
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
En stor fyringsrunde kommer nu til at ramme Jyllands-Posten, der skal af med et tocifret antal redaktionelle medarbejdere.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Jyllands-Posten.
Her fremgår det, at man vil skabe et 100 procent digitalt newsroom, hvor journalistikken og ikke papiravisen er i centrum. Det betyder, at printavisen vil blive udliciteret til virksomheden WunderKind.
Det betyder, at et tocifret antal redaktionelle medarbejdere skal opsiges. Ifølge pressemeddelelsen er ledelsen indstillet på at indgå aftaler om frivillige fratrædelser og indleder nu forhandlinger om, hvilke vilkår de kan ske på.
”Vi går ind i nogle meget vigtige forhandlinger de næste to uger med et ønske om ordentlighed og rimelighed både for den enkelte medarbejder og for Jyllands-Posten som forretning. Derfor vil jeg nu fokusere på at skabe ro og fremdrift internt,” udtaler ansvarshavende chefredaktør Marchen Neel Gjertsen i pressemeddelelsen.
Digital omstilling kommer for sent
Af pressemeddelelsen fremgår det, at Jyllands-Posten skal spare syv-otte procent for at komme tættere på en ”digitalt bæredygtig abonnementsforretning”.
”Vi har været for langsomme til at udvikle vores digitale forretning og dermed fremtidssikre vores journalistik. Det er farligt. For virkeligheden venter ikke på os. Så nu tilpasser vi os den. Det er både en omstændighed og en sund logik,” udtaler Marchen Neel Gjertsen.
”Det er en stor forandring, vi går i gang med nu. Vi skal holde op med at arbejde med udgangspunkt i vores skønne printavis, og vi skal samtidig være færre journalister. Det er en svær dag for de medarbejdere, som det berører. Men det er også en nødvendig dag for Jyllands-Posten. Vi har et massivt uforløst potentiale digitalt, som vi skal nå for at fremtidssikre vores medie.”
Det er mindre end et år siden, Jyllands-Posten sidst var igennem en sparerunde, der betød fyringer af medarbejdere.
I november 2022 blev syv medarbejdere på DJ-overenskomst opsagt. Derudover måtte otte HK’ere og en enkelt leder forlade avisen. I april blev lokalsatsningerne JP Lokal lukket, og i den forbindelse blev 16 journalister opsagt.
Tilbudt penge for at gå
Umiddelbart i forlængelse af lukningen af JP Lokal meddelte daværende chefredaktør Jacob Nybroe, at der fremover skal være færre medarbejdere ansat på Jyllands-Posten. I den forbindelse åbnede Jyllands-Posten for, at medarbejdere kunne sige op og få et ’fratrædelsesgratiale’ med sig.
Det betød, at medarbejdere kunne få en ekstra pose penge med sig ud ad døren. Tilbuddet lød oprindeligt, at de kunne få et såkaldt fratrædelsesgratiale på én procent af deres årsløn per år, de har været ansat, med ud ad døren. Den procentsats blev fordoblet for at øge interessen for tilbuddet, som indtil da havde været meget lille.
Ansvarshavende chefredaktør Jacob Nybroe blev opsagt den 10. august, og Marchen Neel Gjertsen blev konstitueret i rollen. Godt en uge senere blev det meldt ud, at sport, kultur og indland bliver nedlagt som selvstændige redaktioner for i stedet at blive samlet i en ny samfundsredaktion.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.