Snart kan de danske medieforbrugere godt begynde at kigge endnu mere på deres mobiltelefoner. Med 4,4 millioner støttekroner i ryggen tildelt af Kulturstyrelsens Innovationspulje i juli, og tre millioner kroner fra private investorer, går det nye mobilmedie Føljeton nemlig i luften i efteråret 2015.
Føljetons indhold er udelukkende tænkt til smartphones og tablets, men ikke i form af lynhurtige nyheder. I stedet satser Føljeton på originale, selvstændige artikler om tidens vigtigste begivenheder, der skal udkomme dagligt. Det kan være længere artikler i longreadformat, men først og fremmest kortere artikler, der perspektiverer og løbende bliver opdateret og udvidet til større fortællinger, forklarer medstifter Nikolai Thyssen.
»Vi vil følge verden i føljetoner. Vi vil på redaktionsmøderne have en sort tavle med syv føljetoner, som vi mener, er de vigtigste historier at følge lige nu, og som vi vil bruge vores kræfter på at dykke ned i. De kan i princippet køre i årevis, men også bare i tre afsnit,« siger Nikolai Thyssen.
Overblik i revyer
Sammen med de helt originale artikler vil Føljeton også give et dagligt overblik over de vigtigste nyheder i verden. Det kommer til at ske i såkaldte revyer, der er sammenskrivninger af dagens største begivenheder.
»Vi vil lave en daglig kuratering de væsentligste historier fra andre medier, hvor vi vil linke til det mest interessante. Det, synes vi, kun er fair. Men vores læsere ved jo godt, hvad der er sket i verden de sidste par timer – de bliver orienteret om de seneste nyheder på dr.dk og politiken.dk. Det er vores privilegium at vi kan bygge oven på det,« siger Nikolai Thyssen.
Føljeton er udover tidligere redaktions- og udviklingschef Nikolai Thyssen fra Information blevet stiftet af samfundsdebattør Lars Trier Mogensen, der bliver chefredaktør, Lasse Lavrsen, der kommer fra Jyllands-Posten, tidligere Politiken-journalist Oliver Stilling og Johannes Wehner fra Information.
Næste skridt i digital revolution
At det er lykkedes Føljeton at hente 7,4 millioner kroner i støtte, mener Nikolai Thyssen skal tilskrives projektets snævre fokus på at skrive til mobile platforme. Det er det næste skridt i den digitale revolution, er hans forklaring.
»De fleste aviser skriver stadig til print og omformer det efterfølgende til web og mobil. Føljeton er tænkt som mobile-first. Og hvordan gør man så det, hvad vil det sige at gentænke den mobile læseoplevelse? Det har vi selvfølgelig tænkt meget på og også eksperimenteret med fortælleformater og tekniske værktøjer. Men mest af alt handler det dog om, at vi har været indstillet på at smide alle bolde op i luften,« siger han.
At smide boldene op i luften går blandt andet ud på ikke at fokusere på, hvor lange artiklerne er.
»Egentligt er jeg lidt ked af at tale om mediet ud fra en diskussion om, hvor lange teksterne er. Det er en misforståelse, at noget har kvalitet i sig selv, fordi det er langt. Vi er ikke optaget af længden, men vi har stærkt tro på at mobilen kan bruges til meget andet end hurtige nyheder. Vi tror på, at folk godt vil læse dybere ting på mobilen, men vi definerer ikke os selv ved at skrive langt,« siger Nikolai Thyssen.
Nyheder til Netflix-priser
Samtidig håber Føljeton på, at de kan ramme et behov i den danske medieverden, som ikke allerede er fyldt ud. Imens dagspressen kæmper om at være den foretrukne avis ved morgenbordet, og tv-kanalerne slås om primetime, vil Føljeton være med i toget eller bussen, når medieforbrugerne har et kvarters pause fra dagligdagen.
»De skal fanges med en enkelt historie eller to, som kan give dem overblik. Skabe døgnets perspektiv. Det skal være med helt unikke artikler, hvor vi kan gøre en markant forskel i mediebilledet,« siger Nikolai Thyssen.
For at få adgang til Føljeton, skal brugerne tegne et månedligt abonnement. Det kommer til at koste 49 kroner. Langt væk fra store udgifter til et avisabonnement og snarere i retning af at have en konto på Netflix.
Endnu vil stifterne af Føljeton ikke officielt melde ud, hvornår i efteråret mediet går i luften. Nikolai Thyssen kan dog fortælle, at de har en konkret dato i hovedet, og at august bliver en meget travl måned.
Samtidig arbejder mediet med flere samarbejdspartnere om at få deres historier distribueret på forskellige måder, hvilket de dog heller ikke endnu vil komme nærmere ind på.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"Med 4,4 millioner støttekroner i ryggen tildelt af Kulturstyrelsens Innovationspulje". Gaaaab, endnu et medie på offentlig forsørgelse.