Kære Ole Krohn

Jeg har nu i to numre af Journalisten læst dine svar til Troels Schmidt, der kritiserer TV2 News for ukritisk at bruge bankøkonomer. Desværre er du begge gange kommet til at trykke på den 'Der er ikke noget at komme efter-knap', som alle chefkasketter i medierne får installeret på tastaturet.

Jeg har nu i to numre af Journalisten læst dine svar til Troels Schmidt, der kritiserer TV2 News for ukritisk at bruge bankøkonomer. Desværre er du begge gange kommet til at trykke på den 'Der er ikke noget at komme efter-knap', som alle chefkasketter i medierne får installeret på tastaturet.

Da jeg her post-finanskrisen er oprigtigt bekymret for danske mediers troværdighed, har jeg besluttet mig for – helt gratis – at stille min ekspertise udi visionær krisekommunikation til rådighed for dig. Jeg har tilladt mig at forfatte det svar, du nok burde have sendt til Schmidt. Det lyder:

Kære Troels
Tak for din interesse for min station. Der er så mange tosser, der klager, at jeg ærligt skal indrømme, at min første indskydelse var at gøre, som vi plejer, nemlig at afvise al principiel kritik som vrøvl. Men så fik en pludselig indskydelse mig alligevel til at se nærmere på netop din kritik.

Det har været en øjenåbner. Det er gået op for mig, at jeg ikke er ansat på en nyhedsstation, men at vi for det meste bedriver det, man kalder infotainment. Vi kan slet ikke nå at tjekke kilder og lave gennemarbejdet baggrund. Måske er det derfor, vi to har talt forbi hinanden – vi har begge troet, at vi debatterede journalistik.

Jeg har også googlet ham Steen Bocian. Jeg er faktisk rystet over at opdage, at han i mange år har været cheføkonom i en bank, der har handlet så håbløst, at det har truet og truer hele Danmarks økonomi. Jeg har opdaget, at aktiekurserne i hans bank bliver påvirket af hans udtalelser på tv og en hel masse andet. Nu kan jeg faktisk bedre forstå, at nogle seere opfatter ham som en alt andet end uvildig 'ekspert'.

Jeg har opdaget, at alle mine 'eksperter' fra de store banker er medlemmer af en interesseorganisation, der hedder Finansrådet. Og tænk, det var dem, der overtalte Bendt Bendtsen til at indføre de katastrofale afdragsfrie lån, fordi, som de sagde i tv, »Det er sund fornuft, og med vores ekspertise skal det nok gå alt sammen«. Men det gjorde det jo ikke …

Troels, jeg kan ikke love dig, at det bliver bedre. Afstanden mellem journalistens etos og mediernes virkelighed er for stor, og vi har slugt så mange kameler, at det er blevet en vane. Men jeg kan love dig, at jeg personligt er blevet klogere og hver dag vil tænke over forskellen på journalistik og infotainment.

MVH Ole

– Lasse Glavind, freelancetekster

SVAR. Kære Lasse.
Dit indlæg er fuld af faktuelle fejl.

1) Du skriver, at jeg mener, at der ikke er noget at komme efter, når det gælder balancen mellem røde og blå økonomer. Jeg har skrevet det modsatte – at vi meget gerne vil have andre end bank-økonomer i ruden. Ring til Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og venstrefløjstænketanken CEVEA eller overvismanden eller Christen Sørensen. Og tæl, hvor mange hundrede gange de har været med i finansudsendelserne på TV2 News.

2) Du påstår, at en hamrende dygtig økonom som Steen Bocian påvirker sin egen banks aktiekurser. Det er vist ikke finans- og erhvervsstof, du har baggrund i, med den slags rablende fantasier.

3) Det er en fremragende debat, som du lægger op til, om de afdragsfri lån er en del af skylden for krisen – dit problem er bare, at det er en debat, vi har rejst rigtig mange gange med nationalbankdirektøren og vismændene som afsendere. De ønsker alle at begrænse brugen af lånene. 

Det eneste, der ligger mig på sinde, er, hvordan vi får  en stærk, kritisk og fair dækning af erhvervslivet herhjemme. TV2 Finans har givet sit bidrag – og seerne elsker stoffet, fordi de har fundet TV2 News, der tager finansstoffet alvorligt.

Bedste hilsner
– Ole Krohn, Finansredaktør, TV 2

0 Kommentarer