Julekavalkade: 7 fotografer om 2013

 Årets historie, årets foto, årets jobskifte og årets ommer. Journalisten har bedt syv danske fotografer bedømme år 2013. Og fotografere sig selv. Læs julekavalkaden her.

foto: Jens Dresling

Jens Dresling
– Pressefotograf på Politiken

Hvilket foto forbinder du med 2013?
Det billede, jeg husker bedst, er de døde børn i et lighus i Syrien. De ligger der mellem blokke af is. Uskyldige ofre, der hurtigt bliver glemt. Der er ikke ret mange fotografer tilbage i Syrien, det er alt for farligt. Men børnene dør stadigvæk.

Årets vigtigste historie
Edward Snowden. Liden tue vælter stort læs, kan man vist sige. Lytter du Obama?

Årets jobskifte
Niels Pinborgs skifte først fra Ekstra Bladet til MX – og så til Se og Hør. Hvor mon han er til næste år?

Årets fejlskud
Lakridspiberne, der skulle forbydes, men det skulle de så ikke alligevel.

Årets citat sagt af medieperson
Lisbeth Knudsen, Berlingske: ”Facebook er et demokratisk problem”.

Årets ommer
DR’s exitpoll ved kommunalvalget. Næsten alle hoppede på – selv statsministeren. Det må virkelig give stof til eftertanke, både hos medier og hos politikere.

Årets fotograf
Scanpix’ Søren Bidstrup. Han bliver bare bedre og bedre og kan fotografere alt. Og så er han en fantastisk god kollega.

Årets journalist
Politikens korrespondent i USA Jakob Nielsen arbejder, så blodet springer, og gør det rigtig, rigtig godt.

Årets fototrend
Instagram med mobiltelefonen. Jeg ved ikke rigtigt. Er det sjovt? Så ligner fotografernes billeder journalisternes, og så ved vi godt, hvordan det ender …

Årets ikke-historie
Allan Simonsens deltagelse i ’Vild med dans’. Hvordan kan en deltager i endnu et kedeligt reality-program få så meget spalteplads?


I fotografernes optik vil 2013 blive husket for billedet af de syriske børn, dræbt under et giftgasangreb. I fotobureauet AP’s fulde beskrivelse af billedet står der: “This citizen journalism image provided by the Local Committee of Arbeen which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, shows dead bodies of Syrian children in Arbeen town, Damascus, Syria, Wednesday, Aug. 21, 2013. Syrian regime forces fired intense artillery and rocket barrages Wednesday on the eastern suburbs of the capital Damascus, in what two pro-opposition groups claimed was a “poisonous gas” attack that killed dozens of people.” – »I virkeligheden ligger absurditeten netop i det faktum, at billedet som udgangspunkt er til at holde ud at se på, men når man så først går på opdagelse i det, er det helt forfærdeligt brutalt.« Sigrid Nygaard – Foto: AP Photo/Local Committee of Arbeen
 

 


foto: Sigrid Nygaard

Sigrid Nygaard
– Fotograf og billedredaktør Dagbladet Information (på barsel)

Hvilket foto forbinder du med 2013?
Jeg husker tydeligt det første billede, der dukkede op fra et af de internationale bureauer fra gasangrebet i Syrien. Billedet var et lidt uskarpt amatørfoto, der viste en gruppe børnelig, som lå på rad og række. Det opsigtsvækkende ved billedet var, at børnenes udtryk på mange måder var fredfyldte, og at billedet ved første øjekast virkede ganske udramatisk. Det så ud, som om børnene sov. Modsat så mange andre krigsbilleder indeholder billedet hverken blod, skudsår eller afrevne lemmer. I virkeligheden ligger absurditeten netop i det faktum, at billedet som udgangspunkt er til at holde ud at se på, men når man så først går på opdagelse i det, er det helt forfærdeligt brutalt.
Senere blev netop dette billede – og selvfølgelig det angreb, der lå bag – startskuddet til en fornyet debat om krigen i Syrien.

Årets jobskifte
Rune Lykkebergs skifte fra Information til Politiken havde en stor betydning for min arbejdsplads, for vores læsere og for mig. Faktisk var jeg en af dem, der græd, da han fortalte om sin opsigelse under et redaktionsmøde. Jeg prøvede at give min graviditet og en dertilhørende overdosis af dansende hormoner skylden for min reaktion, men i virkeligheden gjorde hans beslutning mig oprigtigt ked af det. Dels fordi min avis havde mistet en af landets dygtigste journalister og debattører, men også fordi min arbejdsplads havde mistet en loyal mand, som var enormt respektfuld omkring sine kollegers arbejde.

