To bøger blandt fem nominerede til Kr. Dahl-prisen

Udvalget bag Kristian Dahls mindelegat har været godt rundt på medieplatformene i deres nomineringer – herunder med to journalistiske bøger. ”Bøger er netop med til at skabe den ekstra interesse for journalistikken,” forklarer prisudvalgets formand, Pernille Aisinger

Det årlige Kristian Dahls mindelegat skal uddeles, og opløbet kommer til at stå mellem fem produktioner, der spænder forholdsvist bredt i forhold til medieformen: To artikelserier, en podcastserie og to bøger.

”I feltet af indstillede var der en bred repræsentation af medieplatforme. Men det var ikke sådan, at vi har haft en idé om, at alle slags medier skal være repræsenterede,” forklarer Pernille Aisinger, journalist ved Folkeskolen og formand for udvalget, der har nomineret de fem vinderkandidater.

”Det var et ekstremt stort felt – større end normalt – og meget stærkt,” tilføjer hun.

Lidt usædvanligt for journalistpriser er der hele to bøger blandt de fem vinderkandidater, henholdsvis ’Sygeplejersken’ af Kristian Corfixen og ’Skyggebokser’ af Sara Maria Glanowski. Ifølge Pernille Aisinger er det dog helt oplagt, at journalistiske bøger er i spil til at vinde prisen.

”Det er jo bøger, der baserer sig på virkelig god journalistik. Corfixen har lavet et kæmpe researcharbejde, og ’Skyggebokser’ er skrevet af en journalist, der gennem flere år har lavet historier i USA. Jeg synes, det lever helt op til prisens formål – at skabe øget interesse for stofområet – når man samler sit journalistiske arbejde i en bog og på den måde når ud til endnu flere,” siger hun.

De nominerede til Kristian Dahls mindelegat er:

Kristian Corfixen for bogen ’Sygeplejersken’, som folder et vigtigt stykke dansk retshistorie ud ved at beskrive den tragiske sag fra Nykøbing Falster, hvor en sygeplejerske blev dømt for at have forsøgt at slå patienter ihjel.

Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen, DR, for podcastserien ’Det Perfekte Offer II’, som sætter fokus på et underbelyst område ved at fortælle historien om seksuelt misbrug og udnyttelse af magt begået af de psykologer, som patienterne er afhængige af.

Ida Nyegård Espersen, Berlingske Tidende, for artikelserie om kriminelle udviklingshæmmede, hvor hun kommer tæt på det enkelte menneskes sammensatte væsen og samtidig udfolder de store perspektiver i hvert kapitel.

Sara Maria Glanowski, for bogen ’Skyggebokser’. Fortællinger fra kanten af New York, som giver et originalt portræt af Amerika i kamp med sine skyggesider gennem tre fortællinger om race, køn, ulighed og politisk radikalisme.

Louise Drivsholm, Martin Bahn og Lasse Skou Andersen, Information, for artikelserien om ’Oksekødsrapporten’, hvor de afslørede, hvordan en rapport fra Aarhus Universitet deklareret som uafhængig forskning viste sig at være både misvisende og påvirket af erhvervsinteresser.

Prisen gives til ”en yngre journalist, som med lødig journalistik har skabt øget interesse for sit stofområde”. Den uddeles af Kreds 1, og det er kun medlemmer herfra, der kan indstilles. Med prisen følger et legat på 15.000 kroner.

Vinderen afsløres i slutningen af uge 18, og selve prisoverrækkelsen finder sted den 18. marts kl 16 i Journalisternes Hus.

0 Kommentarer

Læs også

Berlingske-trio vinder Cavling-prisen

04. JANUAR 2019