”Vi holder samtaler på Journalisthøjskolen i Aarhus d. 4. juni. Er du interesseret i et af jobbene, så send os en ansøgning inden d. 31. maj”.
Sådan slutter en mail, som for nylig blev sendt rundt til de journaliststuderende på sidste semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Mailen kom fra Børsen, der ifølge opslaget er på jagt efter faste freelancere, som kan arbejde på avisens redaktion mellem 20 og 33 timer om ugen.
»Vi vil jo gerne have faste freelancere tilknyttet, men det er svært at få folk, som allerede har et job, til at søge den slags stillinger. Derfor vil vi prøve at se, om nogle af dem, der bliver færdige på skolen til sommer, kunne være profiler, som vi kan benytte os af,« forklarer Kasper Haugaard, digital redaktionschef på Børsen.
Han afviser ikke, at samtalerne kan føre til mere end en freelancetjans:
»Det er ikke faste stillinger. Men hvis den rigtige profil kommer vadende ind ad døren, så har vi også en fastansættelse med.«
Ligesom under job-boom i 00’erne
Det er første gang, Børsen rejser til Aarhus for at fiske journalistiske talenter, før de for alvor er ude på jobmarkedet. Men Kasper Haugaard selv har prøvet det før.
Sidst han gjorde det, var i de glade gratisavis-dage, hvor han var med til at starte Nyhedsavisen op.
»Dengang havde vi god held med at sende folk over til Journalisthøjskolen for at ansætte nogle af dem, som snart ville blive færdige. Vi fik nogle rigtig gode folk med hjem. Og det var der flere medier, som gjorde dengang. Der var der virkelig grøde i branchen – jeg tror, det var den bedste sommer, du nogensinde har kunnet blive færdig som journalist,« siger han.
Det var blandt andet lanceringen af gratisaviserne Nyhedsavisen og 24timer og det nye TV 2 News, som i midten af 00’erne førte til rift om de nyudklækkede unge talenter i mediebranchen. ’Champagnegenerationen’ eller ’Generation Good Timing’ blev det nye kuld kaldt.
»Headhunterne vil rykke helt ind i skolerne for at få fat på de nye, unge studerende,« forudså Michael Dyrby, der netop var blevet ansat som chef for TV 2's nye nyhedskanal, dengang i Journalisten.
Har mistet medarbejdere til TV 2
Kasper Haugaard tror ikke, at Børsens ansættelsessamtaler på Journalisthøjskolen skal ses som et udtryk for et nyt job-boom i mediebranchen generelt. Men inden for erhvervsjournalistikken har flere nye satsninger skabt røre i andedammen.
»TV 2 er ved at opruste på finansdelen lige nu, og efter at vi skrev første udkast til opslaget til Journalisthøjskolen, har jeg fået flere opsigelser, fordi TV 2 har været ude og ansætte nogle af mine folk. Så i sidste øjeblik fik vi tilføjet, at vi også har en fastansættelseskontrakt med i lommen, hvis det rigtige match er der,« siger han.
Børsen mistede også flere journalister, da Jyllands-Posten sidste år ansatte 20 nye redaktionelle medarbejdere til netavisen finans.dk, og også Berlingske er på vej med en satsning på erhvervsjournalistikken. Det fik i efteråret Mandag Morgens adm. direktør og chefredaktør, Erik Rasmussen, til at sammenligne mediernes forelskelse i erhvervsjournalistikken med lemmingeløbet under gratisaviskrigen.
»Dagspressen har en tendens til at forelske sig i nogle bestemte koncepter og løbe i den samme retning ligesom lemminger. Det gjorde man også med gratisaviserne. I den pressede situation forsøger man at finde de hurtige økonomiske løsninger. Nu er det så erhvervsstoffet, der pludselig skal skabe de gyldne tider,« sagde Erik Ramussen.
Handler ikke om afspadseringspukkel
Journalisten skrev i går, at Børsens medarbejdere samlet har 2.400 timers afspadsering til gode, efter at de sidste uge vandt en voldgiftssag mod ledelsen om den betalte frokostpause. Siden marts i år har avisens ansatte spist frokost uden for arbejdstiden og derfor arbejdet 2,5 timer for meget om ugen.
Men Kasper Haugaard afviser, at charmeoffensiven på Journalisthøjskolen har noget med den aktuelle afspadseringspukkel at gøre:
»De to ting har slet ikke noget med hinanden at gøre. Det her er sat i værk meget lang tid inden,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.