Folkemødet nedprioriterer K-journalister

På årets Folkemøde bliver mediefolk for første gang rangordnet, når det handler om adgang til pressecentret. ”Vi ser på, hvem der har et journalistisk, og hvem der har et kommunikativt formål,” lyder det

Vivian Voldgaard blev mødt med denne tekst, da hun ville søge presseakkreditering til Folkemødet på Bornholm:

”På grund af begrænsede pladser kan pressecenteret ikke indeholde alle, der ønsker en plads. Derfor er det kun journalister, der repræsenterer medier, dagblade eller fagblade, der kan søge om presseakkreditering.”

Vivian Voldgaard er ansat på VIA University College.

”Jeg skriver nyheder derfra og klipper videofilm fra vores debatter, som kommer på Linkedin, Facebook og Twitter,” fortæller hun, og hun skal bruge arbejdsro.

”Derfor er pressecenteret et rigtig godt sted at gå hen og sidde,” fortæller hun.

Vivian Voldgaard er indigneret over, at pressecenteret i år er lukket land for journalister ansat i organisationer og virksomheder.

”Folkemødet ville jo ikke være noget uden organisationerne, og organisationernes interesse i Folkemødet bygger blandt andet på, at vi kan formidle og lave nyheder om det,” siger Vivian Voldgaard.

Alle kan søge

Pelle Nybirk, presseansvarlig for Folkemødet, forklarer, at dele af pressecentret i år skal gå til andre formål. Derfor er der færre pladser.

Men han forklarer, at Folkemødet er kommet til at formulere sig ”lidt for skarpt” – og at alle skal prøve at søge.

Ordningen er, at journalister og kommunikationsfolk fra organisationer og virksomheder vil blive nedprioriteret i kampen om de færre pladser.

”Hvis der kommer for mange ansøgere, bliver vi nødt til at sige nej til nogen, og så har vi besluttet, at dem, der arbejder for kommunikationsafdelinger og social media-afdelinger i virksomheder og interesseorganisationer, kommer nederst på listen. Så vi ser på, hvem der har et journalistisk, og hvem der har et kommunikativt formål,” siger Pelle Nybirk, der vurderer, at mange virksomheder og organisationer har et sted, hvor de kan arbejde i ro.

Alle bør have plads

Maria Becher Trier, journalist på Folkeskolen og formand for O-gruppen i DJ, er træt af beslutningen.

”Det er ærgerligt og dumt. Organisationer er i høj grad med til at skabe Folkemødet, og journalisterne fra organisationerne er med til at sikre, at budskaberne fra Folkemødet bliver spredt,” siger hun.

Tina Mellergaard, formand for DJ Kommunikation, er enig i kritikken og opfordrer til, at Folkemødet i stedet udvider kapaciteten.

”Jeg mener, at alle, der har et redaktionelt formål, skal kunne opnå en presseakkreditering på Folkemødet. Det er en ærgerlig skelnen, Folkemødet laver, når de vurderer, at journalister fra traditionelle medier skal stå over deres kolleger fra for eksempel fagbladene.”

Hun understreger, at store og små organisationer kaster mange ressourcer i Folkemødet og formidling derfra.

”Det må organisationen bag Folkemødet da have al mulig interesse i at understøtte – og endda udvide muligheden for.”

”Det kan undre mig”

Folkemødets pressecenter ligger i Nordlandshallen i Allinge. For to år siden var det DJ, der havde opgaven med at drive pressecenteret. Men ifølge DJ-næstformand Tine Johansen blev det for dyrt i blandt andet halleje.

Tine Johansen er overrasket over, at der nu bliver indskrænket i pladsen.

”Det er en rigtig ærgerlig beslutning, og det lyder til, at det er mange mediefolk med en vigtig funktion, som de forbeholder sig retten til at afvise. Det kan undre mig, at Folkemødet, der geografisk er placeret så langt væk, ikke forsøger at skabe bedre arbejdsforhold for dem, der er der for at dække det.”

Efter Journalistens henvendelse til Folkemødet blev teksten på hjemmesiden omkring presseakkreditering ændret. Det hedder nu: ”På grund af begrænsede pladser kan pressecenteret ikke indeholde alle, der ønsker en plads. Derfor prioriteres journalister, der repræsenterer medier, dagblade eller fagblade.”

Også i år har DJ et telt på Folkemødet, hvor der vil være oplæg og debat.

Opdateret 7. juni:

Efter publiceringen af denne artikel har Folkemødet ændret principperne for akkreditering. Teksten på hjemmesiden er nu som følger: “Journalister, fotografer, kommunikationsmedarbejdere og andre der har redaktionelle opgaver under Folkemødet kan blive akkrediteret til pressecenteret. Så hvad end man repræsenterer et medie, en organisation, arbejder freelance eller andet kan man søge om presseakkreditering. Du skal være opmærksom på, at der ikke er et ubegrænset antal pladser i pressecenteret. Derfor kan man opleve perioder med spidsbelastning, hvor der ikke er plads til alle akkrediterede.” 

1 Kommentar

David Arnholm
29. MAJ 2019
At pressecentret kun har åbent til klokken 21 er også skuffende - og noget, vi er flere, der har kritiseret de seneste år.

Læs også

Folkemødets klichéer – fra en satiretegners hånd

16. JUNI 2018

Glimt fra Folkemødet

15. JUNI 2018