Historien om nichemediet Danmarks Fonde er den næsten klassiske fortælling om to mediemennesker, der ser et hul i markedet, som de beslutter at bevæge sig ind i. Efter to år som webmedie fik Danmarks Fonde i denne uge etableringsstøtte på 2.382.897 kroner fra Innovationspuljen. Pengene skal blandt andet bruges til at etablere mediet fysisk med kontor og udvikle det redaktionelle.
”Her i præetableringsfasen har vi indtil nu haft begrænsede ressourcer set i forhold til vores ambitioner,” siger chefredaktør og partner Jakob Thomsen.
Sammen med sin forretningspartner, Janus Moos, søsatte Jakob Thomsen Danmarks Fonde for omkring to år siden. Siden har de to skrevet artikler på Danmarksfonde.dk og udsendt et nyhedsbrev hver 14. dag til deres abonnenter. Pengene skal bruges til at få en højere frekvens på nyhedsbrevet og udgive et til to nye emneopdelte nyhedsbreve, og dermed gøre nyhedsbrevene mere målrettede.
”Vi har i det første halvandet år været gratis tilgængelige, mens vi udviklede det redaktionelle koncept. Først i slutningen af august 2017 lavede vi en betalingsmur for at skaffe egenfinansiering til den egentlige etablering,” siger Jakob Thomsen.
Kritisk journalistik
Danmarks Fonde kalder sig selv ”et journalistisk netmedie om fonde med almennyttige aktiviteter”. De skriver til alle fra uddelende fonde til politikerne, der sætter rammerne for fondenes arbejdsvilkår.
”Selv om vi er et nichemedie, er kendskabet til os stort i fondssektoren,” siger chefredaktøren.
Deres businessplan handler om én ting: Journalistik. Det er kritisk journalistik om fondene og artikler, som læserne kan bruge til inspiration til deres arbejde. Hele tiden med fællesnævneren om fondenes stigende betydning i samfundet.
”Fondene ser sig selv som agenter for samfundsforandring,” fortæller redaktøren.
De danske fonde uddelte i 2017 små 17 milliarder kroner til almennyttige formål. Ifølge Jakob Thomsen har konsulenthuset Deloitte regnet ud, at det er 3,5 gange større end regeringens økonomiske råderum frem til 2025, hvis uddelingsniveauet fastholdes.
Danmarks Fonde er økonomisk uafhængig af fondene, og derfor kan mediet ifølge dem selv lave ”kritisk og troværdig dækning af danske fondes almennyttige indflydelse og bidrag i samfundet”.
”Vores journalistik handler om oplysning om, hvad der foregår i sektoren på samme måde som Watch-medierne. Her er såvel de ikke-professionaliserede fonde som andre læsere en del af målgruppen. Derudover har vi en mere dybdegående og analytisk tilgang. Mere end 80 procent af vores historier er egen-genererede nyheder og ikke begivenhedsstyrede historier,” siger Jakob Thomsen.
10.000 ikke-erhvervsdrivende fonde
Her kommer pengene fra Medienævnets innovationspulje også til sin ret.
”Typisk ligger journalisters fokus på de store erhvervsdrivende fonde. Med innovationsmidlerne kan vi lave endnu mere journalistik om de op til 10.000 ikke-erhvervsdrivende fonde i Danmark. De uddeler hvert år mellem 3 og 5 milliarder kroner,” siger Jakob Thomsen.
Et andet fokusområde vil være sammenkoblingen mellem fonde og NGO’er.
”Flere af landets vigtigere humanitære og velgørende NGO’er er stiftet som fonde, hvilket til tider volder dem problemer.”
Problemerne handler blandt andet om, at hvis NGO’er som Læger uden grænser og SOS Børnebyerne modtager arvemidler, kan fondsreglerne lægge restriktioner ned over pengene.
Hvordan går jeres forretning?
”Vi har, siden betalingsmuren blev indført i slutningen af august, fået lidt under 400 betalende abonnenter uden at lave aktive salgsindsatser. Men flere af abonnentaftalerne er gruppelicenser og IP-abonnementer, så jeg kan ikke sige, præcis hvor mange betalende læsere vi har, Men vi har siden august fået abonnenter, der svarer til en omsætning på 550.000 kr. om året,” siger Jakob Thomsen, der oplyser, at målet for antallet af abonnenter afhænger af prisniveauet mellem de emneopdelte nyhedsbrevsudgivelser, som nu skal udvikles.
”Målet er få en redaktion med fastansatte journalister, der er økonomisk selvbærende efter udløbet af den tre-årige etableringsfase,” siger han videre.
Kassekredit på overarbejde
Jakob Thomsen har en fortid som økonomisk journalist for blandt andre Finansforbundet, mens Janus Moos har arbejdet som kommunikationschef og webredaktør. Til at hjælpe med at lave indhold til Danmarks Fonde har de brugt freelancere. På nuværende tidspunkt har mediet tilknyttet to faste freelancere og en studentermedhjælp.
”Vi er en klassisk opstartsvirksomhed, så vi har set Danmarks Fonde som en langsigtet investering. Indtil nu har vi ikke kunnet leve af det. Så vi har klaret os med privatlån, kassekreditter på konstant overtræk og lange arbejdsdage,” siger Jakob Thomsen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.