JP-journalister: Vi blev overvåget

Journalister fra Jyllands-Posten blev overvåget af enten PET eller CIA, da de lavede historierne om eks-agent Morten Storm. Det fortæller de selv, bl.a. baseret på et mystisk telefonopkald. PET vil ikke kommentere

I dag er der i København demonstration mod masseovervågning på nettet. Journalister kan også have god grund til at være bekymrede for, om de bliver overvåget. Det fortæller to af de Jyllands-Posten-journalister, som stod bag afsløringerne i historien om Morten Storm.

»Der er slet ingen tvivl om, at vi blev overvåget på den ene eller den anden måde,« siger journalist Orla Borg.

Han baserer primært sin anklage på en telefonopringning, som han fik i august 2012. Sammen med journalist Carsten Ellegaard sad han på et hotel i England i nærheden af, hvor Morten Storm boede på det tidspunkt. De skulle interviewe ham over flere dage, gennemgå hans elektroniske dokumentation og lave videooptagelser med ham, som de kunne bruge, når historien skulle publiceres.

Kilde vidste, hvad der foregik

Ud over Morten Storm og de to journalister var der kun to andre kolleger på Jyllands-Posten, som vidste, hvad der foregik. Men så ringede Orla Borgs telefon.

»Det er fra en kilde, som har en kontakt til en ansat i PET. Personen siger ’Nå, du er nok i England, og du er nok ved at interviewe en person, der siger, at han har været agent, og I har nok også optaget ham på video’. Jeg spørger så, hvor i alverden personen ved det fra, og den pågældende kilde fortæller, at det kommer fra en kilde, som vedkommende har i PET. Og hvis vi skulle snakke videre, så skulle vi nok snakke fra en anden telefon, for jeg skulle regne med, at denne her blev aflyttet,« fortæller Orla Borg, der derefter fik travlt med at skifte hotel og tage en række andre forholdsregler.

Både Carsten Ellegaard og Orla Borg slår fast, at de ikke kan dokumentere 100 procent, at de blev overvåget:

»Jeg havde en samtale med den pågældende kilde, da jeg kom hjem, hvor vedkommende både kunne bekræfte og uddybe, at man i PET vidste præcist, hvad vi gik og lavede. Jeg havde slet ingen tvivl om, at det var rigtigt,« siger Orla Borg.

PET eller CIA?

Carsten Ellegaard fortæller, at der også har været andre eksempler i deres forløb, som har bekræftet dem i deres mistanke. Dem vil han dog ikke ind på af hensyn til deres kilder. Jyllands-Posten-journalisterne ved ikke, om overvågningen har været rettet mod Morten Storm, og om PET den vej igennem er blevet opmærksomme på deres arbejde, eller om overvågningen også har været direkte målrettet dem. Men de hælder til det sidste:

»Jeg tror, de har kigget begge veje. De har haft et godt øje til Morten Storm selvfølgelig, men jeg tror også, at de derfra har kigget på os – uden at jeg kan komme ind på, hvorfor jeg tror det. Om det så direkte er PET, eller det er CIA, som jo også er inde over vores historie, der har givet noget videre til PET, det ved jeg simpelthen ikke,« siger Carsten Ellegaard.

De tre journalister Orla Borg, Carsten Ellegaard og Morten Pihl blev nominerede til Cavling-prisen for deres afsløringer.

Der bør være spilleregler

Carsten Ellegaard mener ikke, det er i orden, at de blev overvåget under deres arbejde:

»Vi arbejder med en meget vigtig historie for samfundet, hvor vi tager debatten om to emner op: Hvor langt går vores efterretningstjenester i kampen imod terrorisme, og har PET brudt den danske lovgivning? Det er vigtigt for offentligheden at vide, og der synes jeg, der må være nogle spilleregler for, hvad tjenesterne må og ikke må,« siger han.

Både han og Orla Borg opfordrer andre journalister til at tage deres forholdsregler, når de arbejder med efterretningstjenester:

»Så snart du arbejder med noget, der lugter af efterretningstjenester, så skal du regne med, at du bliver overvåget. Du skal prøve at tage alle de forholdsregler, som er muligt ved at skjule dine ting,« siger Orla Borg, der understreger, at man ikke skal vente, til man ved, om man har noget:

»Da vi startede med denne historie, vidste vi ikke, at nogle ville mene, at den kunne være skadelig for samarbejdet mellem PET og CIA og for forholdet mellem Danmark og USA,« siger Orla Borg.