Årets mediefejde
Kritikken af TV 2 og Ekstra Bladets dækning af sagen om Eddy og Søren. Efter min mening burde specielt Ekstra Bladet med det samme have erkendt, at de i jagten på en god historie satte to menneskers liv (yderligere) i fare.

Årets ommer
Da Metroxpress nedlagde deres billedredaktion, og chefredaktør Jonas Kuld Rathje efterfølgende argumenterede med, at fyringerne ville højne avisens billedniveau.

Årets fotograf
Mads Nissen er ikke kun en dygtig reportagefotograf, han har også hovedet med, når han fotograferer. Jeg respekterer ham for, at han er så oplyst og belæst om de ting, han laver. Et engagement, der smitter af på hans arbejde. Alt for ofte har vi fotografer en tendens til at melde os ud af den journalistiske proces og samfundsdebat. Samtidig bliver vi fornærmede, når folk i branchen ser os som mindre vidende end vores journalistkolleger.

Årets journalist
Jeg er stor fan af Isabella Alonso de Vera Hindkjær og hendes singler i Zetland. Jeg kan se hende nå langt i årene, der kommer.

Årets fototrend
Instagram fik for alvor sit tag i folket. Personligt er jeg ikke særlig stor fan af netop dette medie, som jeg mener har skabt en platform for alt for mange ligegyldige hverdagsbilleder – tilført et kikset gulligt filter.
Den amerikanske fotograf David Guttenfelder er dog en fantastisk undtagelse og værd at følge på Instagram. Guttenfelder arbejder som AP-fotograf og har base i Nordkorea, hvor han dagligt viser billeder fra et samfund, vi så sjældent har adgang til.


foto: Carsten Ingeman

Carsten Ingeman
– Freelance fotojournalist

Årets vigtigste historie
Afdækningen at de mange skandaler hos Skat. Fra at være et redeligt foretagende, borgerne kunne have tillid til – til noget, der forleder en til at tro, at hovedkvarteret er flyttet til Sicilien.

Årets jobskifte
Det kan vist ikke være andre end Christian Degn, der fra at være graverfyrtårn på DR skal bestyre rollen som vært i programmet ’Hammerslag’. Det er svært at vurdere udefra, om det er forfængelighed eller et udtryk for tidsånden i DR.

Årets fejlskud
Det er trist, men her løber DR igen med førsteprisen set i min optik med den såkaldte exit-prognose.

Årets citat sagt af medieperson
“Min twitter-konto er blevet hacket” sagt af TV2-reporter Svenning Dahlgaard til BT, da han skulle forklare, hvorfor et tweet om ejendomsvurderingerne var vedhæftet et link til et escortbureau. Åhhh. Det er en klassiker; ældre mænd og teknik, men supersjovt var det.

Årets fejde
Bent Jensen og Jørgen Draghsdahl.

Årets ommer
Offentlighedsloven og i særdeleshed paragraf 24. BASTA.

Årets fotograf
AP’s fotograf David Guttenfelder er udstationeret i Nordkorea, et lukket land, men i fri dressur. Han nørder dagligt med at lægge skønne billeder på Instagram fra dagliglivet i Nordkorea. Det rykker på opfattelsen af Nordkorea, hvilket sikkert også er meningen set fra regimet, ellers var det bremset for lang tid siden. Lærerigt og vanedannende.

Årets journalist
Jeg har et blødt punkt for både DR’s Puk Damsgård og TV 2‘s Steffen Jensen, der stædigt, dygtigt og engageret rapporterer under de allervanskeligste vilkår. Dag ud og dag ind. Respekt.

Årets fototrend
De unge mennesker bruger film igen. De hylder langsommeligheden. Om læserne kan se forskel er tvivlsomt.

Årets ikke-historie
Der var et meget anonymt brev, der var kanel, der var sågar lakridspiber. Og hestekød blev så populært, at det stadig er svært at opdrive.

Årets bedste eller værste spin
Tænk, at en finanslov kommer til at dreje sig om et krav om to bade om ugen i et budget på 700 milliarder kroner.  


AP’s fotograf David Guttenfelder rykker ved opfattelsen af Nordkorea, mener Carsten Ingemann. – Foto: AP Photo/David Guttenfelder


foto: Jeanette Parsdorf

Jeanette Pardorf
Fotojournalist, billedredaktør, Børsen

Hvilket foto forbinder du med 2013?
’Vinterbaderen Holger’ fotograferet af Daniel Hjort, fotojournalistpraktikant på Politiken. Det er en hverdagshistorie om nogle seje unger. Børn kan andet end at sidde indendørs og spille computer.

Årets vigtigste historie
Mangel på handling og fraværet af konsekvens ved endnu et klimatopmøde COP 19 i Polen.

Årets mediefejde
Berlingske til salg i bidder.

Årets fejlskud
Metroxpress fyrede sine fotografer.

