Berlingske vinder Cavling-prisen for ”Gyllegate”

Cavling-prisen går til Berlingske-journalisterne Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund for deres afdækning af den såkaldte kvælstof-sag også kendt som ”Gyllegate”. En sag der både væltede en minister og førte til en grønnere landbrugspolitik

Vinderen af årets Cavling-pris er journalisterne Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund fra Berlingske. Det er netop blevet annonceret på Nationalmuseet i København, hvor prisuddelingen finder sted.

De får prisen for deres afdækning af den såkaldte kvælstof-sag også kendt som ”Gyllegate”. Berlingske dokumenterede, at Miljø- og Fødevareministeriet forskønnede beregningerne i regeringens landbrugspakke, så pakken kom til at fremstå grønnere, end den var.

»Det er et meget simpelt spørgsmål. Fik Folketingets medlemmer fyldestgørende oplysninger om landbrugspakken? Svaret er nej. Tallene var bevidst sminkede. Det ved vi i dag. Men det havde vi ikke vidst uden Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund,« sagde Kaare Sørensen fra Cavling-komitéen.

Sagen førte til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) afgang, og at regeringens landbrugspolitik endte med at få en væsentlig grønnere miljøprofil end tiltænkt i første omgang.

»Der var dage i februar og marts sidste år, hvor jeg ikke havde lyst til at gå hen og hente kaffe på arbejde, for når jeg vendte tilbage, var min mailboks fyldt med henvendelser og trusler fra politikere, embedsmænd, landmænd og særligt landbrugslobbyen, som ikke var glade for vores afdækning af sagen,« sagde Lars Nørgaard Pedersen, chef for Berlingskes gravergruppe, da han og holdet fik overrakt prisen.

»Det viser, at den undersøgende journalistik er under pres. Antallet af undersøgende journalister er under pres, mens antallet af kommunikationsfolk er stærkt stigende, og muligheden for aktindsigt er formelt blevet begrænset af den nye offentlighedslov, mens den reelle mulighed for at få aktindsigt er blevet endnu stærkere begrænset af myndighedernes fortolkning af loven,« sagde Lars Nørgaard Pedersen.

Tre nominerede projekter

Cavling-komitéen havde nomineret tre projekter ud af i alt 46 foreslåede journalistiske projekter, som du kan læse mere om her.

Martin Kjær Jensen og Irene Thyrri, Dokumentarkompagniet/TV 2 for deres afsløringer af de skjulte forhold i nogle af Danmarks største moskéer i serien ’Moskéerne bag sløret’.

Lærke Cramon, Sigrid Nygaard og Anna von Sperling, Dagbladet Information for Vidnesbyrd, også kendt som #jegblevvoldtaget – en kombineret print/digital produktion med gribende fortællinger om voldtægt.

Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund, Berlingske, for at have afsløret manipulation omkring grundlaget for regeringens landbrugspakke, også kendt som Gyllegate.

Komitéen er udpeget af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse efter indkaldelse af forslag fra forbundets kredse og andre medlemmer. Komitéens arbejde foregår uafhængigt af forbundet og hovedbestyrelsen. Den består af Ida Ebbensgaard, (formand) DR, Kaare Sørensen TV 2, Søren Flytkjær DR P4 Nordjylland, Janni Gjersen Hansen freelance samt Lars Rugaard fra Rugaard og Hvidtfeldt.

Sidste år vandt DR’s Puk Damsgård, mens Jyllands-Postens Morten Pihl vandt forrige år.

Journalisten har gennemgået konsekvenserne, som alle tre Cavling-projekter har haft. Du kan se gennemgangen her.

 

1 Kommentar

Steen Ole Rasmussen
7. JANUAR 2017
Manipulationerne med
Manipulationerne med grundlaget for vedtagelsen af landbrugspakken blev offentliggjort, mod regeringens og landbrugets vilje.
Det springende punkt var imidlertid, om EU ville godkende pakken.
Tillægspakken, som var resultat af gyllegate, samt erstatningen af en minister med en anden af samme kaliber, blev det egentlige udkomme af det hele, en reduktion i landbrugspakkens ekstra 3000 ton kvælstof til miljøet på sølle 630 ton. Det er latterligt lidt.https://ing.dk/artikel/konservative-jubler-vi-fik-vores-kvaelstof-krav-igennem-184285
De konservative, Berlingskes kæle dekke, slog sig op som miljøforkæmper, og er nu i regering. Alt er stort set fred og fordragelighed.
Og det var så resultatet af den største journalistiske præstation.