Kurt Lassen erkender løftebrud i forhold til Plummer

I går kom det frem, at DR's generaldirektør Kenneth Plummer bestak forfatteren Kurt Lassen for at undgå historier om privatlivet i ny bog. Nu forsvarer Kurt Lassen, at han offentliggjorde den ellers fortrolige baggrundssnak med Kenneth Plummer. (opdateret 12:24)

I går kom det frem, at DR's generaldirektør Kenneth Plummer bestak forfatteren Kurt Lassen for at undgå historier om privatlivet i ny bog. Nu forsvarer Kurt Lassen, at han offentliggjorde den ellers fortrolige baggrundssnak med Kenneth Plummer. (opdateret 12:24)

I forbindelse med markedsføringen af sin nye bog, "Plummer – Summen af kardemommen", har journalist og forfattter Kurt Lassen i de seneste dage videregivet en båndet telefonsamtale med Kenneth Plummer.

Blandt andet har B.T. fået adgang til det omtalte lydklip, hvor DR's generaldirektør forsøger at indgå en studehandel med Kurt Lassen om fortrolige oplysninger vedrørende DR – for dermed at undgå, at Kurt Lassen skriver om Plummers eget privatliv.

Blandt andet lover Kenneth Plummmer i baggrundssnakken, at han vil give ham to gode historier, hvis Kurt Lassen undlader at skrive om Plummers privatliv.

I går meddelte DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen så, at Plummer skal forklare sig. Og samtidig stilles der spørgsmål ved Kurt Lassens fremgangsmåde.

I TV 2 News måtte Kurt Lassen således forklare, hvorfor han offentliggjorde baggrundssnakken, når der ikke var tale om beskyttelse af statens sikkerhed.

»Jeg synes, Kenneth Plummer bryder alle grænser for, hvad en samtale eller en journalistisk kontrakt til baggrund i virkeligheden handler (…) Han forsøger at manipulere mig, gentager sine pointer i en uendelighed. Og så synes jeg også, at substansen af hans pointer var lagt over grænsen for, hvad min egen integritet kan holde til, « siger Kurt Lassen i studiet hos TV 2 News.

 (foto fra interviewet med Kurt Lassen i TV 2 News)

Kurt Lassen kaldet det »utilstedeligt, at Plummer prøver at købe mig." Intervieweren Lotte Mejlhede spørger, om det ikke også er utilstedeligt, at han bryder et løfte om fortrolighed over for Plummer. Til det svarer han:

»Jeg synes, at det er i en højere sags tjeneste(…) En mand, som har den omgang med fortrolige oplysninger, er ikke nødvendigvis en troværdig mand på den post.«

De oplysninger om privaten, Kenneth Plummer gerne ville undgå, var ifølge Kurt Lassen, at han »kyssede piger til julefrokoster og havde haft affærer«. Rygter, som Kurt Lassen også havde researchet på.

Lotte Mejlhede spørger, om Kurt Lassen kan forstå, at generaldirektøren frygter en bog med et karaktermord.

Kurt Lassen kalder frygten ubegrundet.

 (foto fra interviewet med Kurt Lassen i TV 2 News)

Se hele interviewet her.                                    

Over for dagbladet B.T. har Kurt Lassen givet stort set enslydende forklaring: 

»Jeg synes, at de ting, han fortæller mig, er så grænseoverskridende og så himmelråbende, at jeg ikke kan undslå mig for – kald det i nationens tjeneste – at bringe dem i offentligt omløb,« sagde han til B.T.

Kurt Lassen har endvidere afvist, at der skulle være tale om et hævnmotiv.

DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, har bedt DR's generaldirektør, Kenneth Plummer, om en skriftlig redegørelse.

Journalisten.dk har forsøgt at få kontakt til Kurt Lassen, foreløbigt uden held.

20 Kommentarer

Henning Jensen
28. OKTOBER 2010
Re: Kurt Lassen erkender løftebrud i forhold til Plummer

Jeg håber virkelig journalistforbundet smider Kurt Lassen ud.