Årets ommer
Lars Løkke og GGGI.

Årets fotografer
Bombay Flying Clubs Poul Madsen og Henrik Kastenskov laver visuel storytelling på højt plan og har noget på hjerte.

Årets journalist
DR’s Puk Damsgårds reportager og nyhedsindslag fra krigshærgede områder i Mellemøsten.

Årets ikke-historie
Er der noget, der kan få danskernes tungebånd på gled, er det Allan Simonsen og hans rolle i ’Vild med dans’.

Årets bedste eller værst spin
Republikanernes spin på budgetforhandlingerne i USA.


Stills fra den prisbelønnede dokumentar ‘Serving The Whole Person’ fra 2012, produceret af Bombay Flying Club. Dokumentaren om-handler den danske kirurg
Dr. Erik Erichsen og hans arbejde på et lille og underbemidlet landsbyhospital i Etiopien. – Foto: BOMBAY FLYING CLUB

 


foto: Lærke Posselt

Lærke Posselt
Freelance fotojournalist

Hvilket foto forbinder du med 2013?
Tor Birk Trads’ serie ’Dem vi alle sammen skal lege med’ om børn med diagnoser. Det er stærke og nænsomme portrætter, som jeg vil kunne huske længe, fordi de rækker ind i mit hjerte.

Årets vigtigste historie
Snowden-sagen har udviklet sig over hele året og er både ekstremt international og national på samme tid, for selv om den jo i udgangspunktet handler om USA, er det en sag, som er lige så vigtig i Danmark og resten af den vestlige verden.

Årets jobskifte
At alle Berlingskes og BT’s fotografer blev Scanpix-fotografer tidligere på året. Det var især interessant, fordi Berlingske på det tidspunkt var til salg. Det bliver spændende at se, om det får nogen mærkbar betydning for kvalitet og arbejdsforhold i fremtiden.

Årets fejlskud
DR’s exitpoll.

Årets ommer
Da Metroxpress fyrede avisens fotografer og oven i købet sagde, at de var sikre på, at læserne ville blive glade, og at det ville højne billedniveauet.

Årets fotograf
Joachim Adrian bliver for sjældent nævnt, og egentlig er det forkert at kalde ham årets fotograf, for han er cirka lige så god i år, som han var sidste år og året før. Han løfter avisopgaverne stabilt og samtidig skævt, på sin egen måde og ofte med et glimt i øjet.
I år har han lavet en reportage om lukningen af et børnehjem og forsøgt at genskabe klassiske danske landskabsmalerier.

Årets journalist
Informations Anders Haahr Rasmussen skriver med solid teoretisk baggrund om køn og identitet på en nærværende måde og trækker kønspolitikken op på et niveau, hvor den ikke er begrænset til kun at handle om ligestilling, men mere handler om, hvordan det er at være menneske.

Årets fototrend
Efter nogle år, hvor kontrastrige billeder med dynamisk komposition har været det hotte rent æstetisk, nærmer dokumentarfotografiet sig nu antitesen, nemlig det kontrastløse, de varme og behagelige Instagram-nuancer og den tyske skoles distancerede, stillestående fotografi. Allerhelst skal man fotografere på lang afstand med et analogt kamera, fjerne al kontrast, bevare eventuelle farvestik og støv i efterbehandlingen – og kalde fotografierne for ‘værker’.

Årets ikke-historie
Som jeg har hørt en netredaktør udtale, er vejret noget af det, der giver flest klik, så derfor skal der skrives om det. Den opfattelse synes at være gældende på de fleste danske medier. Kigger jeg for eksempel på aftenens tv-program, er der afsat 20 minutter til nyheder fra ind- og udland, som skal deles med sporten, og 10 minutter til vejret, som i øvrigt har været helt fint i dag, men ikke meget forskelligt fra i går.


»Før i tiden var børn børn, og de var bare forskellige, mens det i dag er blevet almindeligt, at børn har diagnoser. På den måde kan man sige, at Tor Birk Trads’ serie er tidstypisk eller aktuel, selv om det ikke er nyhedsfotografi.« Fotograf Lærke Posselt om kollega Tor Birk Trads’ billedserie ‘Dem vi alle sammen skal lege med’. – Foto: TOR BIRK TRADS


foto: Sofie Amalie Klougart

Sofie Amalie Klougart
Freelance fotojournalist

Hvilket foto forbinder du med 2013?
Der er især et billede fra Syrien, som stadig hjemsøger mig. Billedet viser tyve børn, der ligger fredfyldt på et gulv, nærmest som sovende små, men hurtigt indser man, at det er døde børn, man kigger på. AFP udsendte billedet af ofrene for giftangrebet i Damaskus-forstaden Gouta i Syrien, og senere blev netop dette billede brugt som et argument for en militær intervention i landet, hvor over 11.000 børn indtil videre er blevet dræbt. Billedet er enkelt, hjerteskærende og modsat mange andre krigsbilleder anti-dramatisk.

