Det er godt, at Henrik Qvortrup skal tage en pause som vært på mediemagasinet ‘Q&A’ på Radio24syv, indtil Se og Hør-sagen er afgjort. Men han burde aldrig have være ansat.
Det mener Rasmus Mark Pedersen, journalist og redaktør på Radio24syv. Han er både tillidsmand på radiostationen, formand for specialforeningen 'Journalisterne' i Dansk Journalistforbund og medlem af forbundets hovedbestyrelse. Men han understreger, at han her udtaler sig som »en journalist, der er bekymret for mit fag«.
»Det var totalt håbløst, at man overhovedet lavede programmet. Det vidner om en udpræget grad af kammerateri, som jeg er stærk modstander af, i vores branche. Der mangler simpelthen selvjustits. Nogle gange må man bare sige ”nok er nok”,« siger Rasmus Mark Pedersen til Journalisten.
Diskvalificeret som vært på medieprogram
Radio24syv lancerede programmet ‘Q&A’ med værterne Henrik Qvortrup og Mikkel Andersson som en sommerserie. I starten af august meddelte Andersson på Facebook, at programmet bliver et fast ugentligt program. Men to dage senere oplyste Radio24syv i en pressemeddelelse, at Henrik Qvortrup tager ”en time-out”, imens Se og Hør-sagen ruller. Qvortrup er en af de otte tiltalte i sagen, men har erklæret sig uskyldig. Sagen starter ved byretten den 25. august.
»Jeg er tilhænger af, at man giver folk en chance til. Men manden står muligvis bag den største skandale i dansk mediehistorie. Det synes jeg, vi må få afgjort, før vi hiver ham ind igen. Jeg synes, det må diskvalificere ham som vært på et mediekritisk program, at han er hovedperson i den sag,« siger Rasmus Mark Pedersen.
Han har også tweetet sin holdning i går.
En af grundene til programmet aldrig burde være sendt til at begynde med. https://t.co/rhHq96juQt
— Rasmus MP (@rasmusmp) August 9, 2016
»Mig bekendt er Rasmus Mark Pedersen ikke en omrejsende fredsdommer«
Programchef på Radio24syv Mads Brügger afviser kritikken fra Rasmus Mark Pedersen.
»Mig bekendt er Rasmus Mark Pedersen ikke en omrejsende fredsdommer i det vilde vesten. Henrik Qvortrup er først skyldig i det øjeblik, han er kendt skyldig ved en dansk domstol. Det bekymrer mig faktisk, at Rasmus Mark Pedersen ikke forstår sig på det princip,« siger han til Journalisten.
Mads Brügger afviser, at Henrik Qvortrups ansættelse skulle være udtryk for kammerateri.
»Det giver ingen mening at tale om kammerateri. Ingen i ledelsen er mig bekendt personligt venner med Qvortrup, og jeg har ingen venskabelige bånd til ham,« siger han og fortsætter:
»Henrik Qvortrup er netop – i samspil med Mikkel Andersson – en interessant vært, fordi han er et sted, hvor han ikke har noget at miste. Han er nærmest så venneløs, som man kan blive i dansk presse. Derfor kan han virkelig tage bladet fra munden og sige nogle sandheder, man ikke ville høre i mediemagasiner som ‘Mennesker og Medier’ eller ‘Presselogen’.«
Henrik Qvortrup svarer noget mere kortfattet på kritikken fra Rasmus Mark Pedersen.
"Det er en påfaldende skråsikkerhed om min rolle i Se og Hør-sagen, som tilidsmanden lægger for dagen. Det er den slags, der får mig til at se frem til mit snarlige møde med et system, der ikke bare forholder sig til vonhörensagen og branche-sniksnak," skriver han i en mail.
Rasmus Mark Pedersen: Det er et godt program
Rasmus Mark Pedersen afviser, at han dømmer Henrik Qvortrup på forhånd. Han mener, tvivlen alene skader Radio24syvs troværdighed.
