Riis Ebbesen er velkommen til at mene, at den ene artikel er bedre end den anden. Den diskussion må han tage i en studiekreds med kolleger. Men når nu påstanden er, at tydeligheden er så meget større i Journalistens "saksede" version fra Albertslund Posten, vil jeg da ikke undlade at gøre opmærksom på følgende: 1. Mathias Øgendal er ikke pressefotograf - det skriver Journalisten, det gjorde vi ikke på Albertslund Posten, tværtimod skrev vi at han har arbejde ved siden af og tjener penge på at sælge billeder til bl.a. Albertslund Posten. 2. Mathias Øgendal er ikke medlem af Journalistforbundet, hvorfor det kan undre at historien overhovedet har relevans i Journalisten. Men vi på AP er da glade for, at også forbundets højeste organ læser vores avis og mener det er værd at "sakse" vores historier. En anden gang må man dog godt fakta-tjekke lidt bedre. Mvh Finn Due Larsen, journalist, AP
Fremhævet af Journalisten
Finn Due Larsen
12.04.13 07:58
Efter en nærmere dialog med
Efter en nærmere dialog med journalisten bag artiklen i Journalisten vil jeg gerne beklage udtrykket "sakse". Vi er nok ikke helt enige om hvornår udtrykket pressefotograf kan anvendes eller ej, men det ændrer ikke ved at jeg er blevet forvisset om at journalisten har udført et udmærket stykke arbejde. For os på AP var det mest interessante ved historien, at en mand der normalt har et tæt samarbejde med politi og brandvæsen, blev udsat for en så grov behandling af politiet. Ikke så meget, som det er drejet ind på i flere medier og fora, at sætte spot på pressefotografers arbejdsvilkår, da vi som nævnt ikke normalt betragter Mathias Øgendal som pressefotograf. Mvh Finn Due Larsen.
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
12.04.13 08:07
@ Finn Due Larsen

@ Finn Due Larsen

Min mening om de fire versioner af den samme artikel, er kun min personlige holdning til, hvad jeg oplever som god, oplysende og velskrevet journalistik.

Det som jeg hæftede mig ved, det er, at jeg som læser oplever, at jeg fik et meget bedre overblik over kronologien i hændelsesforløbet, da jeg læste Lasse Lindquists version, men det er jo et helt subjektivt synspunkt, som kan skyldes mine læseevner eller mangel på samme. Og du kan ikke kræve eller forvente, at journalisten.dk skal stå på mål for mine ytringer.

Du vil naturligvis altid ha' æren for, at være den første med historien.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
12.04.13 09:09
@ Finn Due Larsen

@ Finn Due Larsen

Og lige en enkelt ting mere, det er en diskussion om kejserens skæg, om Mathias Øgendal er pressefotograf, det er nemlig ikke en beskyttet titel, og enhver som regelmæssigt leverer billeder til medierne, kan da med fuld ret kalde sig pressefotograf.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Fremhævet af Journalisten
chr. altmeyer
13.04.13 00:47
Niels, det virker som om, at
Niels, det virker som om, at du bare gerne vil provokere. Du har jo intet fornuftigt at sige. Jeg har set flere af dine indlæg og du er jo en udspekuleret trold af værste skuffe. Hvorfor?
.
Mvh
Chr. Altmeyer
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
15.04.13 07:08
@ chr. altmeyer

@ chr. altmeyer

Hmm... du er godt meget nem at provokere, men skal vi ikke bare konstatere, at du ikke magter at debattere med redelige og saglige argumenter, og derfor forsøger du om du kan dæmonisere mig.

Med venlig hilesen
Niels Riis Ebbesen
Fremhævet af Journalisten
Rasmus Skat Andersen
16.04.13 04:45
@Niels Riis Ebbesen

@Niels Riis Ebbesen
Apropos en saglig debat. Hvornår har du så tænkt dig at svare på mine spørgsmål og fremlægge din manglende dokumentation?
Vh.
Rasmus Skat Andersen
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
16.04.13 11:33
@ Rasmus Skat Andersen

@ Rasmus Skat Andersen

Nu står der jo ingen steder skrevet, at jeg skal stå skoleret og svare på alle de spørgsmål, som du kan få lyst til at stille, så tag det lige med ro.

Med venlig hilesen
Niels Riis Ebbesen
Fremhævet af Journalisten
Rasmus Skat Andersen
16.04.13 19:28
@Niels Riis Ebbesen

@Niels Riis Ebbesen
Hvis du ikke har lyst til at diskutere dine indlæg, hvorfor skriver du dem så? Alle har jo forstået, at du ønsker mediestøtten afskaffet.
Vh
Rasmus Skat Andersen
PS: faktisk mangler du fortsat at komme med undersøgelser, der beviser din oprindelige påstand, nemlig at DR ikke har nogen troværdighed. Jeg har bedt om det mange gange, men du taler uden om hver gang. Det kan man ikke ligefrem kalde god debatkultur.
Fremhævet af Journalisten
Mikkel
23.09.18 22:09
Jeg er ifølge politiet
Jeg er ifølge politiet sindsyg, fordi "min far" siger han vil slå mig ihjel, og udøver vold på mig, sammen med hans venner. Og jeg kan ikke få noget tilhold. Goddag mand økseskaft. Det burde gælde om at komme så langt væk fra Dk med den slags offentlige ansatte, og " min far" der modsat mig, ikke er dansk statsborger eller har noget tilhørsforhold til DK. Min mor var Dansker.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen