Bonnier lukker M! og opsiger 19

Bonnier har i dag opsagt 19 medarbejdere – flere DJ-medlemmer - og den trykte udgave af drengerøvsmagasinet M! lukker. »Det har været en barsk omgang,« siger viceadm. direktør til Journalisten. Tillidsmand: »Alle er kede af det og rystede« (Opdateret 14.59)

I alt 19 ansatte i Bonnier Publications og deres søsterselskab Benjamin Media er i dag blevet opsagt. Det sker som et led i en sparerunde, hvor også den trykte udgave af mandemagasinet M! bliver lukket.

Baggrunden for sparerunden er den nye momslov, som Folketinget vedtog 19. marts i år, fortæller Jens Henneberg, viceadministrerende direktør i Bonnier Publications.

»Det er en lov, som påvirker os økonomisk meget negativt. Vi har advaret om, at det kan få konsekvenser, men det har man siddet overhørigt. Derfor har vi nu været tvunget til at finde måder, vi kan sænke omkostningerne på,« siger han til Journalisten.

Lige nu er syv mennesker herfra på vej hjem for at fortælle til deres familier, at de er blevet opsagt.

Tillidsmand Christian Thestrup

Tillidsmand på Benjamin Media Christian Thestrup fortæller til Journalisten, at medarbejderne var forberedt på det værste. Alligevel er det en hård dag:

»Alle er selvfølgelig kede af det og rystede. Lige nu er syv mennesker herfra på vej hjem for at fortælle til deres familier, at de er blevet opsagt. Der er ikke noget godt at sige om en dag som i dag,« siger han. 

Flest besparelser på trykkerier

Den største del af besparelserne er ifølge Jens Henneberg fundet på omkostninger til tryk af Bonniers magasiner. Tidligere er de blevet trykt i Norge, Schweitz og Danmark, men nu skal de trykkes i Polen, Estland og Letland, hvor omkostningerne er lavere.

»Vi har også været nødt til at se på, hvordan vi i øvrigt laver vores magasiner, så de stadig er gode, men så vi bruger færre ressourcer. Det betyder, at vi også har været nødt til at se på medarbejderstaben,« siger Jens Henneberg.

Han fortæller, at 12 medarbejdere i Bonnier Publications er blevet opsagt, mens det drejer sig om 7 i Benjamin Media. 8 af de 12 opsagte i Bonnier er ansat på DJ-overenskomst, oplyser tillidsmand Allan Numelin til Journalisten. 

»Der er en tilstand af chock blandt medarbejderne lige nu, som der jo altid er efter sådan en runde. Vi har jo desværre prøvet det før,« siger han. 

M! bar langt fra tidligere storhedstid

Jens Henneberg fortæller, at ingen af Bonniers magasiner er gået helt fri for besparelser:

»Vi sparer over en bred kam, så alle titler har været igennem en spareplan. Nogle sparer på deres freelanceomkostninger, nogle på ansatte. Men alle titler er berørt. Det har været en barsk omgang,« siger han.

Men hvorfor er det lige M!, I vælger at lukke helt som trykt magasin?

»Vi ser jo på hvert magasin som en selvstændig forretning. Og på M! kunne vi ikke få tingene til at hænge sammen mere. M! har været flagskibstitel for Benjamin i flere år. Men den type af magasiner, som M! er, er på vej ud globalt, og M! har i flere år ligget langt fra tidligere storhedstid,« siger han.

Frygter at skulle løbe stærkere

Hvordan kan I holde kvalitetsniveau fremover med færre ansatte?

»Vi har givet os god tid til at se på omlægninger og fordelinger af arbejdsgange, enklere layout med færre detaljer og store billeder. Det er bestemt smertefuldt, og jeg havde helst været det foruden, men vi har fundet en god balance,« siger Jens Hennberg.

Alligevel frygter tillidsmand Christian Thestrup, at han og kollegerne nu får mere travt: 

»Alle begynder jo også at tænke lidt på sig selv nu. Det var jo ikke, fordi de folk, som nu forvinder, ikke lavede noget. Og vi skal jo stadig producere det samme antal sider. Så nogle kommer til at løbe lidt hurtigere. Det er noget af det, vi skal til at se på nu. Men først skal vi lige sige farvel til folk,« siger han.

Hos Bonnier fortæller tillidsmand Allan Numelin, at han har fået lovning fra ledelsen på, at ingen skal løbe stærkere nu.

»Man kan så selvfølgelig diskutere, hvor meget sådan et løfte er værd. Men det er i hvert fald så meget værd, at jeg er blevet lovet, at chefredaktørene for hvert magasin nu skal pege konkret på, hvad det er, som fremover ikke skal laves lige så godt eller lige så grundigt som før. Så det kan jeg i hvert fald hænge ledelsen op på,« siger han. 
 

Artikel opdateret klokken 14.20: Tillidsrepræsentant på Benjamin tilføjet. Opdateret klokken 14.59: Tillidsrepræsentant på Bonnier tilføjet.

1 Kommentar

Henrik V Blunck
22. MAJ 2015
Kvaliteten skal rent
Kvaliteten skal rent tekstmæssigt være i orden, så kvalitetssænkning er ikke vejen frem. Stor medfølelse med de afskedigede. Håber de hurtigt finder noget at rive i.