»Når det handler om troværdighed, skal man ikke kunne angribes. Det synes jeg gælder her, lytterne skal ikke sidde tilbage med tvivlen. Det er derfor, klassiske journalister ikke siger deres politiske holdninger offentligt, det er derfor, vi ikke melder os ind i et politisk parti. Alene mistanken om, at man læner den ene eller anden vej, er ødelæggende for troværdigheden. Henrik Qvortrup kan ikke dække mediebranchen, når han selv er hovedperson i en af de største danske medieskandaler.«
Henrik Qvortrup har mange års erfaring fra mediebranchen, hvor han både har arbejdet på Berlingske, Jyllands-Posten, BT og Ekstra Bladet. Han var politisk kommentator på TV 2, indtil Se og Hør-sagen kom frem.
Anerkender du, hvis du ser bort fra hans rolle i Se og Hør-sagen, at han er kvalificeret til at være vært på sådan et program?
»Ja, jeg vil ikke nedgøre hans meritter – ud over at han muligvis står bag danmarkshistoriens største medieskandale. Jeg har også hørt programmet, og jeg synes, det er godt. Henrik Qvortrup er god til at være den frække slagterhund. Men det er ikke det, det handler om. Michael Qureshi kunne sikkert også lave et glimrende radioprogram,« siger Rasmus Mark Pedersen med henvisning til Qureshi-skandalen om opdigtede kilder.
Han afviser, at han som tillidsrepræsentant på Radio24syv burde tage kanalens værter i forsvar, eller i hvert fald ikke kritisere dem offentligt. Han lægger vægt på, at Henrik Qvortrup ikke er i medarbejderforeningen på Radio24syv som freelancer, men er tilknyttet kanalen via en ekstern leverandør.
»Hvis han var i vores medarbejderforening, ville jeg have pli nok til ikke at udtale mig. Jeg ville mene det samme, men jeg ville holde det for mig selv. Jeg arbejder som tillidsmand for, at selvstændige også kan være med i medarbejderforeningen. Men det er misforstået at tro, at han er medarbejder på radioen.«
Mediebranchen burde fryse Qvortrup ude
Journalisten bragte i maj et portræt af Henrik Qvortrup, hvor han bl.a. beskrev, hvordan han har forsøgt at krabbe sig tilbage i mediebranchen, efter at han blev udpeget som en af hovedpersonerne i Se og Hør-sagen.
»Jeg er ikke så bekymret for sagens udfald. Den største straf har jeg fået: At være fanget i dette limbo, hvor de store og etablerede medier ikke vil bruge mig som politisk kommentator,« sagde han dengang.
Men Rasmus Mark Pedersen mener ikke, det er hans opgave at hjælpe Henrik Qvortrup med at krabbe sig tilbage.
»Hvis jeg laver journalistik om nogen, så er jeg enig i det retsstatslige princip, at man er uskyldig, til det modsatte er bevist. Problemet er, at sagen har indflydelse på, hvordan journalistikken bliver i programmet, og hvilket syn befolkningen har på vores fag. Det bekymrer mig.«
Han mener, det ville være bedst, at mediebranchen stod sammen og frøs Henrik Qvortrup ude, indtil sagen er afgjort.
»Det er dobbeltmoralsk af branchen at invitere ham indenfor, men kun lidt. Enhver, der forbryder sig mod branchens etiske kodeks på den måde, må udelukkes af branchen. Det handler om selvjustits. Men vi er en presset branche, og det første, der ryger, er etikken,« siger Rasmus Mark Pedersen.
Brügger: Vi har spillet med åbne kort
Mads Brügger afviser, at det skader Radio24syvs eller journalistikkens troværdighed, at stationen har ansat Henrik Qvortrup. Han afviser også, at mediebranchen burde fryse Henrik Qvortrup ude, indtil hans sag er afgjort.
»Jeg synes, der er noget maoistisk over, at Rasmus Mark Pedersen vil fryse Henrik Qvortrup ude. Vi har som ledelse spillet med fuldstændig åbne kort: Vi meldte ud, at ‘Q&A’ ville være et sommerprogram. Det blev en succes, så vi besluttede at forlænge det. I forlængelse deraf tager vi selvfølgelig bestik af, at retssagen afvikles lige om lidt.«
Da programmet blev lanceret, sagde Mads Brügger til Journalisten:
»Henrik Qvortrup er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Han er ikke dømt endnu. Hvis der opstår habilitetsproblemer i forhold til Qvortrups rolle i sagen, når den går i gang, så er Mikkel Andersson der til at stille de ubehagelige spørgsmål.«
Henrik Qvortrup er ikke dømt endnu, og Mikkel Andersson er der stadig til at stille de ubehagelige spørgsmål. Er Qvortrup ikke stadig uskyldig, til det modsatte er bevist?