Årets vigtigste historie
NSA’s fuldstændigt uhæmmede overvågning af private og offentlige personer.

Årets jobskifte
Dagbladet Information mistede en betydelig stemme, da redaktionschef, debattør og forfatter Rune Lykkeberg efter 12 år på avisen skiftede job og blev ansat som kulturredaktør på Politiken. 

Årets fejlskud  
Hvis man følger præsident Bashar al-Assad på Instagram, ser det ud til at gå rigtig fint i Syrien. På billederne besøger han sygdomsramte, mader ældre og hyldes af befolkningen. Årets fejlskud er ikke et specifikt billede, men de efterhånden mange voldsomt upassende billeder.

Årets fototrend
Årets mest udbredte fototrend må derfor være manglende selvkontrol i forhold til produktionen og offentliggørelsen af private, digitale fotografier. Den hollandske kunstner og reklamemand Erik Kessels tog røven på de fleste ved dette års fotofestival Les Rencontres Arles, hvor han udstillede værket ”24 HRS in Photos”. Dette værk består af hundredtusinder billeder, der er blevet uploadet til Flickr i løbet af et tilfældigt døgn. Installationen er overvældende og interessant, fordi den rent fysisk viser omfanget af almindelige menneskers ekstreme billedproduktion og forhold til fotografi.

Årets ikke-historie
Kritikken af DR’s exit-måling ved kommunalvalget gik fuldstændigt i selvsving og skyggede for omtale af de politiske områder, som valget egentlig ville berøre.

Årets journalist
Laura Poitras fra New York Times for NSA- skandalen.



Kan man fotografere et guldaldermaleri en eftermiddag i 2013? Politikens fotograf Joachim Adrian har gjort forsøget, og resultatet er en serie parafraserende fotos; her
‘Kerteminde Fjord mod byen’ i Johannes Larsens 1935-udgave (nederst) og i Adrians anno 2013 ovenfor.


foto: Lars Bech

Lars Bech
Fotojournalist og medejer af Das Büro

Hvilket foto forbinder du med 2013?
Jeg synes, fotografiet er i et vadested. Ikke at det er dårligt, for niveauet er højt, men der mangler en ny generation, der tager taktstokken og viser vejen. Noget af det, jeg husker, er Niels Hougaards portræt af Thomas Helmig i JP. Brugt og forladt. I en tid hvor mange kæmper med eftervirkningerne af finanskrisen, nedskæringer, fyringer, skilsmisser, er det et billede, der rammer lige i mellemgulvet. Selv de største træer vælter.


Foto: Niels Hougaard

Årets vigtigste historie
Snowden-afsløringerne. Virkeligheden er vild. Som et manuskript. Det er til stor inspiration for alle i branchen. Respekt til kilden og journalisterne.

Årets jobskifte
Niels Pinborg fra Metroxpress til Se og Hør. Han er en god, sympatisk fyr og kommer til et medie, hvor man får nogle tørre tæsk. Det bliver spændende at følge ham. Om han har nosser, eller om han er en nikkedukke. Og så håber jeg, han vil skære lidt ned på alt det paparazzilort, de har rodet sig ud i de sidste år. Grænserne skrider. Kendisserne er jaget vildt. Det bliver bare værre og værre.

Årets fejlskud
DR’s valgprognose under kommunalvalget. Hey, hvor langt skal vi gå i denne alt for hurtige nyhedsformidling? Det er jo tragikomisk at se ellers dygtige DR-folk snuble i snørebåndene.

Årets fotograf
Der er ingen tvivl. Han kommer ud af det blå og laver de fedeste billeder. Han er rå og uskolet, og det største visuelle talent set i mange år. Han er en stilskaber. En, alle vil ligne. Han bliver en stjerne. Mine damer og herrer, det er en fornøjelse at kunne præsentere: Rasmus Weng Karlsen.

Årets journalist
Kaare Sørensen, JP-manden med det drengede udseende. Den eneste af os gamle fra DJH, der stadig kan gå i baren og vise sit gamle studiekort og få halv pris. Kaare Sørensen for hans skræmmende bog ’Halshug’.

Årets fototrend
Instagram for fotografer. Det eneste medie, hvor fotografen kan være 100 procent kreativ og få sit billede ud i verden, uden at en redaktør sidder og klør sig i nakken og siger: »Arrr, er det ikke for meget kunst det der?« Mange aviser ligner lort nu om dage. Fyrer fotografer og billedredaktører og bruger dårlige mobilfotos … Sørgeligt.

0 Kommentarer