Få budskabet ud og hold mund

Alle kan lære at være studieværter, hvis de har et budskab, er troværdige og knytter sig til historien.

Alle kan lære at være studieværter, hvis de har et budskab, er troværdige og knytter sig til historien.

Du skal have noget at sige, du skal tro på det, sige det enkelt – og så holde mund.

Sådan lyder Halina St. James mantra. I løbet af førstedagen på hendes work-shop, Du er på – live, på DJHs tv-sommerskole har kursisterne allerede hørt det mange gange.

Hun har arbejdet for flere af de store tv-stationer i Canada, blandt andet CBC. Nu underviser hun folk over hele verden i at optræde på skærmen. Og hun tror, at alle kan lære det, hvis de har passion.

"Hvad er det, der gør, at seerne hu-sker, hvad du siger?" spørger Halina St. James og viser flere videoklip af journalister, der rapporterer.

Teknikken skal fungere, hastigheden skal passe til stemningen og indslaget, stemmen skal passe til indholdet. Der er forskel på et portræt af en hyggelig flække og på at dække folkets sorg ved Prinsesse Dianas død. Vi ser indslagene, det er den samme journalist, der optræder. Hun bruger de steder, hvor hun er – ikke som kulisse, men som en del af fortællingen.

Så er der pausen. Halina St. James hvirvler hen til tavlen, sætter fem stjerner rundt om ordet og parodierer journalister, der blot lirer deres budskab af. Hun lyder som et bånd, der bliver spolet på høj hastighed, samtidigt med at hun koket stikker skulderen frem mod det imaginære kamera og kigger dybt ind i linsen.

Næste kodeord er "connected" – man skal være knyttet til sin historie, men ikke selv være en del af den.

"Det er ikke dig, men historien, der skal være på," indskærper hun.

Samtidig viser hun, hvordan kropssprog, vejrtrækning, energi – alt – er vigtigt for kommunikationen.

Ifølge Halina St. James har det at være god på skærmen intet at gøre med at se godt ud. De unge smukke studieværter har ikke substans nok, seerne lytter ikke til dem, og de har ikke erfaring nok til at være knyttet tilstrækkeligt til deres historier, siger hun.

"Folk i 20erne og 30erne, der fravælger tv, fravælger også de unge bobbede studieværter. Folk vil have troværdighed," siger hun – men skynder sig at tilføje, at det ikke kun handler om alder. Hun har trænet både en 16årig og en 23-årig, der var forrygende.

"Nyheder var deres passion."

Halina St. James siger, at tv-stationerne satser forkert, når de i høj grad satser på unge og smukke studieværter.

"Stationerne tænker i rating. De tror, de får flere seere, hvis de viser kønne ansigter. Men det er blot et plaster på et dybt sår," siger hun og fortæller, hvordan holdningen er ved at skifte.

"Big Brother har startet et behov for indhold. I USA er biografier det helt store i øjeblikket. Det er begyndelsen på en trend. Her er alder og udseende underordnet, men folk skal vide, hvad de taler om.

Kursisterne bliver sat til at læse op foran kameraet. At de gør det på dansk, generer hende ikke.

"Jeg har undervist i Malaysia, Afrika, indianere i Nordamerika, rumænere, albanere og mange andre, altid på deres egne sprog. Jeg iagttager dem, får dem til at tale til mig, hører musikken i sproget," siger hun, mens hun går helt tæt på intervieweren. Øjnene bliver holdt fast, ansigtet suget ind, mimikken og gestikulationen registreret.

"Jeg kan se forskellen mellem deres sprog og kropssprog, når de taler til mig, og når de taler til skærmen," siger hun og fortæller, at hun altid har en tolk med. På tv-sommerskolen er det DJHs lektor Pia Færing.

"Men er jeg i tvivl, kigger jeg dem dybt i øjnene og siger: Sådan ville du aldrig sige til din gamle mor."

Læs også: Sommerskole og Artikulerede billeder

0 Kommentarer