Hvideruslands sikkerhedsstyrker slår til mod journalister

Udenrigsminister Jeppe Kofod kalder dagens aktioner mod journalister og menneskerettighedsforkæmpere, hvor 25 er blevet anholdt, for 'statsparanoia af værste skuffe'

Hvideruslands sikkerhedsstyrker har i morges slået til mod landets journalistforbund og ransaget forbundets lokaler.

Det skriver European Federation of Journalists (EFJ) i en pressemeddelelse.

Ransagningen fandt sted tidligt i morges, hvor pressesekretæren Barys Haretski kortvarigt blev anholdt. Det samme gjorde forbundets advokat Aleh Aheyeu og formanden, Andrei Bastunets.

Ifølge EFJ har myndighederne i løbet af formiddagen lavet lignende ransagninger i journalister og aktivister hjem og kontorer.

“I uger har vi fordømt den intensiverede undertrykkelse af demokratiske kræfter i Hviderusland. Efter administrative og retslige forfølgelser mod journalister, angriber det hviderussiske diktatur nu organisationer, der repræsenterer journalister,” siger EFJ’s præsident, Mogens Blicher Bjerregård i pressemeddelelsen.

Ifølge organisationen International Media Support er 25 journalister og menneskerettighedsforkæmpere blevet anholdt i dagens aktioner.

Tilbageholdelserne og anholdelserne sker ifølge EFJ med henvisning til et afsnit i landets straffelov, der gør det ulovligt at organisere og forberede begivenheder, der på alvorlig vis kan skade offentlig orden.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder aktionerne mod journalister og menneskerettighedsforkæmpere for statsparanoia af værste skuffe.

“Modige hviderussere, der arbejder for gennemsigtighed og et rettigshedsbaseret samfund, bliver angrebet. Det skal stoppe!,” skriver han på Twitter.

I jagten på dem, der står bag de landsdækkende demonstrationer i Hviderusland, har politiet blandt andet anholdt freelancejournalister Larisa Shchyrakova, og journalisten Anatoly Gotovchits er eftersøgt.

Demonstrationerne i Hviderusland har stået på siden august, hvor præsident Aleksander Lukasjenko – også kaldt Europas sidste diktator – blev genvalgt den 9. august sidste år. Valgresultatet er dog langt fra anerkendt, og demonstranterne kræver præsidentens afgang.

Danmark har tidligere sammen med EU taget afstand fra Lukashenkos påståede valgsejr, og sidste år blev der indført sanktioner mod Hviderusland for at presse præsidenten på porten.

Og nu beder EFJ både OSCE, Europarådet og EU om at tage affære for at genoprette lov og orden i Hviderusland.

“Det er på høje tid for, at det internationale samfund gør noget for at stoppe den illegitime præsident Lukashenkos misbrug,” siger Mogens Blicher Bjerregaard i pressemeddelelsen.

 

0 Kommentarer

Læs også

Asger blev

Asger overfaldet af politi: ”Jeg kunne slet ikke huske, at de slog mig i hovedet”

12. AUGUST 2020