»Da jeg sagde det, var programmet kun tænkt som en sommerserie. At bedrive journalistisk ledelse er ikke en eksakt videnskab, og jo nærmere vi er kommet retssagen, desto mere har vi kunnet se, at der er et spændingsfelt her, som vi er nødt til at forholde os til. Der er vi nået frem til, i fin forståelse med Henrik Qvortrup, at det både vil bringe ham, programmet og lytterne i en uheldig situation, at han beværter et journalistisk magasin samtidig med, at han er involveret i en meget opsigtsvækkende medieretssag,« siger Mads Brügger.
Hvis Qvortrup bliver frikendt, er der så noget i vejen for, at han kan vende tilbage som vært?
»Ikke det fjerneste. Hvis han bliver frifundet, så er han tilbage i det første efterfølgende program.«
Og hvis han bliver dømt, hvad sker der så?
»Det er der mange, som har forsøgt at få mig til at sige noget om. Men det forholder vi os til, når og hvis der foreligger en dom,« siger Mads Brügger.
Ros til 24syv for at kunne ytre sig
Rasmus Mark Pedersen roser i øvrigt Radio24syvs ledelse for, at han kan ytre sig åbent om, at han mener, de har truffet en forkert beslutning.
»Der er kommet et frygtregime på mange mediearbejdspladser. Kritik bliver lig illoyalitet, men det er tværtom udtryk for, at medarbejderne går op i deres arbejdsplads. Det handler om ytringsfrihed. Jeg er glad for, at vi har en voksen ledelse, der respekterer den. Ude i moderskibet, som vi kalder DR, skulle Adam Holm helt til ombudsmanden for at få lov at ytre sig,« siger han.
Mads Brügger ønsker ikke at kommentere ytringsfrihedens generelle kår blandt medarbejderne i mediebranchen. Men han roser Rasmus Mark Pedersen for kritikken.
»Rasmus Mark Pedersen er hjerteligt velkommen til at kritisere ledelsen. Jeg sætter stor pris på hans loyale opposition.«
11 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Helle
Som Niels så rigtigt siger, så er det en anden debat, men jeg fortæller gerne min holdning.
Journalister skal undgå at gøre sig sårbare, fordi vi ofte ser kilder og læsere forsøge at beklikke journalistens troværdighed. Og hvis ens politiske ståsted er offentligt kendt, så vil det kunne blive brugt i mod en. Ligesom alt muligt andet i øvrigt.
Så derfor skal man som journalist selvfølgelig deltage i demokratiet, som man har lyst til. Men bliver det offentligt kendt, så kan det desværre være en svaghed. Om man mener, det er rimeligt eller ej.
Bedste hilsner,
Rasmus MP
Journalisters politiske ståsted er irrelevant i denne debat, det er derimod helt klart, at ude i befolkningen der er det en udbredt opfattelse, at Henrik Qvortrup har rapset af mediernes troværdighedskasse…
Rasmus, mener du virkelig, at journalister skal lade være med at være medlemmer af politiske partier? Skal vi også lade være med at stemme?
Og Kim, SE og HØR sagen drejer sig da vist ikke om politisk korrekthed.....
Hej Birgitte Ejby, kan du komme med et bud på, hvor mange firmaer der ville ansætte en bogholder, som er sigtet eller tiltalt for underslæb…?
Kære Birgitte
Nej, bestemt ikke. Jeg mener, man bør vente på en dom, før man tager stilling til om, man skal ansætte Henrik Qvortrup.
Det har min ledelse jo så ikke gjort, hvilket har ført til det mærkelige, at han først bliver ansat og dernæst sat på pause.
Det er i øvrigt ret almindeligt, at man ikke ansætter nogen i det fag, vedkommende er sigtet eller tiltalt for forbrydelser indenfor.
Bedste hilsner,
Rasmus MP
Flere