Sendte USB-stik mellem redaktioner

Efter at de blev opmærksomme på, at andre lyttede med, tog de en række forholdsregler. Al dokumentation og materiale blev kun behandlet på computere, som ikke var tilsluttet netværk af nogen art. Når Orla Borg, der holder til i Viby, skulle have nogle dokumenter, foregik det via USB-drev, som blev sendt til Jylland med de chefer, der rejser mellem Jyllands-Postens redaktioner.

Journalisterne købte telefoner med taletidskort, og når de ikke brugte dem, så sørgede de for at ringe fra telefoner i huset, som de ikke normalt brugte. Den slags foranstaltninger tog journalisterne ikke til at begynde med, og det ærgrer Orla Borg:

»Det viser noget om vores naivitet, at vi første gang, vi var i England for at snakke med Morten Storm, tog hjem med et USB-stik med centrale oplysninger, som vi stoppede ned i en strømpe, fordi vi ville skjule det,« siger Orla Borg.

For nogle måneder siden bragte Journalisten en guide til, hvordan man kan sikre sine oplysninger og kommunikation på nettet. Den kan du læse her.

PET har ikke ønsket at kommentere historien.

4 Kommentarer

Dan Mygind
13. FEBRUAR 2014
PET og FE har selvfølgelig
PET og FE har selvfølgelig lært af NSA.
Medieorganisationer bliver overvåget af efterretningstjenesterne.
Den amerikanske whistleblower Russel Tice, der var kilde til New York Times' artikel(1) fra december 2005 om Bush-regeringens illegale telefonaflytning, var tidligt ude med advarlser om, at medieorganisationer var specifikke mål for overvågningen.

Spørgsmålet er, om/hvordan den magtkritiske journalistik kan overleve i overvågningsalderen?
Læs mere her http://www.vice.com/en_uk/read/journalism-in-post-snowden-world

(1)http://www.nytimes.com/2005/12/16/politics/16program.html?pagewanted=all&_r=0
Lars Jensen
12. FEBRUAR 2014
Det er 100 procent sikkert,
Det er 100 procent sikkert, at jeg blev erklæret sindssyg fordi jeg påstod, at jeg blev overvåget. Iflg. fhv. inspektør ved Folketingets Ombudsmand, Lennart Frandsen, findes der masser af sindssygediagnoser med paranoidt indhold af efterretningsmæssig karakter, - dog uden at, at
der kan føres bevis herfor -
Pas godt på jer selv, henvendelse om beskyttelse mod efterretnings-psykiatri kan rettes til adressen i www.existential-institute.dk
Ulrik Baltzer
11. FEBRUAR 2014
»Der er slet ingen tvivl om,
»Der er slet ingen tvivl om, at vi blev overvåget på den ene eller den anden måde,« siger journalist Orla Borg.

"Både Carsten Ellegaard og Orla Borg slår fast, at de ikke kan dokumentere 100 procent, at de blev overvåget"

"Carsten Ellegaard mener ikke, det er i orden, at de blev overvåget under deres arbejde"

"Både Carsten Ellegaard og Orla Borg slår fast, at de ikke kan dokumentere 100 procent, at de blev overvåget"

"Det er vigtigt for offentligheden at vide, og der synes jeg, der må være nogle spilleregler for, hvad tjenesterne må og ikke må"

"Både Carsten Ellegaard og Orla Borg slår fast, at de ikke kan dokumentere 100 procent, at de blev overvåget"
Henrik Ulriksen
11. FEBRUAR 2014
Den nemme forklaring er vel,
Den nemme forklaring er vel, at der var en ansat på Jyllands Posten som havde lækket oplysningerne. Men den historie er selvfølgelig ikke lige så spændende, som når man påstår man er overvåget af CIA, FBI, KGB, Mossad, NSA, PET og FE på en gang. Samtidig er man heller ikke helt så vigtig.