
Eksperterne i ’Budskab’ mener, DBU er nødt til at lave en stribe handlinger frem mod VM i Qatar for at sikre sig fodboldfansenes gunst. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix (red. Journalisten)
Når der næste år skal være VM i herrefodbold i Qatar, sker det på kontroversiel grund.
Den britiske avis The Guardian har afsløret, at flere end 6.000 migrantarbejdere har mistet livet i forbindelse med byggerier af infrastruktur forud for den store begivenhed. I forvejen har Qatar været under kraftig mistanke for at have brugt bestikkelse for at få værtskabet til VM.
I denne uge sendte DBU et kritisk brev til Fifa, hvor de kræver en række tiltag. Det er ikke første gang, DBU forholder sig kritisk til VM i Qatar, men ifølge DBU’s kommunikationschef, Jakob Høyer, skærper DBU retorikken i brevet.
De kræver blandt andet, at Fifa lægger pres på Qatar for reformer på arbejdsmarkedet, og at menneskerettighederne overholdes i landet – også efter VM. Derudover kræver DBU, at de mange dødsfald blandt migrantarbejdere undersøges.
Det brev er et udmærket tiltag til at sikre opbakning fra fans – så længe det er en del af en langsigtet plan, der bliver koordineret med andre lande og fodboldforbund. Det siger eksperterne i ’Budskab’.
”Nu skal DBU have flere lande bag sig, og så skal der komme en perlerække af aktiviteter frem mod Qatar,” siger Mads Byder, stifter af Help PR.
Han hæfter sig ved, at brevet har fået omtale i blandt andet pressen, ligesom fremtidige aktiviteter formentlig også vil tiltrække sig opmærksomhed.
”Og så får du fansene med,” siger Mads Byder.
Han forventer, at diskussionen om Qatar vil accelerere frem mod VM. Det samme gør Henrik Kjerrumgaard, stifter af White Cloud.
”DBU står i en kattepine, fordi de er en del af Fifa, og jeg kan da godt forstå, at de gerne vil ned og spille VM,” siger han.
Kommunikation kræver handling
Henrik Kjerrumgaard ser en klar fælde for DBU, hvis de bliver ved med ’kun’ at kommunikere om problemerne i Qatar og ikke på et tidspunkt skrider til handling.
”Du skal have en handling på et eller andet tidspunkt,” siger han og tilføjer, at DBU’s kommunikationsudfordring er blevet betydeligt sværere efter afdækningen fra The Guardian og flere andre medier af migrantarbejdernes dårlige forhold i Qatar.
”Det er noget andet at sige: Nu skal vi ned og spille på nogle stadioner, hvor der er 5.000 mennesker, der er døde, fordi de skulle bygge dem, end at sige, nu tager vi over og spiller fodbold i et land, hvor der er nogle issues om menneskerettigheder,” siger Henrik Kjerrumgaard.
Han har et helt konkret forslag til en handling fra DBU, efter at de selv har nævnt, at de ser en god samarbejdspartner i menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.
”DBU kunne gå ud og sige: Vi har valgt at give trøjesponsoratet under VM til Amnesty International, og der kommer billeder eller navne af nogle af dem, der er døde, på ryggen af trøjerne,” siger han.
Begge eksperter ser DBU’s brev i forlængelse af landskampens aktioner med trøjer med teksten ’Football wants change’, der blev kritiseret af fans.
”Der kunne de høre, at fansene ikke var enige,” siger Mads Byder.
”Hvis du får alle fansene på nakken i Danmark, så får DBU et problem med sin legitimitet, med deres image, med alle mulige andre ting,” siger Henrik Kjerrumgaard.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.