Journalistens nytårsquiz 2013 – De korrekte svar

Se hvor tæt du kom på 18 rigtige - vinderen nåede 14.

Vinder af Nytårsquizzen 2013 blev Charlotte Ruge. Hun havde 14 ud af 17 rigtige.

1. Læsertallene for de hjemløses avis, Hus Forbi, overhalede i 2012 Bo Bedre – det eneste medie i Danmark, som officielt har status af superbrand. Kan de hjemløse holde føringen?
Ja. Bo Bedres læsertal er ganske vist gået frem – men Hus Forbi er stadig forrest.

2. Peter Aalbæk Jensen truede i 2012 filmmagasinet EKKO med injurier, men droppede sagen. Tre kritiske BT-journalister fik til gengæld Zentropas Humør-pris og flotte lagkager med deres navn på. Vil Peter Aalbæk true journalister med injuriesager i 2013?
Nej. Men han blev ikke mildere stemt i 2013. Efter en række kritiske BT-artikler sagde Peter Aalbæk Jensen om filminstituttets direktør – og kilde i BT – Henrik Bo Nielsen: ”Hans kujonagtige adfærd giver mig opkastningsfornemmelser”.

3. TV2.dk har købt en Honda scooter (”en såkaldt nyhedsraket”), så netjournalisterne kan rykke hurtigt ud og dække især politik og kriminalstof. Opruster tv2.dk med endnu flere scootere i 2013?
Svaret er nej, men den ene scooter har været så langt væk som til Le Mans i år, oplyser redaktionen.

4. Der blev talt meget om konstruktiv og løsningsorienteret journalistik i 2012. Vil mindst et af de nominerede projekter til Cavlingprisen være at betegne som konstruktiv journalistik? (I tvivlstilfælde vil DR-nyhedsdirektør og fortaler for mere konstruktiv journalistik Ulrik Haagerup vurdere feltet.)
Ja. DR-journalisterne Astrid Fischer, Laurits Nansen og Line Gertsens afsløring af Sundhedsstyrelsens svigt i sagen om psykiateren Arne Mejlhedes fejlbehandlinger rummer elementer af konstruktiv journalistik, mener Ulrik Haagerup. Efter afsløringen har journalisterne nemlig undersøgt, hvordan lignende sager kan ske igen, siger han.

5. TV Avisen har fået flere seere, efter at sendetidspunktet blev flyttet til 21.30. Fremover skal TV2 Nyhederne sende allerede klokken 17. Bliver sendetidspunktet på 19.00 eller 22.00-udsendelserne også ændret?
Nej.

6. Mode, makeup og sundhed fylder for meget i damebladene, lyder kritikken fra Facebook-gruppen Intelligent Dameblad, der har mere end 500 medlemmer. Lykkes det at starte et intelligent dameblad på print eller web i 2013? (I tvivlstilfælde vil Politikens Ditte Giese afgøre, om damebladet er intelligent nok.)
Nej. Ditte Giese udtaler nemlig: »Det er rigtigt, at de der 24syv-drenge udgav et Damernes Magazine på papir som afslutning på deres radioprogram. Men det var jo en happening eller provokation mere end et egentligt magasin. Det udkom kun den ene gang og var pivdårligt tilmed. Så hvis jeg skal svare ja eller nej til spørgsmålet, om der kom et intelligent dameblad i 2013, vil jeg som overdommer sige nej.«

7. Samvirke skal have flere positive historier og kendisser i bladet. Bringer Samvirke i 2013 en artikel, hvor Sigurd Barrett, Julie Zangenberg, Master Fatman eller Suzanne Bjerrehuus fortæller om deres privatforbrug?
Nej, ingen af de fire kendisser har været interviewet til bladet. Senest har Samvirke haft Anders Lund Madsen, Steffen Brandt og Camilla Plum.
Men de talte ifølge redaktionschef Pia Thorsen Jacobsen ikke meget om deres privatforbrug.

8. I maj 2012 vandt DSB's passagermagasin, Ud & Se, tre priser ved MDID02 – magasindesignernes prisuddeling. Siden er Ud & Se blevet outsourcet til Datagraf. Lykkes det Ud & Se at vinde mindst det samme antal MDID-priser i år?
Ja, Ud & Se vandt fire MDID-priser. Men det var for bladdesign lavet før Datagrafs overtagelse. Derfor udgår spørgsmålet.

9. I september fik Berlingske Nyhedsbureau sin første eksterne kunde, Folketinget. I december blev der lavet aftale med TV2 Østjylland. Får BNB flere kunder blandt TV 2’s regioner det kommende år?
Nej, faktisk stoppede TV2 Østjylland som BNB-kunde i september.

10. Der er delegeretmøde i Dansk Journalistforbund i foråret. Har DJ præcis samme formandskab, når året er omme? Det vil sige Lars Werge som næstformand og Mogens Blicher Bjerregård som formand?
Ja.

11. Vil der komme en offentlighedslov, som en af de skarpeste kritikere, journalist Lars Rugaard, er tilfreds med?
»Nej, det er jeg da sandelig ikke,« lyder svaret fra Lars Rugaard.

12. Zetland udgiver blandt andet lange artikler på nettet, såkaldte singles. Får Zetland mulighed for at søge mediestøtte?
Ja. Enten i form af mediestøtte eller innovationsstøtte. Eller måske begge dele.

13. Åbner en landsdækkende avis?
Nej.

14. Lukker en landsdækkende avis?
Ja, gratisavisen 24timer lukkede i marts 2013.

15. Medina var på forsiden af Se og Hør 12 gange i 2012 – med eller uden bærende billede:
”Se hvor dyrt de bor”, ”Medina betaler alt”, ”Smider formuen væk”, ”Fræk ferie”, ”Brysterne opereret større”, ”Helt nyt ansigt”, ”Medinas drømmevilla”, ”Rev ned fra hylderne (Ikea)”, ”Iskolde Medina”, ”For fræk til USA”, ”Sygeligt tynd” og ”Misbruger eks‘en”– …Kommer Media på forsiden af Se og Hør flere end 12 gange i 2013?
Ja. Medina har i 2013 været på forsiden 16 gange.
Om Medinas forsidepotentiale for 2014 udtaler chefredaktør Niels Pinborg: ”Medina er en af vores absolutte a-kendisser, og hun forstår i den grad at fortælle historier om sig selv. Hun er selvskrevet til vores forside. Bare vent.”

16. Berlingske var i september det eneste medie, der havde en fastansat korrespondent i Østeuropa, nemlig i Moskva. Kommer der i 2013 flere korrespondenter i Østeuropa?
Nej.

17. I dag er fristen for at klage til Pressenævnet fire uger. Bliver den forlænget i 2013?
Lige før jul blev en ny medieansvarslov vedtaget og klagefristen udvidet til 12 uger. Loven blev med andre ord vedtaget efter deadline på nytårsquizzen, som er 1. december. Og svaret er derfor nej.

18. Bliver Mads Brügger fyret fra Radio24syv igen igen?
Nej. Ikke hvad vi har hørt.

0 Kommentarer