BBC beskyldes for manipulation

BBC har manipuleret med præsident Barack Obamas indsættelsestale. Sådan lyder kritikken fra flere mediebloggere, senest Al Tompkins fra The Poynter Institute.

BBC har manipuleret med præsident Barack Obamas indsættelsestale. Sådan lyder kritikken fra flere mediebloggere, senest Al Tompkins fra The Poynter Institute.

Hvor går grænsen mellem journalistisk redigering og manipulation? Den diskussion er igen blevet aktuel, efter at BBC beskyldes for at have manipuleret med lydklip.

Programmet Newsnight Show på BBC åbnede for nyligt med et kort lydklip fra Obamas indsættelsestale. I klippet hører seerne Obama sige, at hans regering vil sætte fokus på videnskab, arbejde imod den globale opvarmning og udnytte sol- og vindenergi.

Men det har Obama aldrig sagt. I hvet fald ikke i sammenhæng. Citatet er klippet sammen af tre lydklip fra tre forskellige steder i talen.

BBC forsvarer sig med, at citaterne er klippet sammen på en måde, så seerne sagtens kan høre, at der ikke er tale om et sammenhængende lydklip.

Det er kritikerne lodret uenige i. "Jeg tror ikke, at de fleste seere vil kunne gennemskue den redigering," skriver Al Tompkins fra The Poynter Institute på sin blog. Han mener, at BBC overskrider grænsen mellem redigering og manipulation.

"I dette tilfælde er sandheden blevet bøjet. Obama sagde ikke, hvad BBC's lydklip måske får dig til at tro, at han sagde," skriver Al Tompkins.

BBC mener ikke, der er et etisk problem: "Meningen i det, præsidenten sagde, er på ingen måde ændret eller fejlfortolket," forklarer BBCs kommunikationschef Karen Rosine i en mail til Al Tompkins.

Er der tale om effektiv redigering eller om manipulation?
Se klippet og bedøm selv.

0 Kommentarer