2016 lakker mod enden, og Journalisten har i den anledning bedt forskellige mediefolk se tilbage på årets tendenser inden for deres eget fagområde.
Vi har også bedt dem tage et kig i spåkuglen og give deres bud på en af de tendenser, der slår igennem eller vokser sig endnu større i 2017.
Her er svarene fra Ulrik Pedersen, fotochef hos Jysk Fynske Medier.
Tendens 1: Læserne inviteres ind i værkstedet
Ulrik Pedersen peger på, at flere af landets fotoredaktioner i 2016 i stigende grad er begyndt at invitere læserne med ind bag kulisserne.
»Der er helt klart en tendens til at lægge materiale ud, der viser og forklarer fotografiet for hr. og fru Jensen. Det kan være ’bag om’-materiale, hvor man som læser får lov at komme med derind, hvor det foregår og bliver klogere på vores tanker og opgaver som fotografer,« siger han.
Det sker blandt andet på facebookprofilerne ”Politiken Foto” og Jyllands-Postens ”JP Foto”. På sidstnævnte har fotochefen i denne uge for eksempel delt sine overvejelser om billederne fra terrorangrebet mod den russiske ambassadør i Ankara.
Også hos JydskeVestkysten har de eksperimenteret med ’bag om’-materiale, fortæller Ulrik Pedersen:
»For eksempel har jeg nogle gange lavet en video med de bedste billeder fra ugen, der er gået, hvor jeg forklarer, hvorfor jeg har valgt de her billeder ud, og hvorfor jeg synes, de er gode. Når vi gør det, kan vi se, at vi pludselig når ud til et helt nyt publikum. Vi har jo et rigtig spændende fag, og mange vil gerne blive dygtigere til at fotografere, så de synes, det er sjovt med den slags videoer, hvor vi forklarer, hvad vi laver.«
Tendens 2: Dronerne bed sig fast
En anden tendens fra årets løb er af mere teknologisk karakter.
»Der er ingen tvivl om, at 2016 har været året, hvor dronerne for alvor bed sig fast. Vi ser både droner brugt på de bløde reportager, hvor man kan få løftet nogle ellers ret simple historier op til at blive virkelig interessante at kigge på, men også de drone-billeder, vi for eksempel har set fra Alepp, har jo være helt vilde. Det er en helt ny visuel kommunikationsform, der helt klart giver merværdi,« siger Ulrik Pedersen.
Han fortæller, at de på JydskeVestkysten f.eks. har kørt en serie om de små landsbyer i december, hvor en af avisens fotografer har fotograferet 24 landsbyer fra luften.
Han peger også på, at flere medier i løbet af året er begyndt at bruge 360 graders video.
»Det kan godt gå hen og blive voldsomt interessant. Fyens Stiftstidende brugte det f.eks. i forbindelse med terrorangrebet i Bruxelles. Det kan bringe læserne tættere på begivenheden på en måde, fordi de selv aktivt har mulighed for at bevæge sig rundt i et billede og selv kan bestemme, om de kigger op, ned eller hen.«
Tendens 3: Ned i gear
Den tredje og sidste foto-tendens, Ulrik Pedersen fremhæver fra 2016, er, at flere og flere unge fotografer er begyndt at fotografere med gammeldags filmruller.
»Det har noget indgroet langsomhed, som vi også har brug for i de her tider, hvor teknologien styrer meget af det, vi gør. Det er godt, at det er sådan – men indimellem har vi også behov for at gå lidt ned i gear.«
Han kan selv se, at de især får lavet noget visuelt godt på JydskeVestkysten, når de har prioriteret at lade fotografen bruge ekstra tid på opgaven.
»De billeder, vi virkelig stopper op ved, er ofte dem, hvor vi også virkelig har slået til en historie. Der, hvor vi har brugt flere dage på den, og hvor fotografen har haft tid til at fordybe sig. Så det skulle ikke undre mig, at film er kommet tilbage for at blive,« siger fotochefen.
Han peger blandt andet på projektet her om hjertebarnet Mads, og projektet her om livet på og ved grænsen, som nogle af dem, der er brugt ekstra kræfter på i årets løb.
2017-tendensen: Teaser-videoer
Når Ulrik Pedersen kigger frem mod 2017 peger han især på teaser-videoer, der går forud for større historier og satsninger, som en af de ting, han forventer at se mere til.
»Det en tendens, man i hvert fald kommer til at se mere af her hos os i 2017. På søndagsportrættet og på nogle af de andre opgaver, hvor fotografen har haft tid til at fordybe sig i en større reportage, kommer vi helt sikkert til at lave en teaser-video hver gang. Så vi kan lokke læsere ind fra blandt andet sociale medier,« siger han.
Her har fotograferne en stor rolle at spille, mener fotochefen:
»Man bruge fotografernes kompetencer rigtig godt i den slags videoer, fordi der er meget højt til loftet – det er lidt op til fotografen selv at finde ud af, hvordan man kan lave sådan en video,« siger Ulrik Pedersen.
Rettet 23/12 klokken 08.43: Der stod tidligere i artiklen, at Fyens Stiftstidende brugte 360 grader video i forbindelse med deres dækning af terrorangrebet i Paris. Det var i forbindelse med deres dækning af terror i Bruxelles.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.