Frygtsomme eksperter tog fejl

Under OL var der flere artikler om menneskerettigheder og ytringsfrihed i Kina, end kritikerne havde spået.

Under OL var der flere artikler om menneskerettigheder og ytringsfrihed i Kina, end kritikerne havde spået.

OL. Før OL i Beijing blev det spået, at de kritiske historier ville forsvinde til fordel for sportsresultater og national begejstring, så snart den olympiske flamme blev tændt.
Men en undersøgelse af Ekstra Bladets, Berlingske Tidende og Nordjyske Stiftstidendes OL-dækning viser, at de tre aviser stik imod spådommene blev ved med at skrive kritisk om Kina under hele OL.
Ifølge Journalistens optælling fyldte sportsartiklerne næsten fem gange så meget som de Kina-kritiske artikler. Men tallene viser også, at under hele OL bragte aviserne dagligt kritiske artikler. I alt blev det til 39 Kina-kritiske artikler fordelt på ni udgivelsesdage. I optakten var der faktisk flere kritiske artikler end sportsartikler. Men det blev ændret, da antallet af sportsartikler nærmest eksploderede ved legenes begyndelse.
Tidligere sportsredaktør og nu chef for Deadline, Orientering og DR2 Udland, Olav Skaaning Andersen, forudså i Berlingske Tidende, at den kritiske journalistisk ville forsvinde med åbningen af OL. Han siger i dag, at tallene overrasker ham.
»Jeg havde nok forestillet mig, at man var røget mere over i den anden grøft. Men det er fint og positivt, at medierne havde fokus på andre ting end bare sport,« siger Olav Skaaning Andersen.
Han fastholder dog, at over 90 procent af de ressourcer, medierne brugte på OL, gik til at rapportere hjem om sportsresultater.
»Det var derfor, flertallet af journalisterne tog af sted.«
En undersøgelse af OL i 2004 i Athen lavet af professor Anker Brink Lund viste dengang, at aviserne før legene bragte mange kritiske artikler med baggrund og perspektiv – men de forsvandt, da legene gik i gang.
Sådan ville det sikkert også gå under OL i Beijing i år, gættede de danske sportsredaktører selv i en rundspørge lavet af UPDATE før OL./

 

OM UNDERSØGELSEN

Vi har talt artikler i tre perioder:
Under optakten før OL (1.-3. august), under åbningen af De olympiske Lege (8.-10. august) og en uge inde i OL (15.-17. august). Optællingen omfatter artikler, tegninger, klummer og ledere, men ikke noter og læserbreve.

0 Kommentarer