Den fortrolighed, der tidligere har hersket mellem journalist og kilde er nu væk. Alle kilder vil nu rykke et skridt tilbage og vil ikke blotte sig selv.

Velkommen til en ringere nyhedsformidling, Kurt Lassen.

Mikkel Munck
28. OKTOBER 2010
Re: Kurt Lassen erkender løftebrud i forhold til Plummer

@ Martin m.fl.

I iveren for at reducere sagen om Kurt Lassens løfte til Kenneth Plummer til et forsimplet spørgsmål om brud på en journalistisk kildebeskyttelse, så overser flere et andet og ligeså vigtigt aspekt i sagen.

Man kunne således vende tingene på hovedet og argumentere for, at hvis det senere kom frem, at Kurt Lassen havde udeladt at fortælle om Kenneth Plummers forsøg på at handle med fortrolige informationer og injurierende påstande i forsøget på at undgå mindre flatterende omtale af sit privatliv, så havde der lydt et ramaskrig fra hans 'højtestimerede' kolleger.

Tænk at indlade sig på forhandlinger med emnet for en selvstændig biografi om, hvad forfatteren må eller ikke må skrive i sit værk om personen? Og så oven i købet love vedkommende anonymitet, som en hvilken som helst anden kilde!

Dermed ville der jo være givet carte blanche til emnet for en given biografi til at påvirke forfatteren, fordreje oplysninger, skjule mindre heldige karaktertræk ved sin egen person samt lancere udfald mod navngivne personer. Alt sammen fritaget for ansvar under hensyn til kildebeskyttelsen. 

Den går ikke, Granberg!

 

 

Søren Hansen
28. OKTOBER 2010
Re: Kurt Lassen erkender løftebrud i forhold til Plummer

Var det ikke en ide hvis man Kurt Lassen offentliggjorde den del af optagelsen der kom før det der er lagt på BT´´s hjemmeside.

Hvad blev der sagt tre minutter før og et min efter. Det er et redigeret indslag somBT har bragt og der er kun to mennesker der ved hvad der er sagt før og efter.

 

Per Meinertsen
28. OKTOBER 2010
Re: Kurt Lassen erkender løftebrud i forhold til Plummer

Hold nu op!

Der er intet ændret i forhold til hvad nogen tør - eller ikke tør sige, blot fordi en enkelt ikke har overholdt et løfte.

At åbne munden og sige noget har altid indebåret en vis risiko for at man kan blive stillet ansvar, på et eller andet niveau.

Det samme gælder selvfølgelig når det er til en journalist man betror sig, men her naturligvis med meget større risiko.

Derfor er det altid en god idé, uanset hvor og hvad man siger, at man er parat til at stå inde, og til ansvar for, det man måtte have sagt. Alt andet vil være dumt. Og nogen gange rigtigt dumt.

Her kommer selvfølgeligt så de vigtige aspekter ind som whistleblowers og kildebeskyttelse. Disse begreber handler om at beskytte de i en given sammenhæng svagere personer, i forhold til de i samme situation stærkere. Aspekterne omkring dette blev debatteret meget grundigt på dette site i forbindelse med lækagesagen her i foråret.

Martin Hjort
28. OKTOBER 2010
Re: Kurt Lassen erkender løftebrud i forhold til Plummer

@Anne. Du blander tingene sammen. Assange har ingen forudgående aftaler med dem, han afslører, om at gøre det modsatte. Det har Kurt Lassen. Har har højt og helligt lovet kilden (Kenneth Plummer), at kilden kan tale frit, at det er til baggrund, og at det ikke vil blive offentliggjort. Det er en meget væsentlig forskel.

Langt de fleste væsentlige historier finder frem til spalterne, tv-skærmen eller hvor de nu engang bliver breaket pga. at der taler. En der kommer med et tip. Hvis det fremover bliver sådan, at den ene person tænker, at det er ikke det værd, fordi han/hun ikke er sikker på, at vedkommende er sikret anonymitet, men kan blive afsløret - hvad har vi så opnået? Ingen ting overhovedet. Tværtimod. Så er vi banket tilbage. Det er det, man med rette kan frygte, der er sket her efter Lassens kontraktbrud. Flere